En Sıcak Konular

Afgan ordusuna eğitim desteği

25 Ekim 2007 09:33 tsi
NATO Genel Sekreteri, Jaap de Hoop Scheffer, Afganistan'daki çok uluslu güce bazı ülkelerin diğerlerine göre daha az kaynak ayırdığından yakındı.

Hollanda'nın Noordwijk kasabasında dün başlayan NATO savunma bakanları toplantısında konuşan Scheffer, üyelerden Afganistan'a asker sevki konusunda verilen sözlerin tutulmasını istedi.

Jaap de Hoop Scheffer, zirve öncesi BBC'ye verdiği mülakatta ise NATO'nun Afganistan konusunda bir kriz içinde olduğu iddialarını reddetti.

NATO, Afganistan'da uluslararası toplumun yedi yıldır gösterdiği faaliyetlere rağmen artan şiddetle mücadele yollarını tartışıyor. Toplantıda Afgan ordusunun eğitim ihtiyaçları öne çıkan bir başlık.

Toplantının ilk gününde aralarında Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu dokuz ülke, Afganistan'daki personel sayılarını artırma sözü verdiler.

Ancak bu vaatler, ABD'nin istediği gibi bir muharip birliklere asker artışı şeklinde değil, daha çok Afgan ordusunun eğitiminden sorumlu birimler şeklinde hayata geçirilecek.

Fransa 50 kadar askeri eğitmenin Taleban isyanının en yoğun olduğu ülkenin güney kesimindeki Uruzgan bölgesine sevkedilebileceğini bildirdi.

Almanya Savunma Bakanı Franz Jozef Jung da askeri eğitmenlerin sayısını üç kat artırarak 200 düzeyine çekeceklerini açıkladı. Ancak Almanya bu eğitmenlerin ülkenin güneyindeki Afgan birimlerinde görevlendirilmesine yanaşmadı.

Jung, ABD'nin daha fazla asker katkısı çağrılarını da eleştirdi. Toplantının ev sahibi Hollanda ise Uruzgan'daki 1.600 askerin çekilmesi için yoğun baskı altında. Yetkililer çekilme ihtimalini hala reddetmiş değiller.

NATO, Afgan ulusal ordusuna eğitim vererek 35 bin olan asker sayısını bir kaç sene içinde ikiye katlamayı hedefliyor. Bu sayı halihazırda, Türkiye'nin yüzde 85'i kadar yüzölçümüne sahip bir ülke için oldukça az.

2010 civarında, sıcak çatışma hatlarında denetimin büyük oranda Afgan güçlerine bırakılmış olması hedefleniyor.


BBC

 



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,694 µs