En Sıcak Konular

Toplu taşıma ücretine kademeli zam

23 Ekim 2007 10:23 tsi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, suya yaptığı yüzde 17 ile 134 arasında kademeli zammın ardından şimdi de toplu ulaşımı yüzde 50 oranında zamlandırdı.

Geçen yıl başlatılan tek bilet uygulaması kapsamında akbilli yolculuklarda ilk aktarma ücretsiz iken, yeni uygulama ile İstanbullular artık ikinci araca binişlerinde 62 kuruş ekstra ücret ödeyecek. Böylece iki aktarma ile gideceği yere ulaşan yolcu, yüzde 50 zamlı ücret ödemiş olacak.

Kademeli fiyat sistemi öncesinde İstanbul'da akbille 1,25 YTL'ye yapılan iki yolculuğun fiyatı, uygulamanın ardından 1,87 YTL'ye çıktı. Üç yolculuk için fiyat değişmezken, 2,5 YTL olan dört yolculuk fiyatı ise 3,11 YTL'ye çıkmış oldu. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan tek bilet uygulamasında ilk biniş 1,25 YTL iken, ikinci binişlerde ücretsiz aktarma yapılabiliyordu. İstanbullular yeni uygulamada ilk biniş için 1,25 YTL ve ikinci biniş için ekstra 62 kuruş ödeyecek. Büyükşehir Belediyesi'nin yeni uygulamasıyla 1 Temmuz 2006 tarihinde tek bilete geçilip TCDD, özel halk otobüsleri ve deniz motorlarında da uygulanan entegrasyon sistemi bitti. Kolaylık gibi gösterilmeye çalışılan uygulamada 90 dakikalık aktarma süresi 120 dakikaya çıkarıldı. Ancak bu süre içerisinde önceki uygulamada ilk aktarma ücretsiz iken şimdi yüzde 50 zamlı hale geldi. Buna göre İstanbullular 2 saatlik süre içinde her aktarma için 62 kuruş aktarma ücreti ödeyerek 5'i aktarma olmak üzere toplam 6 yolculuk yapabilecek.

Yeni uygulamada 2 ve daha fazla aktarma yapan yolcuların daha az ücret ödeyeceği belirtilse de gerçekte durum böyle değil. 2 ve daha fazla aktarma yapan yolcular, bu uygulamayla zamlı ücret ödemiş olacaklar. İlk aktarmasında 62 kuruş ödeyen yolcu, ikinci aktarmasında ise hiçbir ödeme yapmayacak. Eski uygulamada üçüncü araç için de 1,25 YTL ödenirken dördüncü araç ücretsizdi ve toplam ücret 2,5 YTL oluyordu. Yeni uygulamada dördüncü araç için bu ücret 2,49 YTL+62 kuruş oluyor ve toplam ücret 3,11 YTL'ye çıkıyor.

Belediyenin geçtiği açıklamada, bu uygulama şöyle ifade ediliyor: Şimdiye kadar aktarma yapmadan tek binişle seyahat eden yolcular yine eskisi gibi 1,25 YTL ödeyecekler. Burada herhangi bir değişiklik söz konusu değil. İkisi aktarma, biri ilk biniş olmak üzere toplam 3 yolculuk 2,5 YTL'ye yapılırken, yeni düzenleme ile aynı yolculuk 2,49 YTL'ye yapılmış olacak. Yani burada da fiyatlar aynen korunmaktadır. 120 dakika içerisinde toplam 5 aktarma ve biri de ilk biniş olmak üzere 6 yolculuk yapanlar her aktarma için 62 kuruş ödeyecekler.

Akbilli geçiş yüzde 29 yolcu artışı sağladı

Yeni uygulamada; sürekli akbilde günlük, haftalık, 15 günlük ve bir aylık tam ve öğrenci fiyatları değişmiyor. Yılbaşına kadar yüzde 50 indirimli bilet uygulaması yapılan Topkapı-Avcılar metrobüs hattı ile Edirnekapı-Sultançiftliği arasındaki hafif metro hattında uygulama ilk binişlerde 62 kuruş, aktarmalarda 31 kuruş indirimli olarak sürecek.

Zaman 



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,974 µs