En Sıcak Konular

Dev otobur dinozor fosili

17 Ekim 2007 18:53 tsi
Dev otobur dinozor fosili Brezilyalı ve Arjantinli paleontologlar, Arjantin’in Patagonya bölgesinde, 88 milyon yıl önce yaşamış 32 ila 34 metre boyunda dev bir otobur dinozorun fosilini bulduklarını açıkladılar.

Paleontologlar, Brezilya’nın Rio kentinde düzenledikleri basın toplantısında, şimdiye kadar bilinmeyen bir tür olan dev dinozora “futalognkosaurus dukei” adının verildiğini belirterek, yaklaşık yüzde 70’ini buldukları ve dünyada şimdiye dek bulunan en büyük 3. büyük fosilin sahibinin etobur dinozorlar tarafından yendiğine dair işaretleri gösterdiler.

Arjantin’in Comahue Üniversitesi Paleontoloji Merkezi Başkanı Jorge Calvo, Patagonya’da 2000 yılında kazılar başladığında dev dinozora ait önce 3 servikal omur, 2001’de 5 omur, sonrasında da geri kalanını bulduklarını belirterek, boğaz yapısından ötürü şimdiye dek bilinmeyen bir türe ait olan bu dev dinozora verdikleri adı, bölgedeki Mapuche yerlilerinin “kertenkeleler dev şefi” kelimeleri ile kazılara mali destek sağlayan Duke Energy şirketinin isminden oluşturduklarını kaydetti.

Bunun şimdiye dek dünyada bulunan en büyüklerden birisi ve iskeleti en fazla tam olan dinozor olduğunu belirten Calvo, hayvanın en az 8 ton ağırlığında olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

Basın toplantısı sırasında, dev dinozorun boynundaki son omurga parçasının replikasını gösteren bilim adamları, bunun 1,10 metre boyunda olduğunu ve gerçek ağırlığının 200 ila 300 kg olduğunu belirttiler.

Yaklaşık 400 m2 genişliğinde bir alanda 2000 yılından bu yana yapılan kazılarda başka hayvan ve bitkilere ait binden fazla fosil bulduklarını ifade eden paleontologlar, bunun, Güney Amerika, Afrika ve Hindistan’da titanozorların yaşadığı dönem olan Üst Kretas döneminin ekosistemi hakkında şimdiye kadar bilinmeyen kesinlikte bilgi sağladığını kaydettiler.

Bilimadamları, bulguların şu an step benzeri bir bölgeye sahip ve bitkiden yoksun Patagonya’da o dönemde sıcak ve nemli bir iklim bulunduğunu ve bölgenin yoğun ormanlara sahip olduğunu gösterdiğini belirttiler.

Araştırmacılar, 50 cm kalınlığında bir kaya katmanında bulunan fosillerin tüm bu hayvanların aynı zaman diliminde yaşadıklarını gösterdiğini kaydederek, ayrıca bu bölgenin ilki olan balıklara ve başka canlılara ait fosilleri bulduklarını açıkladılar.



Bu haber 279 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,876 µs