En Sıcak Konular

Referanduma karşı uyutma teknikleri

18 Ekim 2007 23:32 tsi
Referanduma karşı uyutma teknikleri Türkiye, son haftalarda ciddi bir dönemecin içine girdi. Tezkere tartışmalar arasında TBMM'den geçti. Anayasa değişikliği ise gündemin diğer bir önemli maddesi. Pazar günü yapılacak Anayasa değişikliği referandumuna ninniler eşliğinde mi giriyoruz? Ekrem

Türkiye, referanduma gidiyor. Sessiz sedasız bir gidiş bu. Sokakta referandum heyecanı hissedilmiyor; ancak Türk demokrasi tarihi açısından yeni bir sayfa açılıyor. Referandum sonucuna göre bundan sonra cumhurbaşkanını halk seçebilir.

Pazar günü yapılacak referandumun ana sorusu şu: "Ey halkım, bundan sonra cumhurbaşkanını sen mi seçmek istersin yoksa senin seçtiğin Meclis'in iradesi mi?"

Bugüne kadar cumhurbaşkanını Meclis seçti. Halk iradesinin temsil gücü, o makama en uygun ismi aradı ve bir karara vardı. Ne var ki son cumhurbaşkanlığı seçiminde sistem kilitlendi. Önce kapalı kapılar arkasında 367 diye bir şart uyduruldu. Güya cumhurbaşkanını seçebilmek için toplantı yeter sayısının 367'yi bulması gerekiyordu. Bu, o kadar bâriz bir çarpıtma ve o kadar açık bir yanlıştı ki; hatanın anlaşılması için uzman olmak bile gerekmiyordu. Zira 1982 Anayasası ile dört cumhurbaşkanı seçilmiş, hiçbirinde de böyle bir şart aranmamıştı. Sonrası malum; mesele Anayasa Mahkemesi'ne götürüldü ve oradan skandal bir karar çıktı. Hukuk dünyası hâlâ mahcup; zira kararın gerekçesi değil hukukî delillere dayanmak, mantıkî önermelerde bile bulunamıyor.

Daha kötüsü, Anayasa'nın yorumu tartışılırken tansiyonun fevkalade yükselmesi ve Genelkurmay Başkanlığı'nın web sitesinde muhtıra metni yayınlanmasıydı. Derme-çatma bir açıklamaydı ve yaralayıcı özellikler taşıyordu. Bir yandan cumhurbaşkanlığı seçim sürecine müdahil olunuyordu, diğer yandan Kutlu Doğum Haftası kutlamasına kadar pek çok meseleye atıfta bulunuyordu. Sonuçta olan oldu ve Türkiye, dünya kamuoyu nezdinde mahcup duruma düşürüldü. Cumhurbaşkanını seçemeyen, seçerken kavga eden, sistemin kurallarını altüst eden; bu nedenle de genel seçimlere gitmek zorunda kalan bir ülke manzarası çıktı ortaya.

Şimdi sandığa gidiliyor. Halk "bundan sonra cumhurbaşkanımı ben seçeceğim" deyip mührü cebine koyabilir. Meseleye bugünün kısır tartışmalarından bakanlar, iç bunaltıcı yorumlar yapabilir; lâkin yedi yıl sonra halkın kendi iradesini seçilmişlerle değil, bizzat kullanmasını önemsemek gerekiyor. Cumhurbaşkanını cumhurun seçmesi kadar doğal bir şey olamaz.

Referandumdan 'evet' çıkarsa, artık Köşk krizleri yaşanmayacak, 367 hurafesinin arkasına sığınan bazı küçük gruplar Meclis'i kilitleyemeyecek, Meclis'te azınlık olan partiler, çoğunluğa tahakküm etmeyecek... Genel seçimler için öngörülen 5 yıllık sürenin uzun olduğu söyleniyordu, referandum bunu dört yıllık bir süreyle sınırlandırıyor. Meclis'teki bütün oylamalar için gerekli toplantı yeter sayısını 184 olarak belirleyerek kafa karışıklığını ortadan kaldırıyor. Cumhurbaşkanının görev süresini 7 yıldan 5 yıla indiriyor. Bunların hepsi olumlu değişiklikler. Kimin için? Tabii ki Türk milleti için, Türk demokrasisi için, Türk devleti için...

"Cumhurbaşkanını halk seçmesin" diyenler, kendi gerekçelerini halka arz etmek zorundadırlar. Halk iradesinin doğrudan tezahüründe ne mahzur olabilir ki! Meseleyi siyasî polemiklere boğmak yanlış olur. Bu referandum bir parti projesi gibi algılanmamalı. Zaten referandum tercihini 10. Cumhurbaşkanı Sezer kullandı. Mesele gayet açık: Bundan sonra cumhurbaşkanını kim seçsin? Halkın "ben seçerim" demesinden rahatsız olan bir zümre, konuyu uyutmaya, soğutmaya çalışıyor. Referanduma karşı çıksalar tepki doğacak; onu da yapmıyorlar. Sanki pazar günü sandıklar kurulmayacakmış gibi davranıyorlar. Oysa Türkiye'nin kaderini yakından ilgilendiren tarihî bir hadise ile karşı karşıyayız. Vatandaş, yedi yıl sonra kullanacağı mührü şimdiden eline almak isteyebilir. Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi bundan sonra cumhurbaşkanını halk seçebilir. Hiç de fena olmaz. Üstelik bunca yaşanan derin krizden sonra çok faydalı olacağını öngörmek de kehanet değil, hakkı teslim sayılıyor.



Bu haber 385 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,319 µs