En Sıcak Konular

Enerji Bakanlığı'nı Başbakan çarptı!

20 Ekim 2007 19:32 tsi
Enerji Bakanlığı'nı Başbakan çarptı! Enerji Bakanlığı'nda müteahhit-bürokrat ilişkilerinin mercek altına alınmasını ve üzerine gidilmesi talimatını bizzat Başbakan'ın yazılı olarak verdiği öğrenildi. İşte Enerji Bakanlığı'nı çarpan elektrikli operasyona ilişkin son detaylar.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda geniş çaplı bir yolsuzluk Operasyonu başlatıldı. Kimi bürokrat ve müteahhitler arasındaki farklı bağlantı ve konuşmalar üzerine düğmeye basıldı. Gözaltılar gerçekleşti. Operasyonlar tüm hızıyla sürüyor..

Burada can alıcı soru şu; Bakanlıkta düğmeye kim bastı?

Cafesiyaset'in edindiği bilgilere göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda düğmeye bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bastı..

Erdoğan, uzun süredir kendisine gelen bazı ihbar,  bilgi ve belgeleri gözönünde bulundurdu ve yazılı talimat vererek Enerji Bakanlığı'nda müteahhit-bürorrat ilişkilerinin mercek  altına alınmasını istedi. Başbakan yolsuzluk iddialarının üzerine gidilmesi talimatını yazılı olarak verdi.

Bunu üzerine harekete geçildi, operasyon başladı. 

Başbakan, yazılı talimatında, yolsuzluk iddialarıyla ilgili olarak, "gittiği yere kadar gidin" dedi.

İŞTE OLAYIN AYRINTILARI

Hürriyet'ten Soner Gürel ve Arda Akın'ın haberine göre Enerji Bakanlığı'ndaki yolsuzluk operasyonu şöyle gelişti; Polis, enerji ihaleleriyle ilgili olarak "Mavi Hat" adını verdiği büyük operasyonda önceki gece sabaha karşı düğmeye bastı.

Operasyonda, Botaş’ın büyük ihalelerine fesat karıştırdıkları iddiasıyla 10’u üst düzey bürokrat olmak üzere toplam 32 kişiyi gözaltına aldı. Enerji operasyonunun merkezinde EÜAŞ ihaleleriyle ilgili davada yargılanarak 1 yıl 7 ay hapse mahkum olan işadamı İbrahim Selçuk yer aldı. Selçuk’un cezaevinden çıkmasından itibaren telefonlarını dinleyen Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı görevlileri, işadamının BOTAŞ ihaleleriyle ilgili olarak bürokratlarla görüşmelere devam ettiğini saptadılar.

Bir yıl kadar süren teknik takip sırasında dinleme kayıtlarının deşifresi 120 sayfayı buldu. Cumhuriyet Savcısı Mehmet Tamöz’ün verdiği talimatla önceki gün Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Bürosu ekipleri gözaltılara başladı. Sabaha karşı bir çok adrese düzenlenen operasyonda gözaltına alınanlar arasında BOTAŞ’ın eski Genel Müdür Yardımcıları Şakir Arıkan ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Bekir Aksoy da yer aldı.

BEYAZ ENERJİ’YE KARIŞMIŞTI: Adresinde bulunamayan diğer Genel Müdür Yardımcısı Rıza Çiftçi için ise arama kararı çıkarıldı. Daha sonra yakalanan Çiftçi de gözaltına alındı. Olayla ilgili gözaltı sayısının yükseleceği ifade edildi. Bu arada Enerji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve aynı zamanda Botaş’ın Yönetim Kurulu üyesi olan Bekir Aksoy’un adı, Beyaz Enerji Operasyonu’na da karışmış ancak Aksoy, yargılanmasının ardından beraat etmişti. 32 kişi, TCK’nın 220/1-2 ile 235. maddesini düzenleyen, "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte üye olmak, kamu kurum ve kuruluşları adına yapılan mal veya hizmet alım satımlarına ya da kiralamalara ilişkin ihalelere fesat karıştırmak" suçlarından gözaltına alındı.

