En Sıcak Konular

Referandum için kim ne diyor?

20 Ekim 2007 10:31 tsi
Referandum için kim ne diyor? Türkiye yarın sandık başına gidiyor. Referandum kampanyasında ’12. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ mesajı vermek isteyen AKP, teşkilatlara halkın sandığa çekilmesi için heyecan yaratma talimatı verirken muhalefet AK Parti'nin önünde referandum bloğu o

Referandum kampanyasında ’12. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ mesajı vermek isteyen AKP, teşkilatlara halkın sandığa çekilmesi için heyecan yaratma talimatı verdi. DTP de ’Evet’ derken, CHP, MHP ve DSP, AKP’ye karşı birleşerek ’Hayır’ kampanyası yürütüyor.

YARIN yapılacak referandum, Meclis’te yeni bir koalisyon görüntüsü yarattı. CHP, MHP ve DSP, referandumun "parlamenter sisteme ters" olduğu savunmasıyla, AKP ve DTP’ye karşı ’Referanduma hayır’ kampanyası yürütüyor.

AKP, teşkilatlarına bilgi notu göndererek, halkın sandığa çekilmesi ve referandum heyecanı yaratılması talimatı verdi. İlçe teşkilatlarına dağıtılan broşürde, "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin Cumhuriyetin niteliklerine daha uygun olduğu, parlamenter rejimin değiştirilmesi anlamına gelmediği" savunuldu. AKP, anayasa değişikliğine ilişkin referandumda kampanyasını, "12. Cumhurbaşkanı Erdoğan" mesajı üzerine oturtuyor. DTP’li Sırrı Sakık ise Cumhurbaşkanını halkın seçmesini istediklerini belirterek seçmenlerini "evet" oyu vermeye çağırdı.

CHP: GİTMEYİN Referandumu tam bir hukuk garabeti olarak nitelendiren CHP ise "kabul" oyu çıkarsa 11. Cumhurbaşkanının meşruiyetinin de tartışılacağına vurgu yaparak, "sandığa gidilmemesi, gidilse de mutlaka ’hayır’ oyu verilmesi" yönünde kampanya yürütüyor. CHP Lideri Deniz Baykal, "Şimdiden uyarıyorum Türkiye bu referandumla gereksiz bir cumhurbaşkanı tartışmasının içine sokuluyor. Duyarlı vatandaşlara sesleniyorum; bu saçmalığa alet olmayın. Sandığa gitmeyen ceza alacakmış. Bunu hangi babayiğit yapacakmış. Uygulasınlar da görelim." dedi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ise "Hukuk katledildi. Bu sürecin benzerini tarihte Hitler ve Mussolini döneminde görmüştük" dedi.

DSP: HAYIR DSP Genel Başkanı Zeki Sezer 21 Ekim’de yapılacak referandumda parti olarak "hayır" oyu kullanacaklarını açıkladı. Sezer, "Bu referandumun ciddiyetine inanmıyoruz. DSP’liler olarak bu yanlışlığa ortak olmayacağız" dedi.

DELİNİN ATTIĞI TAŞ MHP ise referanduma "parlamenter sisteme aykırı" olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyor. Referandumu "Bir delinin kuyuya attığı taşın halk tarafından çıkarılması" olarak nitelendiren MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır şöyle dedi: "Kuyuya taş atan AKP’dir. Ama biz AKP’nin deli değil, kurnaz olduğunu düşünüyoruz. Sandığa gitmeyi halkın takdirine bırakıyor, gidildiğinde de ’hayır’ verilmesini istiyoruz."



Bu haber 188 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,276 µs