En Sıcak Konular

O açıklamanın perde arkası!

18 Ekim 2007 18:20 tsi
O açıklamanın perde arkası!

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari PKK’ya Irak’ı derhal terk etmesi çağrısında bulundu. Bu açıklama önemli… Çünkü bazı beklenmedik gelişmeleri işaret ediyor. İyibilgi Zebari’nin açıklamalarını satır satır masaya yatırıyor. İşte o

Irak’ın Kürt kökenli Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, PKK'nın ülkeyi derhal terk etmesi çağrısında bulundu.

Reuters kaynaklı bu haber basın merkezlerine düştüğünde nasıl bir hareketlenme yaşandığını siz düşünün. Çünkü Zebari’nin açıklamaları PKK’ya terk et çağrısından ibaret değil. Zebari operasyon ihtimalinden bahsediyor ve geniş çaplı operasyona karşı çıktıklarını belirtiyor.

Öncelikle şunu belirtelim… Zebari Irak Dışişleri Bakanı, ancak Kuzey Irak yönetiminin önde gelenlerinden. Bu yüzden açıklamaları dikkatle okunmalı. Çünkü Irak hükümetindeki parçalı yapı biliniyor ve Zebari bugüne kadar sadece Irak’ın görüşlerini değil, özellikle Kuzey Irak ile ilgili meselelerde Kuzey Irak’ın da görüşlerini dile getirdi.

Zebari’nin açıklamalarında en önemli nokta PKK’ya yönelik ‘Irak’ı terk et’ çağrısı. Öcalan’ın bulunduğu Suriye’nin Türkiye’nin sert tepkisinden sonra Öcalan’ı kapı dışarı etmesini hatırlatan bu olay, Irak ve Kuzey Irak’ın Türkiye’nin ciddiyetini anladığını gösteriyor.

Üstelik Irak’ın anladığı büyük bir operasyon. Irak yönetimi Türkiye’nin büyük bir kara operasyonuna girişeceğini düşünmüş olmalı ki geniş çaplı bir kara harekatına karşı oldukları kesin bir dille ortaya konuyor ve pazarlık başlıyor: Hava operasyonu mümkün görünüyor.

Zebari’nin sözlerinden anlaşılan Kuzey Irak yönetiminin sınırlı bir hava operasyonuna artık sıcak baktığı yönünde. Geniş çaplı kara operasyonuna karşı çıkıyorlar çünkü bu operasyonun kendilerine de yönelebileceğini düşünüyorlar. Düşündükleri şu: Hava operasyonda nokta atışı yapılır, PKK vurulur ve bu işten zararlı çıkmayız.

Kuzey Irak yönetimini bu düşünceye iten Türkiye’nin tezkereyi meclisten geçirmesi. Peki, Türkiye bu kez ciddi mi? Bu sorunun yanıtını vermek zor. Çünkü yetkililerden akıl karıştırıcı –belki de frekans bozucu- açıklamalar geliyor. Başbakan Erdoğan’ın sık sık “tezkere hemen operasyon yapılacak anlamına gelmez” sözleri bu açıklamalardan bir tanesi. Ancak aynı zamanda iyibilgi üst düzey diplomatların Ortadoğu başkentlerinde sınırötesi operasyon ile ilgili bilgilendirme yaptığını öğreniyor.

Bu haber operasyona kısa bir zaman kaldığı anlamına gelebilir. Irak yönetiminin tedirginliği bu noktadan kaynaklanabilir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,199 µs