En Sıcak Konular

PKK Bush'u böyle yutacak!

23 Ekim 2007 14:34 tsi
PKK Bush'u böyle yutacak! 
Bush derin sularda yüzüyor. PKK onu ısırmaya hazırlanıyor. Nasıl mı?

İnternet habere göre, İNGİLİZ ve Alman basını, bugün de Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonuna ilişkin haber ve yorumlara geniş yer verdi. Daily Telegraph gazetesi terör örgütü PKK'yı Başkan Bush’u yutmaya hazırlanan dev bir köpekbalığı olarak karikatür halinde yayınladı.

PKK BUSH'U YUTACAK

Daily Telegraph gazetesi Kuzey Irak dağlarındaki yerleşim yerlerinde halkın endişeli bir bekleyiş içinde olduğunu yazdı. Gazetenin başyazısında “Gordon Brown, bugün Türkiye Başbakanı Erdoğan'ı konuk ettiğinde, başbakanlığının en büyük uluslararası krizi ile karşı karşıya olacak” diye yazdı.

Gazete, İngiltere Başbakanı Brown'un, Başbakan Erdoğan'ı operasyondan vazgeçirmeye çalışacağını ileri sürdü. 100 bin Türk askerinin sınırda beklediğine değinen gazete petrol fiyatlarının da rekor düzeyde seyretmesine dikkat çekerken yayınladığı karikatürde PKK, Başkan Bush’u yutmaya hazırlanan dev bir köpekbalığı olarak resmedildi.

İŞGAL KÖTÜ FİKİR

İngiliz Financial Times gazetesi haberinde, “Türkiye Irak'a yönelik işgalin kötü bir fikir olduğunun farkına varmalı” diye yazdığı başyazısında, Başbakan Erdoğan’ın yoğun baskı altında olduğunu vurguladı. Gazete bu saptamasına gerekçe olarak da olası bir operasyonun uzlaşma yolunda yapılan girişimleri yok edecek olmasını gösterdi.

Daha önce yapılan sınırötesi operasyonlarda başarı sağlanamadığını yazan gazete operasyonun Kuzey Irak'taki nispeten sakin ortamı da karıştıracağını iddia etti. Gazete Türkiye'de yapılacak Irak'a komşu ülkeler konferansını, görüş ayrılıklarının giderilmesi için son fırsat olarak gösterdi.

YA ÖLÜR YA ÖLDÜRÜRÜZ

Times gazetesi ise Kandil Dağı'nda kadın PKK teröristlerin kaldığı bir kampı ziyaret eden muhabirinin izlenimlerine yer verdi. Gazete, PKK'lıların saldırı beklentisiyle kamplardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalıştığını kadınların örgüt içinde önemli rol üstlendiğini anlatırken bir teröristin ‘Ya ölür ya öldürürüz” sözlerine yer verdi.

Türkiye’nin olası operasyonu etrafındaki tartışmalara bir sayfa ayıran Independent, terör örgütü PKK’nın silah bırakması ve Kürt bölgesel yönetiminin PKK liderlerini teslim etmesi durumunda operasyonun hayata geçmeyeceğini iddia etti. Independent, 2004'ten sonra yeniden şiddete yönelen PKK’nın, son saldırılarla etkili bir güç olduğunu ispatlamaya çalıştığına yer verildi.

KUZEY IRAK KAN GÖLÜNE DÖNECEK

Alman Spiegel dergisi de bölgedeki sorunun çözüme kavuşturulması için Amerika'nın Türkiye ve Irak’la üçlü bir görüşme yapmayı planladığını yazdı. Dışişleri Bakanı Rice'ın girişimiyle kasım ayı başında İstanbul’da bakanlar düzeyinde böyle bir zirvenin gerçekleşebileceği belirtildi.

Die Welt gazetesi haberinde “Türkiye Kürt ayrılıkcılara karşı ABD ile birlikte mücadele etmek istiyor” başlığını kullandı. Gazete Türkiye’nin sınıra asker yığmaya başladığını ve bölgeye çok sayıda helikopter ve tank sevkedildiğini yazdı. Haberde ABD Dışişleri bakanı Rice’ın Kürt lider Barzani'yi aradığı ve ortamın sakinleşmesi için çaba sarfetmelerini istediği yer aldı.

Süddeutsche Zeitung gazetesi, “Kürt Liderler: Kuzey Irak kan gölüne dönecek” başlıklı haberinde, “Dışişleri Bakanı Ali Babacan Bağdat’ta kürt liderlerle pazarlık ederken, Başbakan Erdoğan, ABD ile birlikte PKK’ya saldırmak istiyor” diye yazdı. Gazete bugün Irak’ta konuyu yetkililerle görüşmesi beklenen Babacan'ın, Irak Başbakanı El Maliki, Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Devlet Başkanı Talabani ile biraraya geleceğini yazdı.

Berliner Morgenpost ise, ‘Türkiye'nin Kürtlerle ilgili kanlı pokeri' başlıklı haberinde 2006 yılı temmuz ayında İsrail askerlerinin Hizbullah’a yönelik operasyon için Lübnan’a girmesine atıfta bulunduğu haberinde 34 gün süren savaşın kan, para ve prestije mal olduğuna değiniyor. Haberde ayrıca “İddia edildiği gibi PKK'nın elinde rehin Türk askerleri varsa bu olaya yeni bir boyut kazandırır” yorumu yaptı.

Die Zeit gazetesi ise haberinde tüm Türkiye’de gerçekleşen protesto mitinglerini ön plana çıkararak olası sınırötesi harekatın Türk ve Kürt toplumu arasındaki uçurumu derinleştireceğini iddia etti. Gazete PKK'nın “Türkiye barış ilan eder ve sınırötesi operasyondan vazgeçerse biz de silah bırakırız” açıklamasına Türkiye’den olumlu yanıt gelmesinin neredeyse imkansız olduğuna değindi.




Bu haber 328 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    21,421 µs