Diplomasi tükeniyor! | " /> Diplomasi tükeniyor! | "/>

En Sıcak Konular

Biri Bağdat, diğeri Londra'da: Diplomasi tükeniyor!

23 Ekim 2007 14:16 tsi
Biri Bağdat, diğeri Londra'da: Diplomasi tükeniyor! Başbakan Erdoğan Londra'da Dışişleri Bakanı Ali Babacan Bağdat'ta aynı saatlerde İngiliz ve Iraklı muhataplarıyla görüştü. Görüşme sonrasında yapılan açıklamaların tonu bir hayli yüksek...

Başbakan Erdoğan ile İngiltere Başbakanı Gordon Brown, yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlediler. Ortak bir vizyon çerçevesinde ilişkilerin bu dönem daha da büyüyerek devam edeceğine olan inancını belirten Başbakan Erdoğan, ''Türkiye-İngiltere stratejik ortaklık belgesi üzerinde mutabakata varıldığını'' bildirdi.

Sınır ötesi operasyon yetkisinin sadece PKK'yı hedef alacağını ve Irak'ın toprak bütünlüğü üzerinde hesaplarının olmadığını, son olaylar karşısında diplomatik boyutu aştıklarını ifade eden Erdoğan, "Irak, operasyon yetkisini kullanabileceğimizi bilmeli" dedi. Başbakan, konuşmasında Avrupa'da teröre duyarlı olmayan ve teröristlere yataklık yapan ülkelerin olduğunu da vurguladı.

İngiltere'nin terör konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığını ve yaşamaya devam ettiğini anlatan Erdoğan, "Bizi en iyi anlayacak ülkelerden biri İngiltere'dir." dedi. Terörün Irak, İran ve Suriye'de başladığını ve Avrupa'ya yayıldığını belirten Erdoğan, Avrupa'da teröre kaynak aktaran ülkeler olduğunu ama uyarılarına rağmen duyarlı olmadıklarını kaydetti. Erdoğan, "Bunlar samimiyetsiz davranışlardır." dedi. İngiltere Başbakan Gordon Brown, yasalar çerçevesinde PKK'ya karşı adım attıklarını söyledi. Ortak çalışma çağrısında bulunan Brown, PKK'nın Türkiye'ye sızmasını engelleyeceklerini kaydetti.

Tezkerenin hedefinin PKK olduğunu yineleyen Erdoğan, Irak'ın toprak bütünlüğü üzerinde hesaplarının olmadığını kaydetti. PKK'nin Irak'ın kuzeyinde yuvalandığını ve burayı üs olarak kullandığını belirten Erdoğan, uluslararası yasalar çerçevesinde müdahale haklarının olduğunu söyledi. "Beklenti içindeyiz" diyen Erdoğan, "Tezkere yetkisini her an kullanabiliriz. Irak hükümetinin bunu bilmesi lazım." şeklinde konuştu. Erdoğan, 14 aydır ABD-Irak ve Türkiye arasındaki mekanizmanın çalışması için beklediklerini ancak birşey olmadığını söyledi. Erdoğan, tezkereyi vakti ve saati geldiğinde kullanacaklarını da vurguladı.

Bağdat'ta sert çıktı: Askeri seçenek masada  
 
Öte yandan Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Irak'ta muhatabı Zebari ile bir araya geldi. Babacan, terörle mücadele için çeşitli araçlar bulunduğunu belirterek "Askeri seçenek bir araçtır. Meclis yetki verdi ve şu anda bu araç masada" dedi. Irak Dışişleri Bakanı Zebari, Türkiye'ye üst düzey siyasi ve askeri heyet göndereceklerini söyledi.   
 
Ali Babacan, günübirlik ziyaret için gittiği Bağdat'ta Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüştü. PKK sorununa ve İstanbul'da 2-3 Kasım günlerinde yapılacak Irak'a Komşu Ülkeler Toplantısı üzerinde durulduğu görüşmenin ardından iki bakan basının önüne çıktı.

Ortak basın toplantısında Babacan, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğini desteklediğini belirterek "Öte yandan, Türkiye'nin terör problemi ile karşı karşıya ve PKK terör örgütü binlerce vatandaşımızın hayatına mal oldu" diye konuştu. Son saldırılarda da 42 kişinin öldüğüne dikkat çeken Babacan şöyle devam etti:

"Biz terörle ve terörizmle mücadeleyi temel ilke olarak görüyoruz. Irak'ın toprak bütünlüğü de diğer temel ilkedir ve bu iki ilke birbiri ile çelişmez."

Terörle mücadelede çeşitli enstrümanların olduğunu ifade eden Babacan, "Siyasi diyalog, diplomasi, ekonomik, kültürel araçlar, askeri tedbirler bu enstrümanlar arasındadır" dedi. Dışişleri Bakanı Babacan, bir soru üzerine Türkiye'nin son saldırılar nedeniyle çok öfkeli olduğunu vurguladıktan sonra "Askeri seçenek bir araçtır. Meclis yetki verdi ve şu anda bu araç masada. Bu, diğer araçlardan vazgeçeceğimiz anlamına gelmez" yanıtını verdi.

PKK'nın varlığının "çok ciddi sorunlar yarattığı"nı da ifade eden Ali Babacan, "Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin bir terör örgütü nedeniyle bozulmasını" arzulamadıklarını belirterek "Öte yandan, terörizmle mücadele komşularımızdan dayanışma ve destek bekleriz" şeklinde konuştu. Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin "PKK ateşkes ilan edecek" açıklamasının anımsatılması üzerine Babacan "Ateşkes iki ülke arasında veya düzenli ordular arasında olur. Bizim karşı karşıya bulunduğumuz problem bir terör problemi" karşılığını verdi.

Irak Dışişleri Bakanı Zebari ise, görüşmelerde ortak olarak alınabilecek önlemleri görüştüklerini belirterek PKK sorunu konusunda büroların kapatılması gibi önlemlerin alınabileceğini, askeri seçeneğin ise, son seçenek olduğunu söyledi. Zebari, bu çerçevede Türkiye'ye üst düzey siyasi ve güvenlik bir heyeti Ankara'ya göndereceklerini söyledi.

Sorunun karışık olsa da iyimser olduğunu belirten Zebari, Babacan'ın ziyareti ve Türkiye'ye gidecek olan heyete dikkat çekerek yapılacak çabalardan ümitli olduğunu ifade etti.

"Ortak bir anlayış geliştirmeye çalışıyoruz" diyen Zebari, Türkiye'nin "anlaşılır" kaygılarını görüştüklerini de kaydederek "Türkiye ile ortak bir çabaya girmek istiyoruz" ifadesini kullandı. Ali Babacan da, Türkiye'nin muhatabının Irak hükümeti olduğunu belirterek "Heyet gönderme fikrini değerlendireceğiz" dedi. Babacan, terörle mücadelede "siyasi irade"nin gösterilmesi öneminin altını çizdi.



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,110 µs