En Sıcak Konular

Çocuk gelişiminde manyetik alanların önemi

0 0 0000 00:00 tsi
Çocuk gelişiminde manyetik alanların önemi Manyetik alan deyip geçmeyin. Doğumdan ölüme kadar peşimizi bırakmıyor. Hamilelikte ve çocuk gelişimi konusunda ise önemi bir kat daha artıyor. Zira bebeklerin beyinlerindeki gelişim, anne adayının hamileliğini hangi dünya coğrafyasında geçirdiği ile bire

Vücudumuzdaki tüm hücreler, beslenme ve haberleşmelerini kendi yarattıkları manyetik alanlar ile sağlayan birer küçük motor gibi davranırlar.
Dünyanın da bir manyetik alanı var ve bu iki değerin yani insan manyetik alanı ile dünyanın manyetik alan değerlerinin uyumlu olması, sağlık açısından çok ama çok önemli. Üstelik beynimiz manyetik alanlara karşı savunmasız, yani manyetik alanlardan doğrudan etkileniyor.

Çocuklarda beyin gelişimi

İnternet ortamında, çocuk beyin gelişimi ile ilgili arama yaparken rastladığım bir bilgi şöyle idi:
*5 aylık fetus 5 duyunun duymak ve dokunmak olmak üzere ikisine sahip olur. Küçücük kafasında her dakika 50.000 yeni hücre oluşmaktadır. Beyin öyle hızlı gelişmektedir ki 6. ayda hızla büyüyen beyin kabuğu kafatasına sığmak için kıvrımlar oluşturmaya başlar. 7. ayda fetus beyni tüm yaşamı boyunca sahip olacağı 100 milyar beyin hücresinin hemen tamamını oluşturmuştur.
Her bebek düşünme, görme, duygu gibi beyin fonksiyonlarından sorumlu yaklaşık 100 milyar sinir hücresi ile doğar. Hayatın ilerleyen dönemlerinde ise bu doğuştan gelen 100 milyar sinir hücresinin üzerine yenileri üretilmemektedir.*(populer medikal)

Hamilelikte manyetik alanlar

Normalden düşük ya da yüksek manyetik alan değerlerinin bizleri olumsuz etkileyebileceğini söyleyebiliriz ve konuya çocuk gelişimi açısından yaklaştığımız zaman, henüz daha fetusun yedinci ayında, 100 milyar beyin hücresinin oluştuğunu göz önüne aldığımızda ve her hücrenin, beslenme ve haberleşmesini kendi yarattığı manyetik alanlarla gerçekleştiren birer küçük motor olduğunu anladığımızda, dış ortamın yani dünyanın manyetik alan değerleri ile arasında uyum olmasının önemi daha da iyi anlaşılabilir.
En azından hamileliğin ilk yedi ayında yani 100 milyar beyin hücresinin gelişimi sırasında, bayanlar ortam manyetik alan değerlerinin kendi manyetik alan değerleri ile uyumuna ve bulunduğu yerde uygun değerler yoksa, imkanları dâhilinde daha uygun manyetik alan şartlarında bulunmaya özen göstermelidirler.

Manyetik alanların önemi

Dünyanın sahip olduğu manyetik alan zamana ve mekana göre değişiyor. İnsanların sahip olduğu manyetik alan değeri ise bazı organlarda küçük farklılıklar göstermekle birlikte değerini değiştirmiyor. O nedenle de, yaşanılan mekan ve zamanın manyetik alan değerlerinin vücut manyetik alan değerleri ile uyumlu (dengeli) olması şart.
Denge bozulduğu zaman çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkıyor.

Bağışıklık sisteminin çökmesi, çok sık hastalığa yakalanma, genç yaşta kalp krizi, MS, beyin tümörlerinde artış ve göz hastalıkları ile ayrıca vücudun hemen her eklemini etkileyen akut ve kronik ağrılar bunların başlıcaları.
Enerji eksikliği, baş ağrısı, yorgunluk da manyetik alan eksikliğinin belirtileridir.

Manyetik alanlar ve öğrenme

Beynimizdeki öğrenme ile ilgili aksonlar birer küçük manyetik plaka görevi yapmakta ve tüm kayıtlar bu plakalar üzerinde tutulmakta. Manyetik alanlara karşı korumasız olan kafatasımız nedeniyle aksonlar, manyetik alanların düşük yada yüksek olmasından doğrudan etkilenmektedirler. Ayrıca aksonları çevreleyen ve bilginin daha iyi iletilmesindeki önemi kanıtlanmış olan miyelin kılıflar da manyetik alanlardan etkilenmektedir.
Ülkemiz, genel itibariyle olması gereken değerlere yakın manyetik alanlara sahip.

