"ayağa kalk" | " /> "ayağa kalk" | "/>

En Sıcak Konular

Yoksulluğa karşı "ayağa kalk"

18 Ekim 2007 19:28 tsi
Yoksulluğa karşı Küresel yoksullukla mücadele amacıyla, bugün dünyanın dört bir yanında milyonlarca insan uluslararası bir eyleme katılıyor. Her gün 50.000 insanın önlenebilir nedenlerle ölmesini kınamak amacıyla düzenlenen kampanyanın adı "Ayağa Kalk ve Konuş"

Dünyada hâlâ 1 milyara yakın insan 1 doların altında parayla yaşamak zorunda

24 saat sürecek kampanyaya, Filistin topraklarından Bangladeş'e, Kenya'dan Almanya'ya yaklaşık 90 ülke katılıyor. Eylemi, "Yoksulluğa Karşı Küresel Eylem Çağrısı" adlı grup ve BM Milenyum Kampanyası düzenledi.

Doksana yakın ülkeden katılımcılar kamu alanları, okul, iş yerleri, ibadethane, spor ve kültür merkezleri gibi yerlerde toplanarak, Birleşmiş Milletler'in belirlediği, ciddi yoksulluk içinde yaşayan insanların sayısının 2015'e kadar yarıya indirilmesi hedefine ulaşmada yeterince yol alınamamış olmasını protesto edecek ve kendi hükümetlerine harekete geçme çağrısında bulunacaklar.

Geçen yıl da, '-"Uluslararası Yoksulluğu Giderme Günü"nde düzenlenen bu küresel eyleme 23,5 milyon kişi katılmıştı. Kampanyanın düzenleyicileri bu yılki katılımın daha yüksek olmasını ve bir rekor kırarak Guinness Rekorlar kitabına girebilmeyi umuyorlar.

Bugün ayrıca BM Genel Merkezinde düzenlenecek törende Genel Sekreter Ban Ki-Moon, "Yoksulluğa Karşı Çıkın" kampanyasında diplomatlara ve BM personeline öncülük edecek.

BM Genel Sekreteri Ban, "On milyonlarca kişi, bugün, yoksulluğa karşı çıktıklarını dile getirecek, Milenyum Kalkınma Hedefleri'ne ulaşılması gerektiğini vurgulayacak." dedi. Ban Ki-Moon, "Bu insanlar hem gelişmiş, hem de kalkınmakta olan ülkelerde, yurttaşların eyleminin, hükümetlerin atacakları adımlarla desteklenmesini ve yoksulluğa artık bir son verilmesi için siyasi irade gösterilmesini istiyor." şeklinde konuştu.

BM'nin Milenyum Hedefleri arasında, 2015 yılına dek, günde 1 dolardan az parayla yaşayan insanların ve açlıkla yüz yüze olan insanların sayısının yarıya indirilmesi bulunuyor.

BM Milenyum Kampanyası'nın başkanı Salil Shetty, "2000 yılında dünya liderleri yoksulluğa son vermek için ellerinden geleni yapacakları ve Milenyum Hedefleri'ni 2015 yılına dek gerçekleştirecekleri sözünü vermişlerdi." dedi.

Bu yılın söz konusu yolun yarısı olduğunu anımsatan Salil Shetty, dünyada hâlâ 1 milyara yakın insanın günde 1 dolardan az parayla yaşadığını vurguladı.

bbc

 



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,840 µs