En Sıcak Konular

Talabani'den PKK'ya son çağrı!

17 Ekim 2007 16:11 tsi
Resmi bir ziyaret için Fransa'da bulunan Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, sınır ötesi harekat ihtimali dolayısıyla gerginleşen ortamda Türkiye ve terör örgütü PKK'ya çağrılarda bulundu.

Türkiye'de sağduyunun galip gelmesi ve askeri müdahale yapılmaması temennisinde bulunan Talabani, PKK'nın da "askeri faaliyetleri" durdurması çağrısında bulundu.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'le görüşmesinden sonra açıklamalarda bulunan Talabani, "Dostumuz (Başbakan Recep Tayyip) Erdoğan'ın sağduyusunun askeri bir müdahale olmasını önlemesini ümit ediyoruz" dedi. Irak hükümeti olarak meselenin halline yönelik bir anlaşmaya varılması için Türkiye'yle işbirliğine hazır olduklarını da belirten Irak Cumhurbaşkanı, bu hususta Türkiye, Irak ve ABD arasında daha önce kurulan komiteyi de tamamen aktif hale getireceklerini ifade etti.

Talabani, "PKK'nın da çatışmalara son vermesini ve askeri faaliyet olarak adlandırılan faaliyetleri durdurmasını istiyoruz. Aksi takdirde ülkemizi terk edip başka bir yere gitmelerini istiyoruz. Bölge hükümeti ve Kürt halkı buna müsamaha etmeyecektir" dedi.

Türkiye bize garanti verdi!
 
 Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, "Görüşmelerden istediğimi aldım. Mevcut krizi gidermek için yeni bir atmosfer var. Irak hükümetine sınır aşan terörist faaliyetleri önlemesi için şans verilmeli. Mutabakat muhtırası imzaladık. Önce bunun uygulanması lazım" dedi.

Haşimi, temaslarını tamamlayarak Ankara'dan ayrılmadan önce Esenboğa Havaalanında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Ankara'dan ayrılırken "istediğimi aldım" dedi.

Bir gazetecinin, "Diplomasiye bir şans daha verilmesini istemiştiniz. Bu görüşmelerinizde bu şansı gördünüz mü?" sorusuna Haşimi, "Görüşmelerden istediğimi aldım. Mevcut krizi gidermek için yeni bir atmosfer var" yanıtını verdi.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesut Barzani ve Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'den mesaj getirip getirmediği sorusuna karşılık olarak da Haşimi, "Ben burada belli bir grubu değil, bütün Irak'ı ve bütün Irak halkını temsil ediyorum. Türk hükümetiyle özel ilişkim sebebiyle önemli bir rol oynayabilirim" dedi.

Haşimi, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine olası operasyonuna itirazları hakkında Türk yetkilileri ikna edip etmedikleri sorusunu şöyle yanıtladı:

"Bu, hassas bir konu. Teröristlerin Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden bu saldırıları devam ettiği sürece, Türkiye'nin teröristlerin izini sürme konusunda meşru hakkı var aslında. Ama öncelikle Irak hükümetine sınır ötesi terörist faaliyetleri sona erdirmesi için fırsat verilmeli. Bu, özellikle bir Irak meselesi. Çünkü eylemler Irak'tan yapılıyor. Mutabakat muhtırası imzaladık. Önce bunun uygulanması lazım."



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,704 µs