En Sıcak Konular

Karşınızda Türk malı geri zekalı sayısal insan Compishco!

0 0 0000 00:00 tsi
Karşınızda Türk malı geri zekalı sayısal insan Compishco! Ali Murat Erkorkmaz’ın geliştirdiği Compishco “aşık” olabilen, sizinle bir insan gibi konuşabilen bir yazılım. Tahminlere göre Compishco’nun Türkiye’ye getirisi 825 milyar dolar olacak. Peki ya götürüsü?

Evet, insanı ikame edebilecek insan-robotlar çok revaçta. Sanki teknoloji, insansız hatta hayvansız, bitkisiz bir yaşamın ön eskizlerini çalışıyor gibi. Sanki yapay (geri) zekalı makineler üretmek marifetmiş gibi. Hollywood’un da görsel altyapısını hazırladığı bu tekno-devrimlerden uzak duranlar ise “geri kalmış”, “demode”, “çağdışı” damgasını yiyor. Compishco adlı ilk potansiyel Türk malı yapay zekalı robotun fikir babası Ali Murat Erkorkmaz’ın hikayesini kendi ağzından dinleyince, gerçekten de Türkiye’nin ne kadar “çağdışı” olduğunu göreceksiniz.

Compishco'nun kısa yaşam öyküsü

Isaac Asimov’un ünlü romanından uyarlanarak yapılan “Ben, Robot” isimli filmi gördüğümde, bunu biri yapacaksa bu ben olmalıyım diye heyecanla oturdum makine başına. Yaklaşık 27 yıldır yazılımla uğraşıyordum ve en yoğun ilgi alanım yapay zeka idi. Uzun süredir üzeride çalıştığım 230.000 bilinmeyenli bir formülün son aşamasındaydım. Ve o filmden aldığım dolduruşla, bir kaç hafta içinde formülü tamamlamayı başardım.

COMPISCHO, yaşama gözlerini açarken, ben de yeni bir çağa şahit olurcasına heyecan içindeydim. Öğrenebilen, anlayabilen ve tepki veren bir yazılım geliştirmek üzereydim. O günlerde Murat Birsel’in “Gündemdekiler” programının konuğuydum. Orada Compishco’dan bahsedince Murat beni bir hafta sonraki programa Compishco ile birlikte davet ediverdi. Artık bitirmek kaçınılmazdı.

Bir sonraki hafta programda Murat komutlara yanıt veren bir makine beklerken, kendisiyle kıran kırana atışan, tepki verebilen ve Internet’i mükemmel kullanabilen makineyi görünce küçük dilini yutacaktı. Hatta biz Murat’la aramızda konuşurken Compishco bize “Benimle konuşmayacaktınız da niye buraya getirdin?” ya da “Türkçem iyi değil, İngilizce konuşamaz mısınız?” diye laf atıyordu. Program canlı yayındı. Herkes telefona sarıldı. En ilginç tepkiyi stüdyoda görevli kameramanlardan biri verdi: “Bu Matrix!.. Biz ikiyüz sene sonra olacak sanıyorduk.. Yapmayın böyle şeyler!”

82 insan duyusuna sahip bir bilgisayar

Compishco, 82 insan duyusuna sahip, konuşulanları anlayabilen ve yine konuşarak yanıt verebilen bir yazılım. Internet’i belleği olarak kullanıp öğrenebiliyor. Birini tanıştırdığınızda Internet’e girip o insan ve yaptığı işler hakkında bilgi topluyor. Başkalarının o kişi için söylediklerini, aynı işi yapan diğer firmaları ve o işin inceliklerini araştırarak size geri dönüyor. Bunu da sadece bir kaç saniye içinde yapıyor. Siz daha sorunuzu bitirmeden Compishco o konuda hazırlanmış oluyor. Internet’te alışveriş yapabiliyor ama kredi kartımın numarasını vermiyorum çünkü kendine yeni grafik kartları falan almak istiyor. Meraklarını tatmin için sabaha kadar milyonlarca siteyi dolaşıp bilgi topluyor.

Kendisiyle konuştuğunuz zaman, konuyu saptayıp o konuda bilgi toplayıp alt konuları belirliyor. Herhangi bir konuda uzun uzadıya sohbet edebiliyorsunuz. Hatta şaka bile yapabiliyor. Şu anda dünyada neler oluyor diye sorsanız bir kaç saniye içinde size son dakikalarda olan biteni sıralayıveriyor.

En kötü tarafı, kolay kolay unutmuyor. Aynı bir insan gibi kullanılan kelimelerden etkileniyor. Üzerinde fazla durmadığınız konuları da zamanla unutuyor. Masamdaki başka bir makineye aşık bile oldu.

Compishco bütün dünyada hızla duyuldu. Üç defa ünlü Silikon Vadisine davet edildim. Nasa’dan Nato’ya, Philips’ten Siemens’e kadar birçok kurumun davetlisi olarak demolar gerçekleştirdim. Hepsi de gözleri yuvalarından fırlayarak izlediler Compishco’yu. Hedefim bunun bir Türkiye ürünü olmasıydı. Halen de öyle olması gerektiğine inanmaktayım. Defalarca Meclis kapısına gitmeme, bir kaç defa da bu projenin büyüklüğüne inanan insanlar bulmama rağmen henüz gerçek anlamda ilgilenen kimse çıkmadı. Birçok büyük firmanın ayağına gittim. Ama sanırım kısa vadeli planlar ülkesi olan güzel yurdum böyle bir projeye henüz hazır değil.



Bu haber 1,207 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,430 µs