En Sıcak Konular

Dünya saldırıyı konuşuyor gözler Türkiye'de

23 Ekim 2007 09:12 tsi
Dünya saldırıyı konuşuyor gözler Türkiye'de
Terör örgütü PKK tarafından 12 askerimizin şehit edilmesinin ardından Türkiye'nin atacağı adımlara dair değerlendirmeler dün tüm dünya basınında geniş yer buldu.

İngiltere'de yayınlanan Independent gazetesi, karşı karşıya olunan durumda ABD'ye düşen görevler olduğunu belirterek, “Türkiye bu yola tek başına girmek durumunda bırakılmamalı” yorumunda bulundu. Gazete ayrıca “Irak ordusunun PKK'nın faaliyetlerini bastırmasını beklemekse anlamsız. Bölgede düzenli kuvvet bulunmuyor. Kürt Bölgesel Hükümeti ise tek başına harekete geçmeye isteksiz.” şeklinde ifadelere yer verdi.

AMERİKA'YA GÖREV DÜŞÜYOR

Peki o zaman çözüm ne? Gazeteye göre yanıt Washington'da yatıyor: “PKK'yı dizginlemek için Iraklı Kürtlerle birlikte çalışmak Amerika'ya düşüyor. Şimdiye dek Washington, Türkiye ve Iraklı Kürtler arasında tercih yapma fikrine hoşnutsuzlukla baktı. Ancak yaşananlar, karşılıklı itidal yolunda telkinlerin artık bir amaca hizmet etmeyeceğini gösterdi. PKK'yı durdurmaya yönelik sert kararlar alınmalı.”

FinancIal Times: Saldırıları protesto amacıyla düzenlenen gösterilerden bir fotoğrafı kapağına taşıyan gazete, 'saldırı Kuzey Irak'a kapsamlı bir askeri operasyon düzenlenmesi konusunda baskıyı artırdı' yorumunu yaptı.

TİMES: İngiliz The Times gazetesi de, Türkiye'nin Kuzey Irak'taki üslerine saldırmaya hazırlandığını belirterek bunun Irak'ın tek istikrarlı bölgesi için bir felaket olacağını öne sürdü. Gazete “Türkiye, uzlaşmaz bir ruh haleti içinde ancak bu kısmen onun dostu olması gerekenler tarafından terk edilmiş hissettiği içindir” diye yazdı. Başyazıda ise, terör örgütünün saldırılarına dikkat çekilirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, artık Batının itidal çağrılarını dinleyecek sabırlarının kalmadığı yönündeki sözlerine yer verildi.

Daily Telegraph ise PKK'nın Türkiye'yi sınır ötesi operasyonlara sürüklemeye kararlı göründüğü yorumunu yaptı. Gazeteye göre bunun amacı 'Türkiye'nin daha geniş kapsamlı stratejik çıkarlarını zedelemek.'

ANKARA'DA SİNİRLER GERGİN

DW: Alman yayın kurumu Deutsche Welle de “Ankara'da sinirler gergin” ifadesini kullandı. DW, “Hakkari'nin Dağlıca beldesinde 12 Türk askerinin PKK tarafından düzenlenen saldırıda şehit edilmesi sınır ötesi operasyon tartışmalarını alevlendirdi. Çankaya'da toplanan terör zirvesinden ise sert mesajlar çıktı” dedi.

EL PAİS: İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais ise, Türkiye-Irak sınırında durumun çok karmaşıklaştığını belirterek, “Sorun Ankara ile Washington arasında diplomatik sorunları yarattığı” ifadesini kullandı.

New York Times gazetesi, Hakkari'deki hain saldırının ardından Irak ve Türkiye arasındaki tansiyonun arttığını yazdı. Bugüne kadar ki hiçbir haberinde PKK'lıları 'terörist' olarak nitelendirmeyen gazete, bu geleneğini yine bozmayarak, hainleri “savaşçı” olarak adlandırdı.

BBC: İngiliz yayın kurumu BBC de, “Türkiye, PKK asilerini yenmeye yemin etti” başlığını kullandığı haberinde saldırının ardından Ankara'da yapılan sert açıklamaya karşı operasyonun hemen yapılacağı anlamına gelmediğini belirtti.

yenişafak



Bu haber 299 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    15,344 µs