En Sıcak Konular

Tezkere neler getirecek neler götürecek!

18 Ekim 2007 11:06 tsi
Tezkere neler getirecek neler götürecek! PKK’ya yönelik Kuzey Irak’a yapılacak olası bir harekat ne gibi sonuçlar doğuracak? Bu karar Türkiye'ye neler kazandırır, neler kaybettirir? İşte yorumlar...

Sadece Türkiye değil, Ortadoğu ve komşumuz(!) ABD de tezkereye kilitlendi.
Türkiye'nin Kuzey Irak'a yapacağı bir harekatın Ortadoğu'daki tüm dengeleri alt üst edeceği yorumları yapılırken, gerek Irak hükümeti gerekse ABD Türkiye'yi harekattan vazgeçirmek için çabalıyor. Türkiye ise en üst düzeyde yaptığı açıklamalarla “Tezkereyi umarız kullanmak zorunda kalmayız” mesajı veriyor. Peki önümüzdeki günler ne getirecek? Türkiye tezkere sürecinde duygusal mı yoksa gerçekçi mi davranıyor? Orta ve uzun vadede tezkere Türkiye'ye neler kazandırır, neler kaybettirir? Ve can alıcı soru: Tezkere çözüm olur mu? Önümüzdeki günlere hatta yıllara damgasını vuracak bu soruları siyaset bilimcilere, strateji uzmanlarına, emekli komutanlara ve uluslararası ilişkiler uzmanlarına sorduk...

Ankara Üniversitesi Siyasal
Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Doğu Ergil:

Evet, çıksın toplumun gazını alsın

Tezkere sürecinde Türkiye gerçekçi mi duygusal mı davranıyor?
Tezkere sürecine giden yolun taşları çok uzun zamandır döşeniyor. Bu yol bizi bir yere çıkaracak mı, yoksa çıkmaz yol mudur bunu düşünmüyoruz. Türkiye başına bela olan terörizmin nedenleri konusunda doğru teşhisi ortaya koymaktan kaçındı. Çünkü nedenleri ortaya koyarsa, bunun hukuki, kültürel ve siyasi sonuçları olacak. Bu sonuçların ortaya çıkması ve bizim bu sonuçlara göre yeni bir yapılanmaya gitmemiz ulusal bir tehlike olarak algılandı. Bu nedenle doğru teşhis ortaya konmadı. Tezkere de aynı mantığın doğal bir uzantısı olarak gerçekleşiyor. Bu bir asayiş, terör sorunu olarak algılandığı için, 'Terörist hududun diğer tarafında, gidelim onları vuralım' deniyor. Sonucunda terörizmden kurtulacak mıyız, ülkemize büyük maliyetleri olan bu sorun ortadan kalkacak mı, ekonomik, siyasi, diplomatik olarak büyük bedeller ödeten bu sorundan? Doğru araçları mı kullanıyoruz. Teröristler Kürt bölgesinde konuşlanmışsa ve biz o Kürt bölgesini yokmuş gibi farz ederek onlarla konuşmadan sorunu çözebilir miyiz? Bağdat hükümetiyle konuşuyoruz ama onların sözlerinin bir geçerliliği yok. Bayrakları bile Kuzey Irak'ta dalgalanmıyor. Otonom Kürt bölgenin varlığından rahatsız olduğunu beyan ederken, onlarla işbirliği yapamazsınız. Onlar bizim hasmımız mı yoksa destek mi verecekler, görüşümüz yok. Askerler bile bu sorun askeri değil diyor. Terör konusunda ulusal bir politikamız yok.

Tezkerenin çıkması çözüm olur mu?
Bugünün psikolojik ortamında tezkere çıktı. Tezkere çıksın ve insanlar rahatlasın. Sonraki adımın çözüm olacağı fikri ortadan kalksın, bu aldatmaca bitsin. Askeri operasyonla girip dağıtamayacağını bilsin insanlar, bu balon patlasın. Öte yandan Türkiye bir çıkmazın karşısında. Bu tezkere çıkmazsa askeri operasyon seçeneğinin hiç kullanılmayacağı düşüncesi oluşursa, PKK üzerinde baskı yaratılamaz. Bu baskı dolaylı olarak da Irak'taki Kürt yönetimi, Irak hükümeti ve ABD üzerinde yaratılacaktır. Bu yol denenmezse, boks torbası gibi oluruz. Ancak bu baskıyla, diplomatik araçları kullanıp, Kürt yönetimini kaale alacaksın. Şimdiye kadar sürdürülen uyumsuz tutumdan vazgeçeceksin. Özetle tezkerenin çıkması gerektiğini düşünüyorum. Tezkere çıksın toplumun gazını alsın, insanlar rahatlasın. Ancak tezkere sonrası terörün sonuçlarıyla değil, nedenleriyle ilgilenmek gerekir.

