En Sıcak Konular

Bölgede kim hangi hesabı yapıyor?

23 Ekim 2007 17:24 tsi
Bölgede kim hangi hesabı yapıyor? Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesinin geleceği hem Irak’ın üç komşusu Türkiye, İran ve Suriye, hem de Irak’ı işgal eden ABD ile İsrail için hayati öneme sahip. Bölge bu güçlerin çıkar çatışmalarının sahnesi.

HÜKÜMETİN olası bir sınır ötesi operasyon için TBMM’den onay almasının ardından Hakkari’de düzenlenen saldırıda 12 askerimizin şehit edilmesi, bardağı taşıran son damla oldu. Dünya nefesini tutmuş Türkiye’nin atacağı adımları bekliyor.

Ankara’nın vereceği karar, sadece Türkiye ile PKK ve Kuzey Irak’taki Kürt yönetimini değil, başta ABD olmak üzere Irak, Suriye, İran ve İsrail’i de etkileyecek. Uzmanlara göre, bölgede rol oynayan bu güçleri görmeden yapılacak bir değerlendirme ve eylem planı çok riskli... Türkiye’nin yapacaklarına dair farklı yaklaşımlar olsa da, uzmanlar, sakin olunması ve verilerin dikkatlice değerlendirmesinin doğru olacağını söylüyor. Bu değerlendirmeyi yapanlardan biri de Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu Başkanı (USAK) Doç. Dr. Sedat Laçiner. Günümüzde Kürt sorununun uluslararasılaştığını vurgulayan Laçıner, bu durumun Türkiye için hem negatif, hem de pozitif tarafları olduğunu söylüyor.

KOMŞULARIN ENDİŞESİ

ABD ve İsrail’in daha önce Türkiye’den, hamiliğinde bir Kürt oluşumunu desteklemesini istediğini belirten Laçiner, şunları kaydediyor:

‘Bunun olmayacağı anlaşıldığında, yani Türkiye’nin böyle bir hamiliği kabul etmediğini anladıklarında politika değiştirdiler. ABD ve İsrail, Araplar dışında bir oluşum istiyorlar. Bu oluşlumun bağımsız olması konusunda ısrarlı değiller.’ Kürt nüfusa sahip İran’ın daha önce PKK’ya destek vermiş olmasına rağmen bugün PJAK’a karşı savaştığına dikkat çeken Laçiner, ‘İran da Kürtlerin kendi aleyhine kullanılmasından endişe ediyor’ diyor.

BARZANİ HEDEF OLMAZ

ESKİ Dışişleri Bakanı İlter Türkmen ise ülke politikalarının zamanla değişebileceğine vurgu yaparak Türkiye’nin daha serinkanlı olması gerektiğini söylüyor. ‘Barzani ve Talabani’ye saldıralım’ gibi açıklamaları çok yersiz olduğunu söyleyen Türkmen, şöyle konuşuyor: ‘Havanda su dövülüyor. Böyle bir şey olur mu? Şuna saldıralım, buraya girelim. Bu bir oyun değil ki. Genelkurmay ve hükümet sürekli istişare halinde. Onlar en doğru kararı vereceklerdir. Ordu ve hükümet, operasyon olacak mı, nereye kadar girilecek her şeyi biliyor. Ama elinde istihbarat olmadan operasyon başlatanlar oluyor. Buna hayret ediyorum.’

DESTEK SONSUZ DEĞİL...

BÖLGEDEKİ dengelere değinen Türkmen, İsrail’in PKK’ya ya da bağımsız bir Kürt devletine destek verdiğine dair tatmin edici bir yaklaşımı kendisinin göremediğini söylüyor. Yahudi Kürtlerin varlığının İsrail’de Kürtlere karşı bir sempati oluşturduğunu kaydeden Türkmen ‘Ne olursa olsun İsrail, Türkiye’nin yanında olduğunu söylüyor. Ben buna inanmak istiyorum. Suriye ve İran ise bize destek veriyor. Ama bu destekleri sonsuz algılamamalı, zamanla politikalar değişebilir’ diyor.
 
Samanyolu



Bu haber 831 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,090 µs