En Sıcak Konular

AB başkanlığı için yarış başladı

23 Ekim 2007 09:44 tsi
AB başkanlığı için yarış başladı  
Avrupalı liderlerin geçen hafta mini Avrupa Birliği Anayasası'nda uzlaşmalarının ardından Birlik'in başına geçecek başkan için şimdiden mücadele başladı.

Görevini geçtiğimiz haziranda Gordon Brown'a devreden İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair'in ismi en güçlü adayların arasında geçiyor. Blair'in dışında Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ve Polonya'nın eski Cumhurbaşkanı Aleksander Kwasniewski'nin isimleri geçiyor. AB başkanı 2,5 yıl süreyle görev yapacak ve şu an uygulanan her üye ülkenin 6 aylığına dönem başkanlığı yürüttüğü sisteme son verecek. 2 dönem üst üste seçilebilecek AB başkanının gerçekte yürütmeye yönelik gücü olmayacak, temelde koordinasyondan sorumlu olacak. Reform ya da mini anayasa anlaşmasının bu kez kazasız-belasız üye ülkelerce onaylanması durumunda AB'yi yönetecek yeni kurallar 2009 yılının ortalarında uygulanmaya konacak. Şu an BM çatısı altında kurulan Ortadoğu Dörtlüsü'nün temsilcisi olan Tony Blair'e en güçlü desteklerden biri AB'nin lokomotif ülkesi Fransa'dan geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Nikolas Sarkozy, Lizbon'da yaptığı açıklamada Blair'in "en Avrupa yanlısı İngiliz" olduğuna işaret ederek, AB başkanlığı için iyi bir isim olacağını kaydetmişti.

Ancak Blair'in AB başkanı olması durumunda Sarkozy ile çatışacağı en temel konulardan biri Türkiye'nin muhtemel üyeliği olacak. Blair, başbakanlığı döneminde Türkiye'nin üyeliğini en güçlü destekleyen birkaç Avrupalı liderden biri olarak tanınıyor. Türkiye ile müzakereler İngiltere'nin AB'nin dönem başkanlığını yaptığı 3 Ekim 2005'te başlamıştı. Sarkozy ise Türkiye'nin üyeliğine şedit muhalefeti ile biliniyor. Avrupa halkları nezdinde büyük tepkiye sebep olan Irak Savaşı'na verdiği desteğin de Blair'in başına bela olabileceği vurgulanıyor.

zaman



Bu haber 167 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,859 µs