En Sıcak Konular

Ahmedinejad, Soykırım Anıtı'nı ziyaretten vazgeçti

23 Ekim 2007 10:35 tsi
Ahmedinejad, Soykırım Anıtı'nı ziyaretten vazgeçti

İki günlük resmi temaslarda bulunmak üzere dün Ermenistan'a giden İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad bugün sabah saatlerinde beklenmedik bir şekilde ziyaretini yarıda keserek ülkesine döndü.

İki günlük resmi temaslarda bulunmak üzere dün Ermenistan'a giden İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad bugün sabah saatlerinde beklenmedik bir şekilde ziyaretini yarıda keserek ülkesine döndü.

Ermenistan Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamada İran Cumhurbaşkanı'nın bugün gerçekleşmesi planlanan programlarını iptal ederek erkenden ülkesine döndüğü belirtildi. Ahmedinejad'ın bugün 1915 olayları ile ilgili anıta çelenk koyması ve Ermenistan parlamentosunda da bir konuşma yapması bekleniyordu. Itar-Tass haber ajansı ziyaretin kesilmesini 'beklenmedik iç gelişmeler' nedeni ile olduğunu açıkladı.

AHMEDİNEJAD: 'ERMENİSTAN'IN YANINDAYIZ.'

İran Cumhurbaşkanı önceki gün gerçekleşen temaslarında 'soykırım' ifadesini kullanmamaya özen gösterdi ancak, 1915 olayları ile ilgili ülkesinin her zaman Erivan'ın yanında olduğunu söyledi. Tahran'ın olaylarla ilgili iki bakışı olduğunu ifade eden İran Cumhurbaşkanı, "Birincisi, her ülke tarihini hatırlamalı, ama yüzünü geleceğe çevirmeli. Bu geçmişin tekrarlanmasını önler. İkincisi de İran her zaman Ermensitan'ın yanında yer almıştır." değerlendirmesinde bulundu.


Erivan'ın bağımsız ve güçlü olmasından Tahran'ın memnuniyet duyacağını ifade eden Ahmedinejad, "Bu Kafkaslarda istikrarlı bir yapının devamına yardımcı olur. İran tüm sorunların diplomasi ile çözülmesinden yana." açıklamasını yaptı.


Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan da iki liderin görüşmesi sonrası düzenlenen basın toplantısında 26 Ekim'den itibaren Megri üzerinden yeni havayolu ulaşımının başlaması, finans ve bankacılık sektöründe ortak yatırım projeleri, Araks nehri üzerine iki adet hidroelektrik santral kurulması konularında anlaşmalar imzaladıklarını söyledi. Koçaryan bu gelişmelerin iki ülke ilişkilerinde ulaşılan seviyeyi gösterdiğine işaret etti.


İran Cumhurbaşkanı Erivan Devlet Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı ve madalya ile ödüllendirildi. Rektör Aram Simonyan törende yaptığı konuşmada madalyayı Ermenistan'la İran arasında gelişen ilişkilere sağladıkları büyük katkıdan dolayı İran Cumhurbaşkanı'na vermeyi uygun gördüklerini söyledi.


İran'la enerji alanındaki lişkilerini geliştiren Erivan yeni petrol rafinerilerinin inşası konusunda anlaşmalar imzaladı. Rusya'nın karşı çıkmasına rağmen doğal gaz boru hattı inşasını devam ettiren Ermanistan hat tamamlandığında Tahran'dan yıllık 2,5 milyar metreküp doğalgaz ithal edecek. İran Ermenistan arasında inşa edilecek yeni demiryolu hattı ile ilgili de ön hazırlık anlaşması imzalandı. İran önceki ay da Hazar Denizi üzerinden yeni bir ulaşım yolu açarak Orta Asya ve Rusya'nın güneyinden gelen kamyonların Ermenistan'a geçişini sağlıyor.

 Haber 7



Bu haber 324 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,722 µs