'Tahammülümüz kalmadı' | " /> 'Tahammülümüz kalmadı' | "/>

En Sıcak Konular

'Tahammülümüz kalmadı'

23 Ekim 2007 08:05 tsi
'Tahammülümüz kalmadı'
İngiltere Başbakanı Gordon Brown'ın davetlisi olarak İngiltere'ye giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 'Hiç kimsenin, hiçbir ülkenin teröre destek vermesine, göz yummasına, finanse etmesine ya da zemin hazırlamasına tahammülümüz kalmamıştır' dedi.

İngiltere Başbakanı Gordon Brown'ın davetlisi olarak İngiltere'ye gelen başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, eşi Emine Erdoğan, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan ve öteki yetkililerle birlikte havaalanından direkt olarak Oxford Üniversitesi'ne geldi.

Üniversite bünyesinde 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren düşünce kuruluşu Oxford Union'da yetkililerle birlikte bir akşam yemeği yiyen Başbakan Erdoğan, daha sonra öğrenciler ve öğretim görevlilerinden oluşan üyelere bir konuşma yaptı.

Sözlerine dünyanın en tanınmış ve köklü düşünce kuruluşlarından birinin üyelerine hitap etmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek başlayan Başbakan Erdoğan, konuşmasının ilk bölümüne Türkiye ile İngiltere arasındaki kökleri tarihe dayanan yakın ilişkilere dikkat çekerek başladı.

İngiltere'de 200 bini aşkın Türk'ün yaşadığını ve bu ülkedeki Türk toplumunun İngilizlerle bütünleşmiş bir yaşam sürdürdüklerini hatırlatan Başbakan Erdoğan, aynı şekilde Türkiye'de de gayrimenkul sahibi 17 bini aşkın İngiliz vatandaşının yaşamakta olduğunu bildirdi.

Türkiye'de enerji, gıda ve telekomünikasyon gibi sektörlerde 1500 ü aşkın İngiliz şirketinin bulunduğunu ve en son sezonda ülkeyi 1.600.000 İngiliz turistin ziyaret ettiğini belirten başbakan Erdoğan, İngiltere'nin Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler sıralamasında da ikinci durumda bulunduğuna işaret etti.

Başbakan Erdoğan, Türkiye ile İngiltere'nin ekonomik işbirliğinin yanı sıra siyasi ve askeri açıdan da tarihi eskilere dayanan bir işbirliği içinde olduklarını da kaydederek, Türkiye'nin laik, demokratik çoğulcu devlet yapısını benimsemiş, halkının büyük çoğunluğu Müslüman bir ülke olduğunu anlattı.

Türkiye'nin yakın komşularıyla temas içinde, batıyla yoğun işbirliğini de gerçekleştirmeyi başarmış bir ülke olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, ''Türkiye'nin laik ve Müslüman bir ülke olarak AB'ye katılım müzakerelerini sürdürmesi bölge ülkeleri için önemli bir örnek teşkil etmektedir'' dedi.

Uluslararası sistemin soğuk savaş sonrası dönüşümünü henüz tamamlayamamış olmasının yeni risk ve tehditleri ortaya getirdiğini de belirten başbakan Erdoğan, farklı medeniyetlerin birleşme noktasındaki Türkiye'nin bu riskleri ve tehditleri yakından hissettiğini belirtti.

Küresel terörizm, kitle imha silahlarının yayılması, kültürel çatışmalar, gelir dengesizlikleri gibi tehditlerin bunlardan sadece birkaçı olduğunu da belirten başbakan Erdoğan, ''böyle bir ortamda Türkiye, bölgesinde bir istikrar sembolü olarak, kalıcı barış, güven ve refahın oluşmasına katkıda bulunmayı başlıca hedef olarak belirlemiştir'' diye konuştu.

-TERÖR-

''Son yıllarda Türkiye'de, ABD'de ve İngiltere'de ve diğer Avrupa ülkelerinde yapılan terörist saldırıların üzüntüsünü hepimiz derinden hissettik'' diyen başbakan Erdoğan, ''İngiliz toplumu inanıyorum ki, hem İstanbul'da hem İngiltere'de yaşanan terörist saldırılar yüzünden herhalde bizimle aynı hassasiyeti taşıyordur'' şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
''Küreselleşme çağında terör ve terörist artık sınır tanımıyor. Bu sınır tanımamazlık karşısında terör mağduru olsun veya olmasın her ülkenin teröre karşı işbirliği yapması kaçınılmaz bir hal almıştır. Küresel teröre karşı küresel bir işbirliği geliştirilmesi, ortak bir mücadele platformu oluşturulması tüm toplumlar için hayati derecede önem taşımaktadır.