Çocuk gelişimi ve manyetik alanlar

Yukarıda da belirttiğim gibi bebek doğduğu anda, yaşamı boyunca kullanacağı ve kaybettiği zaman yenilerine sahip olamayacağı, beyin fonksiyonlarından sorumlu yaklaşık 100 milyar sinir hücresi ile doğuyor.  Yazının başında da belirtmiş olduğum gibi vücudumuzdaki her hücre gibi sinir hücreleri de beslenme ve haberleşmelerini kendi ürettikleri manyetik alanlar sayesinde gerçekleştiren birer küçük motorlar.
Dünyanın manyetik alanı burada çok büyük önem kazanıyor. Dünyanın manyetik alanı zamana ve mekâna göre değişen bir yapıya sahip. Konumuzla ilgili örnek verecek olursak, bir zihin hastalığı olan MS, genelde dünya manyetik alan değerlerinin çok düşük olduğu yerlerde görülüyor.
Çocuk gelişir ve sürekli yeni şeyler öğrenirken, bu beyin hücreleri arasında da sürekli yeni haberleşme ve bilgi aktarım bağlantıları oluşacak. Bu bağların sağlıklı oluşmasında ise, dünya ile insan manyetik alan değerlerinin dengede olması önem kazanmaktadır.
Özellikle okul çağında yaşanan öğrenme güçlüklerinde sadece diğer etkenlere değil, bulunulan ilin manyetik alan değerlerine de bakılması gerekir. İllerimizin manyetik alan değerleri genelde olması gereken değerlere yakın ancak tabi ki manyetik alan değerleri zamana ve mekana bağlı olarak sürekli değişiklik göstermektedir. Bu nedenle öğretmenler ve yöneticiler ile öğrenci aileleri manyetik alanlar konusu hakkında bilgilendirilmeli ve varsa yaşanan öğrenme güçlüklerinde bu faktör de dikkate alınmalıdır.

Tatiller, manyetik alan değerlerine göre belirlensin

Özellikle ilk ve orta öğretim çağındaki çocuklar için, okulların uzun dönemli iki tatilinin yada en azından yazın uygulanan en uzun tatilin her ilde ve bölgede aynı tarihlerde olması yerine, illerin manyetik alan değerlerinin en düşük olduğu zamanlarda olmasının, bu dönemlerde yaşanabilecek öğrenme güçlükleri ve ayrıca sağlıkla ilgili sorunlardan kaynaklanabilecek eğitim problemlerini önlemede faydalı olabileceğini düşünüyorum. Hücrelerimiz manyetik alanla beslenen ve haberleşmesini de bu sayede gerçekleştiren birer küçük motor gibiler. Nasıl ki yakıtı kalitesiz olan motor düzgün çalışmazsa, manyetik alanın normalden düşük yada yüksek olduğu zamanlarda da hücrelerimiz düzgün görev yapamayacaktır. Bu nedenle çocuk gelişimi gibi önemli bir konuda, bulunduğumuz bölgenin manyetik alan değerlerini sıkı bir şekilde takip etmeliyiz.

İller ve manyetik alan değerleri

İl il manyetik alan değerlerinin çıkarılarak normalden düşük yada yüksek bölgelerde çocuk gelişimi konusuna daha da ağırlık verilmesi gerekir. Bazı illerimizin 2005 yılı manyetik alan değerleri şu şekildedir:
Mersin: 48.2 nT (nanoTesla), İstanbul: 44.0 nT, Ankara: 46.7 nT, İzmir: 41.8 nT,
Antalya: 45.0 nT, Niğde: 48.4 nT.

Avrupa’da durum kötü görünüyor

İnsanların ortalama manyetik alan değerlerinin 50 nT olduğunu ve bu nedenle dünyada da bu değerlere yakın yerlerin çocuk gelişimi için daha uygun olduğunu düşünecek olursak (diğer bazı faktörleri gözardı ettiğimiz zaman), Avrupa ülke başkentlerinden bazılarındaki değerlere baktığımızda, değerlerin oldukça düşük olduğunu görüyoruz:
Paris: 28.0 nT, Londra: 30.2 nT, Amsterdam 33.5 nT, Roma: 34.1 nT, Berlin: 37.5 nT.

Ertuğrul Şahin
sahinertugrul@hotmail.com



Bu haber 5,536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,145 µs