En Sıcak Konular

Ermeni tasarısı tuş oldu

18 Ekim 2007 10:41 tsi
ABD Temsilciler Meclisi’ne gelmesi beklenen Ermeni Soykırımı yasa tasarısına destek 48 saatte yerle bir oldu

ABD Temsilciler Meclisi’ne gelmesi beklenen Ermeni Soykırımı yasa tasarısına destek 48 saatte yerle bir oldu. Önceki gün imza çeken yedi vekilin ardından 5 vekil daha dün “hayır” kampına katıldı

Vatan'ın haberine göre tasarının en büyük destekçisi Meclis Başkanı Nancy Pelosi’nin partisinden Demokratlar bile isyan bayrağı açtı. 5 önemli Demokrat basın toplantısıyla “oylamaya karşıyız” dedi. Ermeni lobisi şokta...

Türkiye ile ABD arasında büyük gerilime yol açan ve yıllardır süren stratejik müttefikliği bile tehlikeye sokan Ermeni soykırımı tasarısında sağduyu kazandı. Bush yönetiminin ve Türkiye’nin yoğun baskısı altında bunalan 12 vekil, 48 saat içinde imzasını çekti. Bir vekil de altında imzası bulunan tasarıya “hayır” oyu vereceğini açıkladı. Demokrat Parti’nin önde gelen 5 vekili bir basın toplantısı düzenleyerek “ABD ve Türkiye ilişkilerinin bu tasarıyla büyük darbe alacağını” belirtti ve tüm Demokrat vekilleri tasarıya ret oyu vermeye çağırdı. Ayrıca Pelosi’ye de bu oylamayı hiç yaptırmama tavsiyesinde bulundu.

Demokrat Milletvekilleri Temsilciler Meclisi Güvenlik Komisyonu Başkanı Alcee Hastings ve NATO Komisyonu Başkanı John Tanner da Meclis Başkanı Nancy Pelosi’ye yazdıkları mektupta “Türkiye’nin, doğu ile batı arasında bir köprü işlevi gören, laik, demokratik, çoğunluğu Müslüman bir ülke” olduğunu belirterek, “Türkiye bizim kilit stratejik müttefikimizdir. Bu tasarıyı oylatmayın” çağrısı yaptı. Böylece bir anda tasarı yere serilmiş oldu.

Telefon bombardımanı

ABD’nin önde gelen gazeteleri New York Times ve Washington Post “Artık bu tasarının Temsilciler Meclisi’nden geçme şansı çok az” yorumunu yaptı. New York Times haberi manşetten duyurdu. Ermeni dernekleri ise panikte... İlk kez bu kadar yaklaştıkları yasa tasarısı için şimdi vekilleri e-posta ve telefon bombardımanına tutup imzalarına sadık kalmaya davet ediyorlar. Amerika’daki en büyük Ermeni lobisi ANCA, internet sitesinde tasarıdan imzasını çeken vekillerin isimlerini tek tek yayınlayarak seçmenleri bir kez daha bu kişilere oy vermemeye davet ediyor.

AP: Demokratlar yandı

Tasarı Demokrat Parti’de de deprem yaratmış durumda. Şimdiye kadar Ermeni tezlerine en büyük desteği veren Demokratlar tasarıdan en hızlı imza çekenler oldu. Önceki gün ve dün çekilen imza sayısı 11. Ve bunların 9’u Demokrat.

Ermeni tasarısı konusunda daha önce “Pelosi’yi arama niyeti olmadığı ” açıklanan ABD Başkanı George Bush da dün alo inadına son verip meclis başkanını arayarak, “Bu tasarıyı mecliste oylatmak stratejik müttefikimiz Türkiye ile ilişkilerde büyük yara açacak. Askerlerimizin hayatını tehlikeye atıyorsun” mesajı verdi. Pelosi’nin ise “Askerlerimizin hayatını Amerika’yı daha saygın bir hale getirerek kurtarabiliriz” karşılığını verdiği belirtildi. AP ajansı ikili arasındaki konuşmanın oldukça hararetli ve sert geçtiğini kaydetti.

Amerikan Associated Press ajansı ise Demokratlar arasındaki isyanı değerlendiren yorum yazısında, “Pelosi ve Demokrat liderler parti içinden gelen bu hareketle çok zor durumda kaldılar.

Şimdiye kadar tasarıyı, kendileri kadar destek vermeyen Cumhuriyetçi Parti üyelerine ve Bush yönetimine karşı bir ahlaki sorumluluk olarak nitelendiriyorlardı. Ama şimdi kendi arkadaşları başkaldırdı. Bu gerçekten çok zor bir durum” ifadesini kullandı.

Gazeteler topa tutuyor

WALL STREET JOURNAL

Pelosi’nin işi değil

1915 olaylarına ilişkin tasarı ABD dış politikasına ait değildir. Pelosi Dışişleri Bakanı gibi davranamaz. Ülkenin dış politikasına müdahale etmesi doğru değildir. Pelosi’nin tasarının meclisten geçmesinin tam zamanı olduğuna karar vermesi son derece yanlış ve tehlikeli. Ayrıca yalnızca bir hata mı yoksa Irak’taki ABD politikasını başarısız kılmak için mi yapıldığı da pek anlaşılamıyor. Yasa destekçilerinin Ermeniler’in en yoğun yaşadığı eyalet olan California’yı temsil etmesi tesadüf değil. Tasarı yerel politikaya hizmet için kullanılıyor, sonuçları felaket olabilir.

THE TIMES

Geleceği riske atmak

Bu, Kongre’nin hiçbir zaman dahil olmaması gereken bir konuydu. Hala son derece tartışmalı olan tarihi bir mesele, Kongre’yi ilgilendirmez. Demokratlar bu kararın, Amerikan değerlerine sahip çıkmak ve soykırımı önlemek için dış politikayı kullanmak konusunda bir anlayışın ürünü olduğunu savundular. Peki neden Guantanamo ile Darfur’daki soykırım yerine, bir asırlık tarihi olan bir tartışmayı seçtiler? Çok gerilerde kalmış olaylar ile ilgili tavır takınarak, geleceğin yüceltilebileceğini düşünmek garip. Kongre’nin, Amerikan dış politikasını sorgulamak için yapabileceği çok şey var.

TASARI 10 KEZ MECLİSE GELDİ

ABD’de, Ermeni yasa tasarısı ilk kez 1894 yılında gündeme geldi. Temsilciler Meclisi bu tarihten itibaren 10 kez Ermeni ’soykırım’ tasarısını görüştü. En son 2000’de dönemin Başkanı Clinton’ın müdahalesiyle tasarı gündemden düştü. Temsilciler Meclisi 1975 yılında bugünküne benzer bir tasarıyı onaylamış ancak Senato’ya gönderilmemişti.

MECLİSTE SON DURUM

Ermeni olaylarının “soykırım” olarak kabul edilmesini destekliyor musunuz?

EVET

211

HAYIR

222

Mecliste 2 sandalye boşta.



Bu haber 488 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,584 µs