En Sıcak Konular

Irak'tan 'üst düzey heyet gönderelim' teklifi

23 Ekim 2007 14:02 tsi
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, terörizmle mücadelede uluslararası toplumdan ve komşulardan destek beklediklerini bildirdi.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, terörizmle mücadelede uluslararası toplumdan ve komşulardan destek beklediklerini bildirdi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Babacan, "Biz terörle mücadeleyi bir temel ilke olarak ele alıyoruz" dedi.

Bakan Babacan, Irak'ın toprak bütünlüğünün de bir başka temel ilke olduğunu ve bu iki ilkenin birbiriyle çelişmediğini kaydetti.

Terörle mücadelenin pek çok enstrümanı olduğunu bilen ve bunları zamanı geldiğinde uygulamak gerektiğine inanan bir yaklaşım içinde olduklarını söyleyen Babacan, siyasi diyalog, diplomasi, ekonomik araçlar, kültürel araçlar ve askeri tedbirlerin bu enstrümanlar arasında olduğunu belirtti. Babacan, terörizmle mücadelede uluslararası toplumdan ve komşulardan destek beklediklerini de bildirdi.

Zebari de Ankara ile daha çok görüşmeyi arzu ettiklerini söyleyerek, Babacan'ın ziyaretinin hemen ardından Ankara'ya üst düzey bir heyet göndermeyi planladıklarını bildirdi. Zebari, bu sayede sorunlara çözüm bulunabilmesi için görüşmeler yapılabileceğini ve ortak tutum takınılabileceğini kaydetti.

Babacan ve Zebari basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

PKK'ının sözde ateşkes ilan edeceği yönünde haberlere ilişkin Babacan şöyle konuştu:

Babacan:"Ateşkes tabiri iki ülke arasında düzenli ordular arasında ilişkilerle ilgili kullanılır. Bizim burada karşı karşıya olduğumuz şey bir terör sorunudur. Sorunu çözmek için öncelikle sorunu iyi tanımlamak gerekir. Burada problem terördür. Bir terörist örgütle karşı karşıyayız. Kullanacağımız terminoloji terör terminolojisi olmalıdır. Yoksa sonuç almamız zor olacaktır."

Zebari: Sorunun çok karışık bir sorun olmasına rağmen ben iyimserim. Türkiye ile işbirliği yapmak için görüşmeler yapmak içni heyet göndermek istiyoruz. Türkiye'nin endişelerini çok iyi biliyoruz. Türkiye ile ortak işbirliği yapmak istiyoruz. Türkiye'nin toprak bütünlüğüne zarar verecek girişimlerden rahatsız oluyoruz.

Barzani ile görüşme ve teslim edilmesi istenilen PKK'lı listesi

Babacan: Türkiye Cumhuriyetini hükümetinin muhatabı Irak Merkezi hükümetidir. Sayın bakanın bu ziyaretimde önermiş olduğu Türkiye'ye heyet göndermek fikrini görüşeceğiz. Irak'ın bir bütün olarak terörizmle mücadelede siyasi irade göstermesini istiyoruz. Terörizmle mücadelenin temel kuralı güçlü siyasi irade ortaya koymaktır.

Zebari: Biz Türk yetkililerden hiçbir liste almadık. Falanca PKK'lı isteniyor diye bir liste almadık. Sadece PKK liderlerinden oluşan bir liste sunulmuştur Türk tarafından.

Diplomasi nerede sona erecek?

Babacan: Terör sorunu ilk defa ortaya çıkan bir sorun değildir. Pek çok farklı yöntemler çözüm için uygulanmıştır. Hiçbir sounç elde edemedik. Hala sororun büyüyerek ortada. Halkımız çok öfkeli. Pek çok araç vardır. Terörizmle mücadele konusunda. Askeri seçenek bir araçtır. Geçen Çarşamba meclis Hükümet'e yetki vermiştir. Bu da şu anlama geliyor. Bir araç masadadır. Şu anlama gelmiyor. Diğer araçlardan tamamen vazgeçtiğimiz anlamına gelmiyor. Bir çok araç kullanılmak zorundadır. Terörle mücadele konusunda Türkiye'nin kararlılığı desteklenmeli uluslar arası toplum destek vermelidir.

Kayıp askerlerin akibeti

Zebari: Benim bildiğim kadarıyla medyada çıkan haberlere ilişkin çok da elimizde kanıt yok.

Babacan: Bu konu tabii ki yakından takip ediliyor.

HAber 10



Bu haber 433 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,791 µs