En Sıcak Konular

Gripte doğru bilinen yanlışlar!

18 Ekim 2007 19:57 tsi
Gripte doğru bilinen yanlışlar! Doktorlar, grip tedavisinde çocuklara antibiyotik ve aspirin verilmesini önermiyor: Çocuklar gribi kendi kendine yenebilir. Aileler hemen antibiyotiğe sarılmasın. Çünkü gereksiz antibiyotik vücuttaki doğal bağışıklığı baskılar!..

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Cengiz Canpolat, çocuklar ve griple ilgili soruları yanıtladı:

* Grip, çocuklarda daha mı tehlikeli oluyor?

Çocuklarda grip daha tehlikeli değil. Ancak altta yatan kronik bir rahatsızlığı varsa, oldukça tehlikeli oluyor. Yani akciğer, kalp, böbrek, astım, lösemi gibi hastalığı bulunanlarda önemli oluyor. Onların ve onlara bakanların da grip aşısı olmasını öneriyoruz. Bu durumdaki çocuklar grip olduğunda, altta yatan hastalık alevlenir. Bunun dışında iki yaşından sonra çocukların bağışıklığı, erişkinlerle aynı düzeye geldiği için, grip daha tehlikeli bir hastalık olarak ortaya çıkmaz.

* Grip olan çocuğu hemen hastaneye mi götürmeli, yoksa tedavisine evde başlanabilir mi? Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Cengiz Canpolat, çocuklar ve griple ilgili soruları yanıtladı:

* Grip, çocuklarda daha mı tehlikeli oluyor?

Çocuklarda grip daha tehlikeli değil. Ancak altta yatan kronik bir rahatsızlığı varsa, oldukça tehlikeli oluyor. Yani akciğer, kalp, böbrek, astım, lösemi gibi hastalığı bulunanlarda önemli oluyor. Onların ve onlara bakanların da grip aşısı olmasını öneriyoruz. Bu durumdaki çocuklar grip olduğunda, altta yatan hastalık alevlenir. Bunun dışında iki yaşından sonra çocukların bağışıklığı, erişkinlerle aynı düzeye geldiği için, grip daha tehlikeli bir hastalık olarak ortaya çıkmaz.

Tedaviye öncelikli olarak evde başlanabilir, gribin hastanede tedavi olması gibi bir şey söz konusu değil. Çocuğun yüksek ateşi düşürülür, bol sıvı ile desteklenir. Onun dışında çocuğun bağışıklık sistemi çalışır. Bazı destek ilaçlar var ama çocuklarda grip ilaçlarını vermemeye çalışıyoruz. Çocuk, grip enfeksiyonunu kendi kendine yenebilir. Ancak semptomlar artıyorsa, o zaman hastaneye götürülmeli.

* Çocuklarda grip hangi hastalıklara neden olabiliyor?

Viral enfeksiyonlar vücudun bağışıklık sisteminde geçici bir düzensizliğe neden olabileceği için zatürree, orta kulak enfeksiyonları ve sinüzit gibi komplikasyonlar oluşabilir. Gribin semptomlarının çok uzun sürmesi lazım. Ateşinin 4-5 günden fazla sürüp, öksürüğünün giderek artması diğer hastalıklardan şüphelenmeyi gerektirir.

* Grip tedavisinde ailelerin yaptığı en büyük hatalar nelerdir?

Ailelerin yaptığı en büyük hata; grip olan çocuğa hemen antibiyotik vermek. Antibiyotik vücuttaki doğal bağışıklığı baskılar, dirençli bakterilerin oluşmasını sağlar. Daha sonraki enfeksiyonlar için olumsuz zemin hazırlar. Ayrıca sadece aileler değil, çoğu zaman doktorlar da antibiyotik veriyor.

İLAÇ VERMEYİN

* Sizce ne tip ilaçlarla çocukların tedavisi yapılmalı, ilaç vermeden gribin iyileşmesi mümkün mü?

Çok zor durumda kalmadıkça grip olan çocuklara ilaç verilmemesi gerekli. Özellikle de aspirin. Aspirin; akut karaciğer yetmezliğine neden olabileceği için, grip halinde de hiç kullanılmaması lazım.

