seferberlik celbi! | " /> seferberlik celbi! | "/>

En Sıcak Konular

İş dünyasına seferberlik celbi!

23 Ekim 2007 14:39 tsi
İş dünyasına seferberlik celbi! Tezkerenin Meclis’ten geçmesinden sonra sınır ötesi operasyon ihtimalinin "Tezkere sadece PKK için" açıklamasıyla rahatlayan ve işlerine devam eden Türk müteahhitler, büyük infial yaratan son saldırıdan sonra hükümetin alacağı kararı beklemeye baş

Hakkari'de 12 askerin şehit edilmesiyle iyice gerilen Türkiye-Irak ilişkileri, müteahhitlik şirketlerini tedirgin bir bekleyişe yöneltti.

Şu anda Erbil, Süleymaniye, Dohuk, Zaho ve Akre gibi şehirlerde 5 binin üzerinde işçi çalıştıran 400’e yakın Türk müteahhitlik şirketinin sahipleri, “Milli menfaatlerimiz her şeyden önce gelir. Hükümetin alacağı kararı bekliyoruz. Dön derlerse bu çağrıya uyarız. Milyonlarca dolarlık projelere imza attık. Teminat mektupları verdik, makina parkımızı götürdük. Dönüşü en az kayıpla yapmak için uğraşırız ama gerekirse tazminat öder yine hükümetin kararına uyarız” açıklamasını yaptılar.


Ülkemizle ilgili kaygılarımız işten önce gelir

Vatan'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Kuzey Irak’a sınır ötesi operasyon durumunda olası gelişmeleri değerlendirdi. Eren, “Ne asker ne de hükümetten bize şu ana kadar, ”Dönün“ ya da ”İş yapmayın“ yönünde herhangi bir şey gelmedi. Eğer böyle bir telkin ya da eğilim gelirse, müteahhitler buna uyar. Böyle bir noktada karşılıklı imzalanan sözleşmelerden doğan hukuki bir sorun yaşanırsa, yaşanır. O da bir şekilde bir çözüme ulaşır. Nihayetinde kimi zaman askerlikle-ticaret tam çakışmaz. Bu aşamada ne yapacaksınız? Biz de bu ülkenin vatandaşıyız. Bu ülkeyle ilgili endişelerimiz, işle ilgili kaygılarımızdan önce gelir” diye konuştu. Kuzey Irak’ta Türk müteahhitlerin yaptığı kamu binaları başta olmak üzere yol, sulama kanalı, ve havalimanı inşaatlarından oluşan işlerin tutarının 2 milyar dolar civarında olduğunu belirten Eren, müteahhitlerin özellikle bu yıl yeni bir iş almadığını belirtti.

Ödemelerde sorun var

Mevcut işlere ait ödemelerin de aksadığını belirten Eren şunları söyledi: "Irak’ta son dönemde, özellikle bu yıl içinde Türk müteahhitler yeni herhangi bir iş almadılar. Bu Irak merkezi hükümetinden kaynaklandı. Irak merkezi hükümetinden Kuzey Irak yönetimine kaynak akışında sıkıntı yaşanıyor. Öte yandan mevcut yürüyen işlerin de ödemelerinde sorun var."

Güler: Hassas dönemdeyiz elektrik satışını düşünüyoruz

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Irak’a elektrik satışı konusunda, “hassas bir dönemde bulunduğumuz için konuyu değerlendiriyoruz” dedi. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından düzenlenen Enerji Sempozyumu’na katılan bakan Güler, çıkışta gazetecilerin “Kuzey Irak’a verilen ucuz elektriğin kesilip kesilmeyeceği” yolundaki sorusu üzerine, “birincisi biz Irak’a elektrik veriyoruz. İkincisi ucuz vermiyoruz. Fiyat her yıl değişiyor. Hassas bir dönemde bulunduğumuz için de, gayet tabii ki bu dediğiniz konuyu da düşünme, değerlendirme zamanındayız” diye konuştu.

Milyonlarca dolarlık teminat ile makina parkı risk altında

Kuzey Irak’ta iş yapan müteahhitlerin bölgeye yaklaşık 50 milyon dolarlık makina ve ekipman götürdüğü belirtiliyor. Şirketler, makina parkını normal ücretlerin 3-4 katı primler ödeyerek sigortalattırıyor. Ancak hiçbir şirket terör, halk hareketi ve savaşa teminat vermiyor. Şu anda en büyük şirketlerin bölgede 45-50 milyon dolarlık makina parkının olduğu belirtiliyor. Bunların sigortalanması için şirketlerin 1-1.5 milyon dolar ekstra prim ödediği kaydediliyor. Şirketlerin verdiği teminat mektuplarıyla birlikte riskleri büyüyor. Çünkü sınırın kapanması halinde makina parkının bölgeden çıkarılması zorlaşacak.

 



Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,952 µs