En Sıcak Konular

Tezkere dünyada yankılandı

18 Ekim 2007 11:18 tsi
Tezkere dünyada yankılandı

Hükümete sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin kabulü dış basında geniş yer buldu. Yorumlarda tezkerenin ezici bir çoğunlukla kabul edilmesine dikkat çekildi.

Hükümete sınır ötesi operasyon yetkisi veren tezkerenin kabulü dış basında geniş yer buldu. Yorumlarda tezkerenin ezici bir çoğunlukla kabul edilmesine dikkat çekildi, bölgesel istikrarın bozulabileceği öne sürüldü.

Amerikan New York Times (NYT):
Gazete, sınır ötesi operasyona izin veren tezkerenin TBMM'de kabul edilmesini baş haber olarak verdi.
 
NYT, internet sayfasında manşetten verdiği haberde, tezkerenin kabülünü "Türk Parlamentosu hükümete, Kuzey Irak'a asker gönderme konusunda yetki verdi" diye duyurdu.
 
Haberde, bu kararın NATO üyesi olan Türkiye'yi, Kuzey Irak'ta gizlenen PKK teröristleri yüzünden Irak ile karşı karşıya getirebileceği belirtilirken, Türk yetkililerin tezkerenin kabulünün mutlaka uygulanacağı anlamına gelmediğini söylediklerini bildirdi.
 
Bu arada ABD'de CNN, CNBC, MSCBS ve Fox News televizyon kanalları da tezkerenin kabülünü ilk haber olarak duyurdular.

İngiliz The Independent:
"Türkiye, Irak savaşında yeni bir cephe açmayı oyladı" ifadesini kullanan gazete, tezkerenin Meclis'te ezici bir çoğunlukla kabul edildiğinin altını çizdi.
 
Gazetede, operasyon olasılığının ABD için bir "kabus" olduğu yorumu yapıldı.
 
Patrick Cockburn imzalı haberde, Bağdat yönetiminin Iraklı Kürtler üzerinde etkili olmadığı ve olası bir operasyonda Iraklı Kürtlerin karşılık verebileceğinin altı çizildi.
 
İngiliz Financial Times:
Gazete, tezkere haberini "Türkiye Irak saldırısını onayladı" başlığıyla duyurdu.
 
Vincent Boland ve Daniel Dombey imzalı haberde, oylamanın Türkiye-ABD ilişkilerinde gerginliğe yol açan Ermeni tasarısıyla aynı döneme denk geldiği hatırlatıldı.
 
Gazetede, uzmanların şu dönemde sınır ötesi operasyona ihtimal vermedikleri ancak, Erdoğan hükümetinin kamuoyu baskısı altında olduğu belirtildi.
 
İngiliz The Daily Telegraph:
Gazete, Meclis'teki oylamanın, bölgesel istikrar karşısında yükselen bir tehdit olarak değerlendirilebileceği yorumunu yaptı.
 
Amerikan International Herald Tribune:
Gazete, "Türkler, Irak savaşındaki Amerikan politikasına güçlü destek veren Iraklı Kürtleri, Kürt terörünü görmezden gelmekle suçluyor" ifadesini kullandı.
 
"Türkiye'nin Irak'a müdahalesi, yine Türkiye'nin destekleri ve yardımlarıyla Irak'ta dengeli bir rol oynamaya çalışan ABD'nin başını büyük belaya sokacak" yorumunu yapan gazete, "NATO müttefiki Türkiye, Irak'ta ABD'ye büyük lojistik destek ve zemin sağlıyordu" ifadesini kullandı.

Guardian: Meclis'ten Erdoğan'a açık çek 
 
The Guardian gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın meclisten sınır ötesi operasyon için "açık çek" aldığını yazdı. Gazete, ABD'nin itidal çağrılarına karşı meclisin sınır ötesi operasyon için yeşil ışık yaktığını belirtti. 
 
Meclisin tezkere onay vermesini ardından Başbakan Erdoğan'ın "operasyonun hemen olmayacağını" belirttiğini ancak meclisin Erdoğan'a "açık çek" verdiği yorumunda bulundu.

Gazete, ABD Başkanı George W. Bush'un sınır ötesi operasyona soğuk baktığını söylemesinin hemen ardından TBMM'nin tezkereye onay verdiğini de vurguladı. The Guardian'a konuşan terör örgütü PKK'nın üstdüzey bir yetkilisi, "kendilerini savunmaya hazır olduklarını" söyledi. İngiliz gazetesi, Iraklı liderlerin de sınır ötesi operasyon için tezkerenin onaylanmaması için gün boyunca çağrılar yaptıklarını da belirtti.

The Guardian, Bağdat ile Kürt yetkililer arasında muhtemel bir operasyona karşı kimin müdahele edeceğine yönelik tartışmalar olduğunu da bildirdi. Gazete, Irak Başbakanı Nuri El-Maliki'nin Sami El-Askari'nin Türkleri durdurmanın Peşmerge ve Amerikan askerlerinin işi olduğunu söylediğini kaydetti. Gazete, El-Askari'nin açıklamasına karşılık Bağdat'taki Kürt milletvekilinin de Irak'ı korumanın bütün Iraklıların işi olduğunu belirttiğini yazdı.

The Daily Telegraph gazetesi de gelişmeleri sayfasına taşıdı. Gazete, tezkerenin onaylanmasını "bölgesel istikrara karşı büyüyen tehlike" olarak görüleceği yorumunda bulundu. Petrol fiyatlarının yükseldiğini hatırlatan gazete, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer'ın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü arayarak "itidal" çağrısı yaptığını yazdı. Televizyonların meclisteki konuşmaları canlı olarak yayınladığını belirten gazete, "Retorik kuvvetli olsa da 1990'dan bu yana Türkiye onlarca kez sınır ötesi operasyon düzenledi. Ancak hiçbiri sorunu çözmedi." dedi.

The Daily Telegraph, tezkerenin onay almasını başyazısında da değerlendirdi.

Makalede, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın karşılaştığı ikilem daha vahim olamazdı. Meclis, 19'a karşı 507 evet oyu ile tezkere onay vererek sınır ötesi operasyona izin verdi ve Başbakan Erdoğan'ın PKK'ya karşı misilleme yapması için baskıyı arttırdı." yorumunda bulundu. Gazete, komşu bir ülkede "açık bir dokunulmazlığa" sahip bir terör örgütünün bir ülkeye saldırması karşısında kimsenin "meşru müdafayı engellemesi gerektiğini" kaydetti. Erdoğan'ın ilk görevinin Türklerin güvenliği olduğunu belirten gazete, "Güvenliği sağlamanın en iyi yolunun sınır ötesi operasyon olduğuna karar verirse dünyanın buna destek vermesi" gerektiğini yazdı. Bununla birlikte gazete, Erdoğan'ın askerlerin Irak'ın kuzeyine bir tampon bölge oluşturma isteklerine karşı durması gerektiğini de vurguladı.
 
Katar El Cezire:
Televizyon, Irak'ın bu harekatı durdurmak için son dakika girişimi ile peş peşe açıklamalar yaptığına dikkat çekti.
 
Arap Al Arabiya:
Türkiye'nin Bağdat yönetimini sessiz kalma, Kürt yönetimini de PKK'yı silahlandırmayla suçladığını belirtti.

 Haber 7



Bu haber 216 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,738 µs