'nükleer' bölünme | " /> 'nükleer' bölünme | "/>

En Sıcak Konular

İran'da 'nükleer' bölünme

25 Ekim 2007 09:26 tsi
İran'da 'nükleer' bölünme

İran'ın başmüzakerecisi Laricani'den sonra Dışişleri Bakanı Muttaki'nin de istifa ettiği öne sürüldü. İran Cumhurbaşkanı haberi yalanlansa da uzmanlar, ülkede bir güç mücadelesi yaşandığına işaret ediyor.

İran'ın nükleer konulardak başmüzakerecisi Ali Laricani'nin istifasının yankıları sürerken, dün de Dışişleri Bakanı Menuçehr Muttaki'nin görevinden ayrıldığı yönünde İran basınında haberler çıktı. İsna Ajansı'na konuşan İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Kazım Celali, Muttaki'nin geçen gece Cumhurbaşkanı'na istifasını sunduğunu söylerken, komisyonun başka bir üyesi Rıza Talai de bu iddiayı doğruladı. Ancak İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Muttaki'nin istifa ettiği haberini yalanlayarak, bu söylentileri hükümet aleyhinde kampanya olarak adlandırdı. 'Sayın Müttaki sapasağlam yerinde ve işini çok memnuniyetle yürütüyor' diyen Ahmedinejad, Ali Laricani'nin istifası hakkında da, “Değişiklik doğal bir olay, Sayın Laricani'nin istifası kendi arzusuyla olmuştur" dedi.

'NÜKLEER'DE GÜÇ SAVAŞI

İran'da kritik kademelerdeki yetkililerin görevden ayrılmasının, İran'ın tartışmalı nükleer programında söz sahibi olmaya yönelik bir iktidar mücadelesiyle bağlantılı olduğu yorumları yapılıyor. Batı basını, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'la dini lider Ayetullah Ali Hamaney arasında keskin bir görüş ayrlığı yaşandığı yorumunda bulundu. İngiliz Daily Telegraph gazetesinde yer alan bir yorumda, Ahmedinejad'ın, nükleer konularda söz sahibi olmak amacıyla Laricani'yi tasfiye ettiği değerlendirmesi yer aldı. Telegraph'a konuşan İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House'un uzmanlarından Rosemary Hollis, Laricani'nin Roma'da yapıan toplantıya halefi Said Celili ile birlikte katıldığını belirterek, İran'ın fiilen iki müzakerecisi olduğunu, Laricani'nin Hamaney'e, Celili'nin ise Ahmedinejad'a danışmanlık yaptığını öne sürdü.

GERİ DÖNÜŞ YOK

Ancak Hamaney'in Celili'nin tayinini onayladığına dikkat çeken bazı uzmanlar ise, Hamaney'in bu tutumunu Ahmedinejad'a yönelik destek olarak yorumladı. Tahran Üniversitesi'nden Profesör Hamidrıza Celali, İran'da siyasi kararların kapalı kapılar ardında seçkin bir azınlık tarafından alındığına işaret ederek, tartışmaların sadece müzakere taktikleri üzerinde odaklandığını, İran'ın nükleer çalışmalarından vazgeçmesi gibi bir seçeneğin gündemde olmadığını kaydetti.


Türkiye'yi kızdırmadı

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın daha önce planlanmış olmasına rağmen sözde soykırım anıtına çelenk koymadan Ermenistan ziyaretini yarıda kesip Tahran'a dönmesi, Türkiye'yi daha fazla kızdırmama çabası olarak yorumlandı.

yenişafak



Bu haber 332 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,036 µs