En Sıcak Konular

NYT'ten ABD'ye: "Hemen çözüm bul"

23 Ekim 2007 20:12 tsi
NYT'ten ABD'ye: ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, ABD'nin Kuzey Irak'taki soruna bir an önce çözüm bulması gerektiğini belirterek 'bölgesel savaş' uyarısında bulundu.

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, Washington yönetiminin kuzey Irak'taki soruna bir an önce çözüm bulması gerektiğini, aksi takdirde Irak'taki iç savaşın daha da kötü bir hale gelerek ''bölge savaşına'' dönüşebileceğini yazdı.

Gazetede ''Felaketin Ucuna Daha Yakın'' başlığıyla çıkan yorumda, terör örgütü PKK'nın Türkiye'ye saldırılarının ardından George Bush yönetiminin kuzey Irak'ta öngörülebilecek bugünkü durum hakkında önceden bir plan hazırlamadığı ve Irak'tan çıkmayı düşünen ABD'nin bu soruna acilen eğilmesi gerektiği belirtildi.

Türkiye'nin terör örgütünün kuzey Irak'tan düzenlediği saldırılar karşısında kızgınlığının anlaşılır olduğunu belirten gazete, Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonunun hem Irak'ta durumu daha da kötüleştireceği, hem de AB'ye girmek isteyen Türkiye'nin uluslararası itibarına zarar vereceği yorumunda bulundu.

Washington'un PKK'yı durdurmak ya da kuzey Irak'tan çıkarmak için hiçbir şey yapmayan Iraklı Kürt liderlere ''hayatın tehlikeli gerçeklerini anlatması'' gerektiğini kaydeden gazete, Iraklı Kürtlerin Türkiye ile barış içinde yaşayabilirlerse refaha ulaşmalarının daha kolay olacağını, Türk iş adamlarının kuzey Irak'ta epeydir yoğun bir şekilde yatırım yaptıklarını belirtti.

Gazete, son günlerde Türkiye ile ilgili yaptıkları bazı açıklamaların uygunsuz olduğunu belirttiği Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve diğer Iraklı Kürt liderlerin nispeten istikrarlı olan bölgelerinin bir ''bölge savaşına'' dayanamayacağı gerçeğini anlamaları gerektiğini yazdı.

''Bush yönetiminin iki tarafı da bu uçurumun eşiğinden çekmesi'' gerektiğini kaydeden gazete, ABD'nin daha sonra Türkiye ile Iraklı Kürtler arasında ''siyasi bir anlaşma'' sağlanması için yoğun çaba sarf etmesi gerektiği görüşünü savundu.

Gazetedeki yazıda, ''İki tarafta da çok fazla birbirine güvensizlik var, ama aynı zamanda da konuşulacak pek çok şey var. Iraklı Kürtler mallarını Avrupa'ya satmak için yol arıyor, Türkiye de Irak ile olan sınırının güvenli olmasını istiyor'' denildi.
 

 




Bu haber 313 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,321 µs