En Sıcak Konular

Günün en önemli haberi: Hakkari dünyadan koptu!

18 Ekim 2007 16:17 tsi
Günün en önemli haberi: Hakkari dünyadan koptu! Dün akşamdan bu yana Hakkari dünyadan koptu! İşin bir tarafı belli. Telekom grevi yüzünden ülkenin sağında solunda ‘kesilmeler’ oluyor. Ama mesele ‘telefon arızası’ olarak görülmeyecek denli önemli. Zira şimdiden, garip iddialar or

Bu iddiaların başında da, "Özelleştirmeler ile Telekom'u yabancılara verirseniz, ülkenin kritik günlerinde işte böyle kesintiler oluşur" yorumları geliyor.

Hakkari sadece bir örnek. Dün Telekom yetkilileri ellerinde haritalarla çıkıp, normalde bir yılda görülmeyen kesintilerin geceleyin birkaç saat içinde gerçekleştiğini, üstelik “kritik noktaları” televizyonlara göstererek anlattılar.

Tabii burada açıkça söylenmese de grevciler üzerinde bir sis bulutu oluşturuldu. Ama konunun, “işçi-işveren” ilişkilerinden farklı yönleri bulunuyor.

Bir kere konu “ülke güvenliği” ile ilgili. Tamam Türk Silahlı Kuvvetleri bu ve benzeri kesintilerden ve savaş sırasında olabilecek aksiliklerden etkilenmeyecek özel iletişim imkanlarına (TAFICS) sahip ama iş burada bitmiyor.

Şu an Türkiye’de yaygın bir telefon veya internet kesintisi yok. Ancak bazı bölgelerde bu tür aksaklıklar yaşanıyor. Hakkari bunun en somut örneği. Dün akşam saat 18:00’den bu yana Hakkari’nin dünya ile ilişkisi kesik.

Peki şimdi soralım. Kuzey Irak’a operasyon gündemde iken, bölgede bir çok il ve ilçede operasyonlar sürerken iletişim hatlarında kesinti olması kabul edilebilir mi?

Bununla da mesele kapanmıyor. Sanki psikolojik bir harekat gibi büyük şehirlerde hastaneler internet arızaları yüzünden sağlıklı hizmet veremiyor, 3-5 dakikada hallolacak işler saatler sürüyor. Hastalar ve yakınları çıldırma noktasına geliyor.

Tüm bu aksaklıklar ve düzeltilmeleri yolunda bin türlü mazaret (haklı da olabilir) ileri sürülebilir. Ama bu çağda ve zamanda bu kesintiler asla olmamalı. Bakın ajanslar bu haberleri nasıl duyuruyor;

“Hakkari'de, dün saat 18.00 sıralarında kimliği belirsiz kişi veya kişilerce Diyarbakır- Batman arasında bulunan fiber optik kablolara zarar verilmesi yüzünden internet bağlantısı sağlanamıyor. Hakkari Telekom Başmüdürü Talip Altun, kentteki 4 bin civarında abonenin internet bağlantısının kesildiğini söyledi. Başmüdür Altun, fiber optik kablolara verilen zararla ilgili çalışmaların yapıldığını belirterek, “Hakkari'de herhangi bir arıza bulunmuyor. Yaptığımız görüşmelerde Diyarbakır- Batman arasındaki arızaların giderilmesi için ekiplerin çalışmalarını sürdürdüğü söylendi. Dün akşam 18.00'den itibaren kesik olan ADSL hatlarının akşam saatlerine doğru onarımının tamamlanacağı ve hattın düzeleceği belirtildi.”

Herkesin aklına çok doğal olarak Telekom’un özelliştirilmesi sırasında yapılan itirazlar ve ikazlar geliyor. Bir ülkenin iletişim sistemlerinin yabancıların elinde bulunmasının sakıncalarını anlatan haberler anımsanıyor.

Muhtemelen bu iddialar doğru değil. Değil ama tam da bugünlerde Türkiye’nin hiçbir yerinde iletişimin kesilmemesi gerekiyor. Bugün Hakkari’de, yarın Diyarbakır’da öbür gün Ankara ve İstanbul hastanelerinde internet bağlantısı kesilirse o zaman bunun hesabını ilgili şirketlerin değil, doğal olarak hükümetin vermesi gerekiyor!



Bu haber 7,703 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,115 µs