OKULDAN EVE TAŞIR

* Çocuğa anne sütünden grip bulaşır mı?

Hayır, annenin solunum yoluyla bulaşır. Anne, gerektiği gibi elini yıkar ve maske gibi önlemleri uygularsa çocuğuna sütünden grip bulaşmaz.

* Grip olan çocuklara hastalık dönemi boyunca ek vitamin ya da bazı özel gıdalar verilmesi gerekiyor mu?

Çok yüksek dozda C vitaminine ilişkin bazı bilimsel yayınlar var. Ancak çok net değil. Biz hasta çocuklara bol taze meyve-sebze ağırlıklı bir diyet uygulaması öneriyoruz. Özellikle portakal ve greyfurt suyu öneriyorum.

* Çocuğun gribe mi, yoksa soğuk algınlığına mı yakalandığını nasıl anlayabiliriz?

Grip ve soğuk algınlığının semptomları benzer olsa da grip; soğuk algınlığından daha tehlikeli. Gribin tipik belirtileri yüksek ateş, baş ağrısı, şiddetli öksürük, aşırı yorgunluk ve ağrıdır. Soğuk algınlığının tersine grip, birçok kişide ağır hastalığa ve yaşamı tehdit eden hastalıklara bile yol açabilir. Soğuk algınlığı ayakta geçirilebilir. Ancak gripte; ateş belirgindir ve mutlaka yatak istirahati şarttır.

* Grip çocuklara yetişkinlerden daha mı kolay bulaşır?

Grip olup hastaneye yatış oranı 6 ile 23 ay arası bebeklerde de hayli yüksek. Yüksek risk taşıyan çocuklar; diyabeti, astımı, kronik kalp rahatsızlığı, akciğer ve böbrek hastalığı olanlarla iki yaş altındakilerdir. Buna ek olarak çocuğunuz gribi okuldan eve getirip, tüm aileye de rahatlıkla bulaştırabilir.

* Grip aşısı çocukların ekstra mikrop alarak hastalanmasına yol açar mı?

Grip aşısı gribe neden olmaz. Grip aşısı enfeksiyona neden olmayan öldürülmüş virüsleri içerir ve virüs tehdidine karşı vücudun hazırlıklı olmasını sağlar. Grip aşıları, iyi toleredir ve güvenlidir. En sık görülebilen reaksiyon; enjeksiyon yerinde 24 ile 48 saat sürebilen hafif bir ağrı hissidir.

* Sağlıklı bir çocuk da gribe yakalanabilir mi?

Formda ve sağlıklı olmak, gribe yakalanmamak için engel değil. Belirtilerin çıkması 1-4 gün sürdüğünden, çocuğunuz bilmeden başka kişilere de hastalığı bulaştırabilir.


--------------------------------------------------------------------------------

Antibiyotik grip ilacı mı?

VKV Amerikan Hastanesi Uz. Dr. Hayri Aydın gripte antibiyotik kullanımıyla ilgili soruları yanıtladı:

* Gripte antibiyotiğin hiç mi faydası yok?

Grip denince eğer influenza virüsü tarafından yaratılmış bir solunum yolu hastalığından bahsediyorsak o zaman bildiğimiz sıradan antibiyotiklerin herhangi bir faydası yoktur. Zaten genel olarak üst solunum yolları hastalıklarının yani burun akması, hapşırma, boğaz ağrısı, öksürük, kırıklık, ateş gibi şikayetlerle seyreden rahatsızlıkların yüzde 60-70'i viral kökenli olup, bildiğimiz antibiyotiklere cevap vermezler. Ancak influenza virüsünün yol açtığı solunum sistemi hastalıklarında influenzaya karşı geliştirilmiş olan antivirallerin yani virüs antibiyotiklerinin faydası olabilir. Grip mi, yoksa başka bir solunum yolu virüsüne bağlı bir hastalık veya bakteriyel bir enfeksiyon mu olduğunun ayırt edilebilmesi lazım. Bunlardan sadece sonuncusunda antibiyotiğin yeri vardır.

