En Sıcak Konular

Türkiye-Suriye arasında önemli işbirliği

17 Ekim 2007 15:43 tsi
Türkiye-Suriye arasında önemli işbirliği

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile Dışişleri Bakanı Ali Babacan iki ülke arasında, siyasi, güvenlik, ekonomi, enerji ve su konularında işbirliğini kapsayan anlaşmaya imza attı.

Türkiye ile Suriye arasında imzalanan işbirliği mutabakat zaptı, son yıllarda önemli ölçüde ivme kazanan ikili ilişkilerin daha da ileri götürülmesini hedefliyor. Edinilen bilgiye göre, Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim ile Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan arasında imzalanan mutabakat zaptı, siyasi, güvenlik, ekonomi, enerji ve su konularında işbirliğini kapsıyor.

Buna göre, siyasi ve güvenlikle alanında taraflar, iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel konularda istişare ve işbirliği yapacak. Taraflar ayrıca, iki ülke arasında terörle mücadele alanındaki mevcut işbirliğini artırarak devam ettirecek.

-EKONOMİ-

Ekonomik alanda ise Ocakta yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması'ndan istifadeyle ticaretin artırılmasına yönelik gayretlere ivme kazandırılacak. Türk firmalarının Suriye'de, Suriye firmalarının da Türkiye'de daha fazla yatırım yapmaları teşvik edilecek, karşılaşılan sorunlar giderilecek. Sınır bölgeleri arasında ekonomik ilişkilerde yaşanan canlılık ve yerel makamlar arasındaki temaslar artırılacak. Sınır kapılarının sayılarının artırılması ve mevcutların niteliklerinin iyileştirilmesine yönelik gerekli adımların atılmasına devam edilecek.

İki ülke arasındaki ulaşım altyapısının güçlendirilmesi çerçevesinde kara, deniz, demir ve hava yolu ulaşım imkanlarının artırılmasına yönelik çabalar sürdürülecek. Bunun yanı sıra, taşımacılık sektöründe karşılıklı olarak transit geçişleri kolaylaştırıcı önlemler alınması da hedefleniyor.

-ENERJİ VE SU-

Enerji ve su alanında ise Arap Doğal Gaz Boru Hattı projesine yönelik çalışmaların bir an önce sonuçlandırılması, bu çerçevede projenin Homs-Kilis bölümünün tamamlanması amaçlanıyor. TPAO-Suriye Petrol Şirketi (SPC) arasındaki mevcut işbirliğinin derinleştirilebilmesi için çalışmalar yapılacak. Fırat-Dicle havzasında Türkiye ile Suriye arasında suya dayalı sürdürülebilir kalkınmayı esas alan bir işbirliğinin geliştirilmesi çerçevesinde, iki ülke arasında su konusunda karşılıklı ziyaret ve görüş alışverişi artırılacak.

Asi nehri üzerindeki ortak yapımı öngörülen baraj projesinin bir an önce hayata geçirilmesi için çalışılacak. Asi havzasında sellere karşı ortak uyarı sistemi kurulması yolundaki çalışmalar en yakın zamanda sonuçlandırılacak. Ayrıca Fırat nehrinin suyundan faydalanarak bölgede Suriye ile ortak pilot sulama projeleri geliştirilmesi olanakları araştırılacak

 
Haber 7



Bu haber 255 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,984 µs