En Sıcak Konular

130 bin banka hesabı haczedildi

18 Ekim 2007 08:15 tsi
Vergi borçlularına, elektronik taarruz başladı. Maliye, ilk etapta 130 bin vergi borçlusunun banka hesaplarına ihtiyati haciz uyguladı. 2 milyar YTL tahsilat yapılması planlandı.

Maliye, vergi borçlularına karşı büyük taarruz başlattı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, veri ambarındaki bilgiler üzerinden gerçekleştirdiği çapraz denetimler sonucunda ilk etapta 130 bin vergi borçlusunun banka hesaplarına ihtiyati haciz konuldu. Bu uygulama ile 2 milyar YTL tahsilat yapılması hedeflendi.
 
2007 yılında vergi gelirlerinde beklenen tahsilatı yapamayan mali idare, 4 milyar YTL civarındaki açığı kapatmak için gelecek yıl hem bazı vergi ayarlamalarına hem de kayıtdışı ile mücadele önlemlerine ağırlık verecek.
 
Bu kapsamda Gelir İdaresi'nin Stratejik Planı'nda yer alan önlemler seri biçimde devreye giriyor. Vergisini zamanında ödemeyenlerin tespit edilerek süresinde ödenmeyen vergi ve cezaların cebren tahsilini sağlama kararı, hemen uygulamaya konuldu.

TAHSİLAT İÇİN YAKIN MARKAJ

Borç Takip ve Değerlendirme Sistemi'nin temelini oluşturan ilk adım sayesinde, hem vergi borcu bulunan hem de bankada mevduat tutan 130 bin mükellef saptandı.
 
Bankalara yazı gönderilerek, borçlu mükelleflerin hesap hareketlerinin bloke edilmesi istendi. Önümüzdeki dönemde de vergi borçlularının banka mevduatı, gayrimenkul ve motorlu taşıt bilgileri öncelikli olmak üzere tüm malvarlığına elektronik ortamda ulaşılarak tahsilat için yakın markajda tutulacak.

 
İdare dijital ortamda cari hesapları da inceleyecek
 
Gelir İdaresi Başkanı Osman Arıoğlu'nun dün banka genel müdür yardımcıları ile bir araya gelerek kayıt dışı ile mücadele için destek istediği öğrenildi.
 
Gelir İdaresi Başkanlığı, geriden gelen denetim modelini terk edecek. Riskli sektörler ve mükellefler gruplarını belirleyen bilgisayar programından üretilen objektif veriler üzerinden denetim elemanları yönlendirilecek.
 
Mükelleflerin borç ve alacaklarına ilişkin kayıtlarını güncel olarak izlemesini sağlayacak Mükellef Cari Hesabı oluşturarak iki yönlü sonuç elde edecek.
 
Bir yandan mükelleflerin alacak ve borçlarını istedikleri anda görebilmeleri sağlanacak, diğer yandan "İdare olarak yakın takibimizdesiniz" mesajı verilerek borç ödememe eğilimine geçit verilmeyecek.
 
IMF ile yapılan görüşmelerde vergi performansı ele alınırken "kayıt dışılığın daraltılması ve etkili denetim teknikleri" yoluyla ilave gelir artışı konusunda mutabakat sağlandı ve bu tutarların tahminlere yansıtıldığı belirtildi.
 
(Sabah)

 



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,557 µs