En Sıcak Konular

Ekren: Cari açık tartışılsın ama abartılmasın

20 Ekim 2007 16:14 tsi
Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, cari açığın tartışılması gerektiğini, ancak finansman sağlanması konusunda sorun olmadığı için tartışmanın abartılmaması gerektiğini söyledi.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin (TÜRMOB) 18’inci Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Ekren, ithalat ve cari açık konusundaki eleştirileri yanıtlarken, hiçbir ekonominin ithalatla büyüme sağlayamayacağını belirterek, “Tartışmamız gereken ihracatla büyümenin, ithalatla ilişkisidir” dedi.

Cari açığın finansmanının sıcak para ile sağlandığı eleştirisine katılmadığını ifade eden Ekren, “2007’nin Eylül sonu itibariyle cari açığın finansmanı 12 milyar doları doğrudan yatırımlardan, 4 milyar doları portföy yatırımlarından, 14 milyar doları özel sektörün kendi ihtiyaçlarına göre yurtdışından aldığı kredilerle sağlanmaktadır. Cari açık, özellikle harcamaların azaltılmasının önemli olduğu bir dönemde, elbette tartışılmalıdır. Ama cari açığın finansmanı doğrudan yatırımla sağlandığı için tartışılmasını abartmamak lazım” diye konuştu.

"MEMURUN GELİR DAĞILIMI İYİLEŞTİRDİK"

Memura verilen zammın düşüklüğü eleştirilerine karşı Ekren, bu kesimin gelir dağılımını iyileştirdiklerini söyledi. Eylül 2002-2007 döneminde en yüksek memur maaşında reel artışın negatif 1,9 en düşük memur maaşında ise yüzde 35,1 olduğunu ifade eden Ekren, “Bunun mesajı, ücretlerdeki son 4-5 yıldaki artışın reel olarak da önemli olduğu ve gelir dağılımını iyileştirmeyi ön planda tuttuğudur” dedi.

Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki artışa dönük eleştirileri de yanıtlayan Ekren, “Cumhurbaşkanı, seçilirken ve seçildikten sonra Cumhurbaşkanlığını bütün halka açacağını göstermiştir. İsraf olup olmadığını halk bizzat görecek” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, aktif bir siyaset ve hayat süreceğini ifade ettiğini söyleyen Ekren, Gül’ün bu nedenle çok fazla Ankara’da olmayacağını, ayrıca, Cumhurbaşkanlığı bütçesi toplam bütçe içinde çok küçük bir yer teşkil ettiği için bunun tartışmasının yapılmaması gerektiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın denk bütçe olacağını ifade etmesine karşın 2007 bütçesinin önemli oranda açık vereceği değerlendirmelerini de yanıtlayan Ekren, “Denk bütçe muhtemelen yanlış anlaşılma, enformasyon hatası veya yanlış bilgilendirme. Zaten başta 16 milyar YTL açık öngörülmüştü. Yılsonu itibariyle açık bunun bir miktar altında gerçekleşecek” diye konuştu.

ENERJİ OPERASYONU

Ekren, Enerjide yapılan operasyonunu daha önceki operasyonda bulunan müteahhit ve bürokratların cezalandırılmaması nedeniyle tekrarlayan bir süreç olduğu eleştirisini de yanıtladı. Ekren, AKP’nin yolsuzlukla mücadele ettiğini, bankalardan yapılan tahsilatın da bunun en iyi örneği olduğunu ifade etti. Enerjide daha önce yaşanan operasyonlar konusunda, yargının bağımsız olduğu değerlendirmesini yapan Ekren, “Yolsuzlukla ilgili özel bir engelleme veya hiçbir şey yapılmaması sözkonsu değil” dedi.

Referandumun gereksiz olduğu eleştirilerine de katılmadığını belirten Ekren, “Referandumun nafile bir tur olmadığını, halkın takdiri olduğunu ifade etmek isterim” dedi. Tezkere ve sınır ötesi operasyon konusuna değinen Ekren, tezkerenin TBMM’den çok yüksek bir oyla geçmiş olmasının bundan sonra yapılacakların doğruluğunun güvencesi olduğunu söyledi.

Hurriyet



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,995 µs