En Sıcak Konular

Pişmanlık yasası için gizli oturum gündemde

23 Ekim 2007 21:26 tsi
Pişmanlık yasası için gizli oturum gündemde Hükümet Sözcüsü Çiçek, “Öcalan affedildi” diye laf atan CHP’li Arıtman’a “Hanımefendi, size saygı duyuyorum ama” dedi ve şöyle ekledi: “Öcalan’ı kimse affedemez! İkna olmadıysanız, başvurun, kapalı oturum ya

TBMM’nin ikinci kadın başkanvekili MHP’li Meral Akşener’in yönettiği Genel Kurul’da Hakkari saldırıları üzerine yapılan gündem dışı konuşmalar gerginliğe yol açtı.

Genel Kurul’da ilk sözü alan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Türkiye’ye “örtülü savaş” yürütüldüğünü, hükümetin yeterince aktif olmadığını belirterek “Bir kere konuyu NATO’ya götürdünüz mü” diye sordu.

Daha sonra söz alan MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır da, Hakkari haberlerine Hükümet’ten tepkiler ve “yayın yasağı” kararına dikkat çekerek, “Akan kanın sorumlusu hükümettir. Milletimiz sokaklardadır. Bugün basını azarlayarak terörle mücade edemezsiniz” dedi.

MİLLETİMİZİN TEPKİSİ SAĞDUYULU OLMALI

AK Parti sıralarından bu konuşmalara tepki gelince; eleştirileri Hükümet adına yanıtlamak üzere Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek kürsüye çıktı. Çiçek protestolar arasında konuşurken, CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman’ın laf atması üzerine, “Bugün burada laf atmak olmaz; laf atma noktasında değiliz” dedi ve şunları söyledi:

“‘Benim de yüreğim yanıyor. Ben, yakınları hem ASALA hem de PKK tarafından şehit edilmiş birisiyim. Ben, bu acıyı her gün yaşayanlardan birisiyim. Yüreğim yanarak konuşuyorum. Bu kürsüye yüzlerce defa çıktım, keşke çıkmasaydım, keşke böyle bir acıyı yaşamasaydım. Onun için lütfen sözlerimi, heyecanımı bu çerçevede değerlendirin. Bizi eksik ya da yanlış bulabilirsiniz ama tezkereye destek veren partilerle hepimiz aynı saftayız. Cümlelerimde boşluk arayarak veya işin aslını, esasını öğrenmeden birbirimizi suçlarsak, varmak istediğimiz noktaya varamayız.”

PROVOKASYONA KARŞI DİKKATLİ OLMALI

“Elbette siyasi sorumluluk bizdedir. Bunda hiç bir tereddüt yok” diyen Çiçek, ancak bazı konularda kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiğini söyledi. Çiçek, şöyle konuştu: “Milletimizin tepkisi ve infiali haklıdır ve asildir. Bizim arzumuz, bu infialin sadece bu sınırlar içerisinde kalması, başkalarını sevindirecek provokasyonlara itibar edilmemesidir. Daha soğukkanlı, daha sağduyulu davranalım. Çünkü terörün varmak istediği şey, bu ülkede ayrıştırma meydana getirmek, toplumun kesimlerini karşı karşıya getirmek, kamu düzenini bozmak, ülkemizin birliğine, dirliğine zarar vermek.”

HER ŞEYİ AÇIKÇA KONUŞAMIYORUZ

Bakan Çiçek’in konuşması sırasında, muhalefet milletvekilleri, Başbakan’ın geçen hafta sonu yaptığı PKK’lılara yönelik “Pişmanlık Yasası hala geçerli, yararlanabilirler” sözlerini hatırlatarak tepki gösterdiler. Çiçek de, “Söylemesi kolay... Pişmanlık yasası devlet ihtiyacı olarak gündeme gelmişti. Şu pişmanlık yasaları nasıl çıkmış, nereden çıkmış... Çünkü biz bunları kamuoyu önünde bütün açıklığı ile konuşamıyoruz. Konuştuğumuz konu yaptığımız mücadelenin özüne zarar veriyor” diye konuştu.