Şu gerçeği kesinlikle görmek zorundayız. Herkesin güvende olmadığı bir dünyada, kimse kendisini güvende hissedemez. Gerçek anlamda güvende olamaz. Türkiye her zaman ve zeminde teröre karşı net bir tavır ortaya koymuş, güvenlik ve insani yardım amaçlı görevlerde aktif roller üstlenmiştir. Türkiye Afganistan'da iki kez ISAF komutası üstlendiyse, Bosna'ya, Somali'ye, Kore'ye asker gönderdiyse bu sorumluluk duygusunun sonucudur.

Türkiye bu çabaları ve samimi gayretlerine karşılık maalesef aynı samimi yaklaşımı dost ve müttefiklerden yeteri derecede görememiştir. Türkiye terörizmle mücadele konusunda meşru müdafa hakkını en üst düzeyde kullanmak konusunda son derece kararlıdır.''

''Hiç kimsenin, hiçbir ülkenin teröre destek vermesine, teröre göz yummasına, terörü finanse etmesine ya da teröre zemin hazırlamasına tahammülümüz kalmamıştır'' diyen başbakan Erdoğan, örgütleri terörist olarak adlandırmak ya da tanımanın yetmediğini, ''terörist örgütlerle ve yan kuruluşlarıyla birlikte mücadele etmek, finansal, diplomatik, askeri
ve siyasi desteğini kesmek gerekiyor'' dedi.

-IRAK'IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ-

Irak'ın Türkiye açısından son derece önemli bir konu haline geldiğini, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğünün korunmasına özel önem atfettiğini de vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Irak'ın bölünmesine kesinlikle karşıyız. Siyasi birliğinin, bütünlüğünün korunmasından yanayız. 5 yıllık iktidarımız döneminde ulusal ve uluslararası platformlarda bunu sürekli seslendirdik ve bunun özellikle adeta lobisini yaptık. Bugün de aynı şekilde bakıyoruz. Bu nedenle Türkiye Irak'a elinden gelen her türlü yardımı yapmaktadır.

Ancak terör örgütü PKK-kongragel'in Irak'ta faaliyetlerini sürdürerek buradan ülkemize yönelik terör eylemlerinde bulunması, ülkemizde büyük rahatsızlıklara neden olmaktadır. Halkımızın içinde bulunduğu bu ruh halinin terör saldırılarına hedef olmuş İngiliz halkı tarafından gayet iyi anlaşıldığına inanıyorum.

Bu çerçevede Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Türkiye'yi ziyareti sırasında varılan anlaşma uyarınca Irak'ta terör örgütü faaliyetlerine son verilmesine yönelik somut adımlar atmasını umud ettik. Ancak bu konuda ilerleme sağlanamaması, Türkiye'nin uluslararası hukuk çerçevesinde meşru müdafa hakkını kullanmasını kaçınılmaz kılmaktadır.''

Başbakan Erdoğan TBMM'nin Kuzey Irak bölgesine bir yıl süreyle sınır ötesi harekat konusunda gerekli yetkiyi hükümete verdiğini de hatırlatırken, alınan bu önlemin Irak'ın toprak bütünlüğünü veya halkını asla hedef almadığını vurguladı..

Bunun sadece terör örgütü PKK'ya yönelik olduğuna dikkat çeken Başbakan, terör örgütünün Kuzey Irak'ta açık bir destek gördüğüne işaret etti. Buradaki kamplarda eğitim alan teröristlerin Türkiye'ye sızarak masum halkın ve güvenlik güçlerinin hayatlarına kastettiğini de belirten başbakan, ''artık sabır taşı çatlamıştır. Türkiye gereken işbirliğini
göremese de terörizmle mücadelesine azim ve kararlılıkla devam edecektir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Kerkük'ün bir etnik unsurun veya bir mezhepsel topluluğun toprağı olamayacağına, tüm Irak halkına ait bir kent olduğuna dikkat çekerek, bu çerçevede Kerkük'ün statüsüne ilişkin referandumun ertelenmesinin mantıklı bir adım olduğunu vurguladı.

Türkiye öncülüğünde başlatılan komşu ülkeler sürecinin önemine de işaret eden başbakan Erdoğan, Irak'ta yaşanan sorunların çözümüne ilişkin olarak Irak hükümeti ile bölge ülkeleri arasında görüş alış-verişi yapılmasının bu sayede mümkün olduğuna dikkat çekti.

Erdoğan, Irak'a komşu ülkelerin Şarm El Şeyh'deki ilk toplantısının ardından ikinci toplantının 2-3 kasım tarihlerinde İstanbul'da yapılacağını, toplantıya ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyacaklarını ifade etti.

haber7



Bu haber 348 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,947 µs