Tezkere Türkiye'ye ne getirir ne götürür?
Orta ya da uzun vadeye gerek yok. Kısa zamanda ortaya çıkacak. PKK'nın terörist örgüt olduğu açık. Türkiye'nin toprak bütünlüğü içinde, demokratik çözüm istemediği eylem biçimiyle ve tutumuyla görülüyor. Irak'a saldırdığımızda, terörist örgüt cephe savaşı yapmayacağı için saklanacaktır. Hedef olarak belirlenen yerlerde masum halk olacak. Onlar bombalandığında dünyada nasıl kıyamet kopacaktır düşünün. Mağdur konuma düşecekler. Kürt sorununu kabul etmeyen bir Türkiye, Kürtler'e hiçbir yerde rahat vermiyor görüntüsüyle, mazlum havasıyla şehirlerde bombalar patlayacak. Şehirde bomba patlamasının hiçbir çaresi yok. Askeri operasyondan başka bir yöntem düşünmeyen insanlar, şehirlerde bombalar patladığında bundan doğan sorumluluğu üstlenecek mi, hayır. Bu hiçbir zaman olmadı. Oradaki Kürt federe devleti biz topraklarımızı koruyoruz diyecekler. Yansımaları PKK konusunu aşacak. Yapılacak şey K. Irak'a askeri operasyon değildir. PKK'nın sayısı bugün 5 bin ise bunun 2 bini Türkiye'de. Gir dağıt şeklinde bir askeri operasyon, sakalı tıraş edeyim derken, yüz derisini yüzmeye benzer.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Köni:

Terörün bitmesi için çözüm değil

Tezkere sürecinde Türkiye gerçekçi mi davrandı yoksa duygusal mı hareket etti?
13 askerimizin şehit edilmesinden sonra halk, medya ve güvenlik çevreleri çok duygusal olarak hareket etti. Ama hükümet duygusal gibi gözükerek olayı aşağıya doğru çekti. Şu anda müdahale olayını geriye bırakmış durumdayız. Böylece hükümet kendini tehlikeye atmamış oldu. Çünkü operasyon olsa ABD ekonomik anlamda desteğini çekerdi. Bu da olası bir erken seçim demekti.

Tezkere terörün bitmesi için çözüm olur mu?
Tezkere terörün bitmesi için çözüm değil. Devletin istihbaratı ve güvenlik güçleri terörün sadece Kuzey Irak'tan olmadığını biliyor. Operasyon için PKK adı geçiyor ama mesaj Barzani'ye verilmek isteniyor. Ancak izlenen politika ile Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Türkiye'ye geldi. Burada zaman tanınmasını istedi. Sonuçta terör devam ediyor ama çözüm yolları aranıyor.

Orta ve uzun vadade tezkere Türkiye'ye ne getirir ne götürür?
Tezkere PKK üzerine baskı oluşturacak. Demokles'in kılıcı gibi üstlerinde duracak. Bu onların psikolojsini de bozacak. Tezkere caydırıcı etki yaratacak. Zaten Başbakan da 'İnşallah kullanmak zorunda kalmayız' dedi. İzlenen politikayı ve olacakları özetliyor bu cümle.


Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu:

Tezkerenin uygulanması çözüm olur

Tezkere sürecinde Türkiye gerçekçi mi yoksa, duygusal mı davranıyor?
Aksine tepkisiz bile davranıyor denilebilir. Eski Türkiye'ye ne oldu anlayamıyorum. Üniversiteler, sivil toplum örgütleri nerede. Halk tepkisini dile getirmeli, siyasi karar alıcıları zorlamalı. Türkiye'nin terörle mücadelesinde K. Irak'a operasyon yapmaktan başka çaresi yok. Akılcı olacağını düşünüyorum.

Tezkere çözüm olur mu?
BM Sözleşmesi'nin 51. maddesi gereğince meşru müdafaa hakkımız var. Bu hakkı kullanmak en doğal hakkımız. Bize yönelik bir saldırı var ve bu saldırıyı yapanlar başka bir ülkenin sınırlarında barınıyor. Bu ülke saldırganları etkisiz hale getirmekte başarılı olamıyorlarsa, bizim meşru müdafa hakkımızı kullanmamızdan daha geçerli ne olabilir? Askeri operasyon taktik olarak doğru olursa elbette olur. Parça parça operasyonlar düzenlemek bunlardan biri. Bütün sınırda 25-30 kilometre ilerleyip güvenli bölgeye ulaşır. Bu bölgedeki arazi gözetleme ve izleme şartlarına uygun.Güvenli bölge de Türkiye'ye sızmayı önler. Öncelikli hedef sınırdan geçişleri önlemek olur. Ancak teröristler saldırı yapmaya çalışırsa, onlarla mücadele de eder. İstihbaratı iyi çalıştırarak, Irak'ın kuzeyine sınır geçişleri yapılarak teröristlerin barındığı bölgelere helikopterlerle operasyon düzenlenir. Kandil Dağı gösteri ya da moral için bombalanabilir. Irak'a doğru ama Suriye sınırında koridor açılabilir. Habur'u kapatır, Ovacık sınır kapısını kullanır. Irak'ın kuzeyini ekonomik açıdan çökertmeye dönük etkili bir hareket olur.

Orta ve uzun vadede ne olur?
Türkiye başarılı operasyonlarla teröre önemli darbe vurabilir. ABD ile ilişkiler konusunda ise tedirgin olmamak gerekir. ABD'nin Ermeni soykırımı tasarısı nedeniyle Türkiye ile ilişkileri soğuk. Bölgede Türkiye gibi müttefiki daha fazla kendisinden uzaklaştırmak istemeyecektir. Açıkça söylemeseler bile ABD, TSK'nın kısa mesafeli geçişlerine ses çıkartmayacağını ima ediyor. 120 bin peşmergenin olası bir TSK operasyonunda savaşmaya hazırlandığı bilgileri geliyor. Peşmerge kuvvetleriyle TSK'yı mukayese etmek mümkün değil. Böyle bir durumda karşılığını görürler. Aslında Türkiye politik açıdan Irak'ın kuzeyinde bağımsızlığa giden bu yapıdan rahatsız. Bu da iyi bir fırsat olacaktır.

Vatan



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,605 µs