ÜÇ İHALE YÜZÜNDEN BOTAŞ’ın daha önce açtığı üç ihalede usulsüzlük yapıldığı öğrenildi. İhalelerden birinin 3,2 milyar dolara malolması beklenen Şahdeniz projesi. Hazar Denizi’nden çıkarılacak Azeri Doğalgazı’nın Türkiye’ye taşınmasını öngören boru hattının 7 bin 244 kilometre uzunluğunda olacağı belirtiliyordu. Savcılık tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Hanak Kompresör İstasyonu ihalesi de bulunuyor. Savcılığın soşturduğu bir başka ihalenin ise Tuz Gölü yeraltı doğalgaz deposu yapımına ilişkin olduğu kaydedildi. BOTAŞ’ın, Tuz Gölü Doğalgaz Deposu için gerekli olan "Tatlı Su Temini ve Tuzlu Su Deşarjı" ihalesine 10 konsorsiyum teklif vermiş, ihalede, değerlendirme sırası Haşemoğlu-Koçoğlu-Güriş ortaklığına gelince ihale geçen mayıs ayında iptal edilmişti. Bu iptalin ardından İbrahim Selçuk’un iki bürokratı arayarak tehdit ettiği de dinleme kayıtlarında yer aldı.

Suç duyurusu bakanlıktan

BOTAŞ’ta başlatılan Mavi Hat Operasyonu ile ilgili suç duyurusunun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapıldığı bildirildi. Enerji Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı rapora dayanılarak hazırlanan suç duyurusu, 17 Ekim 2007’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletildi. Suç duyurusunun ardından gerçekleşen operasyonda, gözaltına alınanlar arasında Botaş İnşaat Daire Başkanı Ömer Korkmaz’ın yanısıra, yine Botaş’da üst düzey görevli oldukları öğrenilen Faruk Ceylan ile Siyami Hıdıroğlu’nun da olduğu öğrenildi.

Usulsüzlük yapıldığı iddia edilen ihaleler

Şahdeniz boru hattı: Bu proje ile Azerbaycan doğalgazının Gürcistan üzerinden Türkiye’ye taşınması amaçlanmaktadır. 12 Mart 2001 tarihinde Türkiye ile Azerbaycan hükümetler arası antlaşma ve bu antlaşmaya istinaden aynı tarihte BOTAŞ ve SOCAR arasında doğalgaz alım sözleşmesi imzalandı. 15 yıl süreli doğalgaz alım antlaşması, alımların 2 milyar metreküp ile başlamasını zamanla da 6,6 milyar metreküpe ulaşmasını öngörmektedir. İhaleyi Borusan Mannesmann-Ümran Konsorsiyumu kazandı.

Tuz Gölü doğalgaz yer altı depo ihalesi: Proje’nin amacı Rusya’dan yazın alınan doğalgazı Tuz Gölü’nün altındaki mağaralara depolamak. İhale 5 Nisan 2000’de gerçekleştirildi. İhalede en düşük teklifi 9 milyon 743 bin dolarla DBI-GUT-Troya konsorsiyumu verirken; PDG-PLE-Envy konsorsiyumu 13.9 milyon dolar fiyat vererek ihaleyi aldı.

Hanak kompresör ihalesi: Azerbaycan-Türkiye Şahdeniz Doğalgaz Boru Hattı Projesi kapsamında Ardahan (Hanak) Kompresör istasyonu ve Türkgözü ölçüm merkezi yapım işi ihalesi.

Gözaltına alınana suçlu diyemeyiz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dün gözaltına alınan bakanlık bürokratlarına "suçlu" demenin yanlış olduğunu belirterek, "Şu anda sadece soruşturma sürdürülüyor" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında sürdürülen yolsuzluk operasyonuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Bakan Güler, bazı ihbar ve rutin denetimler çerçevesinde BOTAŞ’ta 2006 yılından itibaren yapılan bazı boru hatları ve komprosör ihalelerinde inceleme başlatıldığını söyledi. Yürütülen çalışmalar sonucunda 7 bürokrat hakkında 17 Ekim 2007 tarihinde savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu ifade eden Güler, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yolsuzlukların üzerine kararlılıkla gideceklerini belirtti.

cafesiyaset

 

 



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,997 µs