İSTEYİN, KAPALI OTURUM YAPALIM

Bu arada CHP’li Canan Arıtman “Öcalan affedildi” diye laf atınca Çiçek, “Sayın Hanımefendi size saygı duyuyorum ama...” dedi ve şöyle devam etti: “Kimse Öcalan’ı affetmedi, affedemez. İkna olmadıysanız, pişmanlık yasasını kapalı oturumda ele almak için teklif verin. Bu yasa hiçbir hükümetin gündeminde olmadı. En zor çıkarılacak yasadır. Kapalı oturum isteyin, gerekli bilgiyi verelim. 70. maddeyi kullanarak getirin, görüşelim. Konunun daha önce gündeme nasıl geldiğini açıkça ortaya koyalım. Terörle mücadelede uygulanan politika devlet politikasıdır. Başka hükümet de gelse terörle mücadelenin ana aksı değişmez. Terörist başının affına kimse imza atamaz.”

Çiçek, CHP sıralarından atılan laflar arasında konuşmasını sürdürdü: “Ben devlet sorumluluğumu taşıdığım süre içerisinde ne bu kürsüden ne de başka bir kürsüden aksi bir şey söylemedim, yalan bir şey söylemedim. Devletimin, milletimin hilafına hiç bir kelime söylemedim. Hiç kimse de söyletemez. Gelin şu konuyu bir iç tüketim malzemesi olmaktan kurtarmak istiyorsak... Pişmanlık Yasası zaman zaman konuşuluyor; İçtüzüğün 70. maddesi imkan veriyor. Bir kapalı oturum yapalım...”

BAZI GERÇEKLER AÇIKÇA SÖYLENEMEZ

Muhalefetin “Kapalı oturumu siz yapın” sözüne karşı Bakan Çiçek, “Siz de isteyin canım. Siz gündeme getirin. Sizin de yetkiniz var. Bu sorumluluğu niye siz üzerinize almak istemiyorsunuz? Ben bu işin nasıl olduğunu biliyorum. Bilmek isteyen sizsiniz. O zaman getirin 70. maddeyi kullanın, size bu bilgileri verelim. Ama siz niye getirmiyorsunuz? Sayınız yetmiyorsa destek verelim. Halbuki, bunun için 20 milletvekili yeter” diye konuştu. Çiçek şöyle devam etti:

“Kapalı oturum isteyin ne var bunda? Niye istemiyorsunuz? Bu bilgiyi verelim. Bu ihtiyacın nereden geldiğini, kimin istediğini, neden istediğini, açıkça ortaya koyalım ondan sonra diyelim ki; ‘Evet siyasi sorumluluk bana ait olsa bile, benden önceki Hükümetlere ait olsa bile konunun nasıl gündeme geldiğini çok açık olarak ortaya koyalım’ Aksi halde biz bunları böyle tartışmaya devam ederiz. Çünkü taşıdığım sorumluluk, bu kürsüden bu formatta bu şekliyle bazı gerçekleri açıkça söylemeye imkan vermez. Çünkü yürüttüğümüz davanın özüne zarar veriyor. Devlet açısından verebileceği bir takım sıkıntılar ve zorluklar var. Paylaşacaksak ben bu bilgileri vereceğim. Ben saklamıyorum. Demek istiyoruz ki; ‘Böylesine acı bir günde eğer bu konular, konuştuğumuz konunun sonuçlarına tesir edecekse, daha köklü tedbirlerin alınmasına imkan verecekse, birbirimizi anlamaya imkan verecekse, birliğimizin beraberliğimizin daha kuvvetlenmesine imkan verecekse, gelin bu konuyu konuşalım.”

CHP’Lİ ELEKDAĞ’IN TEKLİFİ

Bakan Çiçek, devletin elindeki imkan ve bilgileri değerlendirerek en doğru olanı yapmaya çalıştığını ifade ederek, CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ’ın, bu konuda bir platform oluşturulması konusundaki teklifine olumlu baktıklarını söylediklerini belirtti. “En iyi biz biliyoruz, diğer bilgilerin hepsi yanlıştır” demediklerini vurgulayan Çiçek, muhalefet partilerinin bu konudaki katkısını almaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.


 


 

 



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,041 µs