En Sıcak Konular

Dünya gündemine bomba gibi düştü

17 Ekim 2007 20:00 tsi
Dünya gündemine bomba gibi düştü

Sınır ötesi operasyon için hükümete bir yıl yetki veren tezkerenin, TBMM'de görüşülüp kabul edilmesi, dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. İşte CNN ve BBC'nin haberleri:

Tezkerenin oylaması CNN ve BBC gibi dünyaca ünlü haber kanallarında, televizyonlarda ve uluslararası ajanslarda son dakika gelişmesi olarak yer aldı.

Çin'in en çok izlenen kanallarından Hong Kong merkezli Phoneix TV'nin Çince kanalında canlı olarak yayınlanan ''Global Hat'' programında tezkere masaya yatırıldı. Phoneix, 507 evet oyu ve 19 red oyun kullanıldığı tezkereyi ve Türkiye'nin Irak'a girmesi konusunu uzmanlarla tartıştı. Uzmanlar sorunun tarihi sürecini değerlendirerek, Türkiye'nin artık sabrının kalmadığına işaret etti.

Çin'in resmi haber ajansı Xinhua da gelişmeleri son dakika olarak abonelerine duyurdu.

İngiliz yayın kurumu BBC, Türk parlamentosunun, hükümete Irak’a operasyon yapılması için izin verdiğini belirtti. BBC, oylamanın sonucunu “Türkiye’ye itidal çağrısını yapan ABD ve Irak’tan gelen baskılara bir meydan okuma” olarak nitelendirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tezkerenin onaylanmasının bir askeri operasyonun hemen gerçekleşeceği anlamına gelmediğini söylediğine dikkat çeken BBC, “Ancak (Erdoğan) Türkiye’nin, Irak’tan gelen PKK asilerinin sorumlu tutulduğu bombalı saldırılarda son günlerde meydana gelen artışa tepki göstermesi gerektiğini söyledi” dedi.

ALMAN MEDYASI

 Alman medyası, sınır ötesi operasyona izin veren tezkerenin TBMM'de kabul edilmesini anında izleyicilerine duyurdu.

ARD televizyonunun İstanbul muhabiri, tezkerenin 500'den fazla oyla kabul edilmesinin ve sadece 19 ''hayır'' oyu kullanılmasının, hükümetin bu tezkeresinin ne kadar büyük ölçüde desteklendiğini gösterdiğini belirtti. ''Bu tezkere somut olarak ne getirecek?'' sorusu üzerine muhabir, ''Tezkerenin kabul edilmesi Türk ordusunun hemen Irak'a müdahale edeceği anlamına gelmiyor'' diye konuştu. ZDF televizyonu da, tezkerenin kabul edilmesi haberini, ''Türk parlamentosu, hükümetin kuzey Irak'a müdahale edilebilmesine izin veren tezkeresini kabul etti.

ABD Başkanı Bush, kuzey Irak'a müdahale edilmemesi konusunda uyarıda bulundu'' ifadeleriyle izleyicilere aktardı. Bu arada, Alman Haber Ajansı (DPA), konuya ilişkin haberini, ''Türk parlamentosu, PKK'ya karşı sınır ötesi askeri müdahaleye izin verdi. şimdilik bir yıl için öngörülen tezkere 550 milletvekilinin bulunduğu Mecliste 19 oya karşı 507 oyla kabul edildi. Tezkerenin kabul edilmesi hemen bir müdahale yapılacağı anlamına gelmiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, Mecliste yaptığı konuşmada, bu tezkereden istifade edilmesine gerek kalmamasını ümit ettiğini söyledi. ABD, AB ve Irak, Türkiye'ye itidalli davranması çağrısında bulundular'' şeklinde ifadelerle verdi.

TEZKERE'NİN TBMM'DE KABULÜ, İSPANYOL BASININDA İLK HABER OLDU MADRİD

İspanya basını, sınır ötesi operasyona izin veren tezkerenin TBMM'de kabul edilmesini ilk haber olarak verdi.

Türkiye'de sınır ötesi operasyonla ilgili tartışmaları günlerdir yakından izleyen İspanyol gazeteleri, tezkerenin kabulünü internet sayfalarında, ''Türkiye Parlamentosu, Kuzey Irak'a askeri birlik göndermesi için Erdoğan'a onay veriyor'' başlığıyla duyurdu. El Pais ve ABC gazeteleri, TBMM'nin onayladığı tezkere gereği Türk askerinin Kuzey Irak'ta bulunan terör örgütü PKK'nın üslerine askeri saldırı düzenleyebileceğini yazdı.

El Mundo Gazetesi ise, TBMM'nin tezkereyi büyük çoğunlukla onaylamasına karşın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla, hemen bir askeri operasyon olacağına dair beklentileri düşürdüğünü kaydetti. İspanyol televizyonları da habere geniş yer ayırdı. Öte yandan İspanyol basını, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın Türkiye'deki resmi ziyaretiyle bağlantılı olarak, ''Kuzey Irak'ta bağımsız bir Kürt devleti kurulmasını istemeyen Suriye de, Türkiye'nin operasyonuna destek veriyor'' yorumunu yaptı.

haber7

 



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,820 µs