En Sıcak Konular

Dünya nereye gidiyor?

18 Ekim 2007 17:53 tsi
Dünya nereye gidiyor? Öyle gelişmeler oluyor ki aklımızı toparlayamıyoruz. Dünya ilginç bir yere gidiyor… Yarın ne olacak düşünemiyoruz. Önümüzü göremiyoruz. Bugün dünyanın üç ayrı yerinden gelen açıklamalar bu soruyu daha da güçlü hale getiriyor: Dünya nereye gidiyor?

"Bu çılgın kafalarda Doğu Sibirya dahil Rusya'nın zengin petrol rezervlerini kontrol altına alma düşüncesi de var. ABD'nin bölgeden çıkacağı takvimi belirlemesi gerekiyor. Bu şartlar altında daha fazla bölgede kalması mümkün değil. Bu Irak hükümetinin kendi güvenliğini sağlamak için askeri gücünü oluşturmasına da katkı sağlayacak."

Bu sert sözler Rus lider Vladimir Putin’e ait… ABD’ye yönelik bu sert eleştiriler tam da dünya liderlerinin sert çıkışlar yaptığı bir döneme denk geldi. Putin’in Hazar’a komşu ülkeler toplantısına katılmak üzere Tahran’a yaptığı ziyaret ve o zirvede imzalanan İran’a olası saldırıda toprakların kullandırılmayacağına dönük anlaşma Amerika’yı kızdırmışa benziyor. ABD Başkan George W. Bush, İran'ın nükleer silah edinmesinin önlenmemesi, Üçüncü Dünya Savaşı'nın çıkmasına neden olacağını söylüyor.

Amerika'nın İran'a daha sert ekonomik yaptırım uygulanması yönündeki çabalarını sürdüreceğini kaydeden Bush bu şekilde, İran halkının "sorumluluk sahibi" diye tanımladığı kesiminin, uluslararası tecritten bıkmasını ve rejimin mevcut politikasını değiştirmesi için baskı yapmasını beklediğini belirtiyor.

Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Tahran'da İran hükümetinin nükleer programına destek verdiğini bildirdi. Putin, İran'ın nükleer silah yapmaya çalıştığına inanmadığını kaydetti. Bush ise Putin'in bu ifadelerine açıklık getirmesini istedi.

Öte yandan Çin’den gelen açıklamalar da dikkat çekici. ABD Başkanı George W. Bush, Çinli liderlere, sürgündeki Tibet lideri Dalay Lama'yla görüşme başlatma çağrısında bulunması ve Dalay Lama'nın Tibet'e dönmesi yönündeki bir soruya verdiği cevapta Sözcü Liu, “Dalay Lama sorununun nasıl çözülmesi ve Tibet meselesinin nasıl halledilmesi gerektiği Çin halkının meselesidir. Çin Halkı meselenin nasıl çözülmesi gerektiğini çok iyi biliyor. Başka ülkelerin nasıl yapmamız gerektiği yönündeki söylemlerine ihtiyacımız yok'' diye konuştu.

Çin'in protesto olarak Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin yanı sıra Almanya'dan katılacağı ve Almanya'da hafta içinde yapılması beklenen ve İran'ın nükleer programı konulu toplantıya katılmayacağı belirtiliyor.

ABD'li yetkililer, Dalay Lama'yı dini bir lider olarak gördüklerini ve kendisinin de burada dini bir lider olarak ödüllendirdiklerini söyledi. Bush, Çinli liderlere Dalay Lama ile diyaloga geçmesini ve uzun yıllar devam eden sorunu çözmesi çağrısında bulunmuştu.



Bu haber 1,030 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    9,364 µs