ALERJİ GELİŞTİREBİLİR

* Grip olan biri gereksiz yere antibiyotik kullanırsa ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir?

Grip sırasında gereksiz antibiyotik kullanmak sakıncalı durumlar oluşturabilir! Antibiyotikler her ne kadar rahatlıkla tolere edilebilen, genel olarak problem çıkarmayan ilaçlar olsa da, neticede bir ilaçtır. Hepsinin etkisinin yanı sıra yan etki ihtimali de vardır. Her şeyden önce penisilin ve benzeri antibiyotikler daha çok olmak üzere hepsi alerji geliştirebilir. Eğer geçmişte bir kullanıma bağlı allerji hikayesi yoksa bunu önceden kestirebilmek çok kolay değildir. Bunun dışında sindirim sistemi şikayetleri yaratabilir. Çok daha nadir olarak karaciğer ve böbrek toksisiteleri oraya çıkabilir. Kadınlarda daha sık olarak bu antibiyotik kullanımı çeşitli jinekolojik enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu; faydalı bakterilerin öldürülüp yerine zararlı bakteriler veya mantarların hakimiyet kurması ile ortaya çıkar. Yine antibiyotik kullanımı kadın ve erkek bağırsağındaki faydalı bakterileri öldürerek zararlı bakterilerin yol açtığı kanamalı kolitler ortaya çıkarabilir. Bir de tabii ki kullandığınız her antibiyotik bir şekilde vücuttan doğaya atılmakta, hem vücutta, hem vücut dışında doğada bu antibiyotiklerin bulunuşu bunlara karşı bakteriler tarafından direnç gelişmesine sebep olmaktadır. Nitekim antibiyotik dozları yıllar içerisinde gitgide artmakta veya bazı antibiyotikler direnç gelişimi sebebi ile artık işimize yaramaz hale gelmektedir. Bu yüzden sürekli yeni antibiyotikler bulmaya çalışılıyor.

TÜRÜ, İLACI BELİRLER

* Gereksiz antibiyotik kullanımını önlemek için ne yapılmalı?

Gereksiz antibiyotiği önlemenin en kesin yolu hastalığın bakteriyel mi, viral mi olduğunun kesinlikle ayırt edilmesidir. Maalesef bugünkü teknolojiyle bu konuda çok yeterli değiliz. O açıdan daha çok doktorun ve hastanın karşılıklı olarak bilgiyi doğru paylaşması, iyi bir iletişim kurması gerekiyor.

 

Gripte doğru bilinen yanlışlar

 

* Grip basit bir üst solunum yolu enfeksiyonudur.

Yanlış. Grip ani olarak başlayan yüksek ateşle seyreden, aşırı halsizlik, bitkinlik, kuru öksürük kas, eklem ve baş ağrısı ile kendini gösteren bir hastalıktır. Gribe yakalanan kişi en az 3-5 gün yatak istirahatı ile kendini toparlayabilir. Ayrıca vücudun bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle zatürree gibi ikincil hastalıkların da tabloya eklenmesi ile hastalık daha da ağırlaşabilir.

* Grip aşısı gribe yol açar.

Yanlış. Grip aşıları inaktive veya ölü grip virüslerinden üretilir, gribe yol açamaz ve grip hastalığı oluşturmaz.

* Grip aşısı yüzde 100 koruma sağlamadığından, aşı olmamak daha iyidir.

Yanlış. Yapılan araştırmalar grip aşısının yüzde 89 etkili olduğunu gösteriyor. Ancak aşı olduktan sonra dahi grip hastalığına yakalanan bir hasta, hastalığı aşı olmamış bir hastadan çok daha hafif geçirecektir. Aşı ile koruma yüzde 70-90'dır.

* Aşının yan etkileri grip hastalığına yakalanmaktan daha kötüdür.

Yanlış. En fazla yaşayacağınız yan etki kol ağrısı olacaktır. Vücudun alerjik bir reaksiyon gösterme riski, grip hastalığının sebep olabileceği ağır komplikasyonlardan çok daha düşüktür.

 



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,101 µs