En Sıcak Konular

Irak hareketli: Türkiye’ye karşı birlik çağrısı

20 Ekim 2007 17:52 tsi
Irak hareketli: Türkiye’ye karşı birlik çağrısı Türkiye, ABD’nin sürekli engellediği ‘Irak’a komşu ülkeler’ toplantısını Kasım ayının başında düzenleyecekti. Ancak şimdi öyle bir hava var ki Irak Türkiye’ye karşı tüm Arap dünyasına çağrıda bulunuyor…

Türkiye Irak’a komşu ülkeler fikrini ilk ortaya atan ülke… Saddam rejimi döneminde savaşı engellemek için başlatılan süreç, ABD Irak bataklığına saplandığında Irak’ta istikrar arayışına destek olunması için yine Türkiye’nin öne sürmesiyle gündeme gelmişti. Ancak fikir babası Türkiye olmasına rağmen Mısır ve ABD’nin sıcak bakmaması gibi çeşitli sebeplerden Irak’a komşu ülkeler toplantısı İstanbul’da gerçekleşememişti. Ancak Türkiye’nin uzun dönemli çabaları meyve vermiş ve İstanbul zirvesinin Kasım ayı başında toplanmasına karar verilmişti.

Ancak Irak’a komşu ülkeler İstanbul zirvesinin geleceği şu an için riske girmiş gibi görünüyor. Çünkü artan terör saldırıları sonrasında Türkiye Irak yönetimi ile karşı karşıya gelmiş durumda.

Her ne kadar Türkiye olası bir sınırötesi operasyonun terör örgütüne yönelik olduğunun altını kalın bir şekilde çizse de Irak yönetimi olası bir operasyona sıcak bakmadığını sık sık yineliyor. Öyle ki kimi Iraklı yetkililer Arap dünyasını Türkiye’ye karşı harekete geçmeye çağırıyor.

Irak Parlementosu Başkanı Mahmud Meşhedani, "Türkiye’nin tehditlerine karşı Arap ülkeleri tutumlarını göstermeli, Irak bir Arap ülkesidir ve bu tehditlere karşı ortak savunma sözleşmesi öne çıkarılmalı" dedi.

Meşhedani, Arap ülkelerinden Türkiye’nin Irak topraklarına yönelik tehditte bulunduğunu öne sürerek, bu durum karşısında resmi tutum sergilemeleri için Arap ülkelerine çağrıda bulunacağını söyledi.

Peyamner ajansının haberine göre, Türk hükümetinin Irak’ın siyasi ve askeri yöndeki zayıflığından yararlanmak istediğini ifade eden Meşhedani, "Arap ülkeleri Arap dünyasının güvenliğinin bir parçası olan Irak’ı korumalı” dedi.

İran'ın olası girişimlerine değinen Meşhedani şöyle devam etti:

“Türkiye’nin Kuzey Irak Bölgesi’ne PKK bahanesiyle olası bir askeri operasyon düzenlemesi tehlikeli olur çünkü İran da Halkın Mücahitleri örgütü bahanesi ile bundan yararlanmaya çalışır.”
 
Irak Türkiye'yi kınamaya hazırlanıyor

Öte yandan Irak parlamentosunun, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine sınır ötesi operasyon olasılığını kınayan bir önergeyi görüştüğü, ancak önerge üzerinde anlaşmaya varamadığı bildirildi.

Irak Meclis Başkanı Mahmud el Meşhadani, ilk hali "parlamento, iki ülke arasındaki iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine yardımcı olmayacak Türk tehditlerini reddeder" şeklinde olan önergenin nihai şekli konusunda parlamentonun anlaşma sağlayamadığını belirtti.

Meşhadani, milletvekillerinin bir anlaşma sağlamak amacıyla yeniden bir araya gelmelerinin beklendiğini kaydetti.



Bu haber 466 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,027 µs