En Sıcak Konular

Tezkereye hangi parti hangi oyu verdi?

17 Ekim 2007 16:40 tsi
Tezkereye hangi parti hangi oyu verdi? AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, düzenlenen açık oturumda, sınır ötesi operasyon tezkeresi ile ilgili partisinin görüşlerini açıklıyor. Ergün "Macera peşinde değiliz. Meşru müdafa herkesin hakkıdır." dedi.

AK Parti Cemil Çicek: "Önemli olan doğru karar alabilmektir." 

Toplantıda söz alan son kişi olan AK Parti Milletvekili ve Hükümet Sözcücü Cemil Çiçek:"Önemli olan sabır taşının çatladığı noktada doğru karar alabilmektir. Benim terörist dediğime başkası özgürlük savaşçısı derse ortak noktada buluşamayız. Sınır ötesi operasyon seçeneklerden sadece birisidir. Bu örgüte hala terörist diyemeyenler var.  Terör sorunu demokrasi içinde çözülecektir. Bunun dışındakiler terörü azdıracaktır" dedi.

AK Partili Ergün: Macera peşinde değiliz!

MHP Grubu adına söz alan Deniz Bölükbaşı'nın ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, sınır ötesi operasyon tezkeresi ile ilgili partisinin görüşlerini açıklıyor. Ergün'ün açıklamaları şöyle:

Macera peşinde değiliz. Bu meşru bir hakkın kullanımı, meşru müdafa hakkıdır. Geçmişte yaşanan macaraperestliklerden çok dersler aldık. 23 yıldır terör belasıyla mücadele ediyoruz. Hiç bir zaman sıfır terör denilen bir olay yaşanmadı.

Terörün dışarıdan kaynaklanan nedenleri var. terörle mücadelede siyasi, hukuki ve ekonomik ihmaller oldu. AK Parti iktidarı ile toplumu yeniden kazanmaya başladık. Bölge halkında bütün siyasi partilere ilgi var.

Tezkere sabrımızın sonuna geldiğimizin bir göstergesidir. Tezkerenin sanal bir tezkere olarak yorumlanması yanlıştır. Tezkere başta ABD herkese önemli fırsatlar sunuyor. Irak işgal ile birlikte her türlü terör örgütünün merkezi haline geldi. Tezkere Türk diplomasisinin elini güçlendirecek. Tezkere ABD ve Irak yönetimi için bir fırsattır. Türkiye'nin kararlılığı karşısında herkes gerekli adımı atmalıdır. Tezkere kullanılırken daha büyük yangına fırsat vermemliyiz. Ak Parti grubu bu tezkerinin arkasında kuvvetle duracaktır.

MHP'nin tezkere oyu belli oldu: EVET

MHP Grubu adına söz alan Ankara Milletvekili Ahmet Deniz Bölükbaşı, AKP hükümetlerinin sınır ötesi için tezkere verilmesini dördüncü kez Meclis'e getirdiğini belirterek, bugün verilecek izni hükümetin gereğini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

İlk tezkerenin 1 Mart 2003 günü yapılan oylamada salt çoğunluk sağlanamadığı için Meclisten geçmediğini ifade eden Bölükbaşı,  "20 Mart 2003 günü oylanan ikinci tezkere Meclis tarafından kabul edidi, ancak ABD'nin muhalefeti nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri Kuzey Irak'a asker gönderememiştir. AKP'nin Meclis'ten geçecek bu dördüncü tezkerenin gereğini yerine getirmesi gerekmektedir" dedi.

"Türkiye Kuzey Irak'tan kaynaklanan çok ciddi bir tehlikeyle karşı karşıyadır" diyen Bölükbaşı özetle şöyle devam etti:
"AKP terörle mücadeleyi göstermelik çıkışlarla gündeme taşıdı. Hükümet Irak'taki gelişmeler karşısında sessiz kaldı. Türkiye'nin güvenliği peşmergelerin insafına bırakıldı.

Sınır ötesi operasyon geç kalmış bir konudur. MHP olarak sınır ötesi operasyon tezkeresine tam desteği veriyoruz. Ancak tezkere metninin 3 paragraflık bir bilgi notu gibi olduğunu görüyoruz.

Bu tezkere metni ile Kuzey Irak'tan kaynaklanan askeri harekatın hedefleri örtüşmemektedir. Tezkerede harekatın hedefi konusunda eksiklikler vardır. Hükümeti tezkeredeki eksiklikleri gidermeye davet ediyoruz.

Açıklanması gereken bir diğer konu PKK'ya yönelik yapılacak operasyonun nihai hedefi nelerdir? Tezkerede K. Irak'taki siyasi yapılanmaya hiç değinilmemiştir. Meşru müdafa hakkı da hiç değinilmeyen konulardandır. Tutarlı bir strateji ve yol haritası acil bir ihtiyaçtır. PKK'nın yuvalandığı yerler Barzani'nin idaresi altındaki yerlerdir."

Bölükbaşı, alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı:

- Habur Sınır Kapısı'nın Genelkurmay Başkanlığı'na verilmesi, modern düzenlemelerin yapılması.

- Kuzuy Irak'taki sivil vatandaşların bölgeyi terk etmeleri için uyarılması,

- TSK'nın acil ek ödenek ihtiyaçları TBMM gündemine getirilmeli,

- Hükümet bu konuda acil hareket etmezse güvenirliliği olmayacak, Meclis'in vereceği iznin içi boşalacak, anlamı kalmayacak, sanal ve sahte bir tezkere olacaktır."

Bölükbaşı, tezkerenin gereği yerine getirilmediği taktirde Kürt grupların Kerkük'ü işgal edip Kerkük'ü başkent yapmalarının önünün açılacağını öne sürerek, "Irak Cumhurbaşkanı 1. Yardımcısı Haşimi'nin sözleri bu konudaki şüphelerimizi artırmaktadır" dedi.

Bölükbaşı, "Önümüzdeki güç dönemde Tanrı, başta Türk Silahlı Kuvvetliri olmak üzere yüce Türk milletinin yardımcısı olsun" dedi.

CHP'nin tezkere oyu: EVET

DTP Grup Başkanvekili Demirtaş'ın ardından söz alan CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, olası sınır ötesi operasyon tezkeresi ile ilgili partisinin görüşlerini açıklıyor.

CHP, tezkereye evet oyu verecek.

Elekdağ, partisinin Başbakan Erdoğan'ın terörle mücadele konusunda dün yaptığı " Terörle mücadele konusu bir milli meseledir. Siyasi rant haline getirilmemelidir" şeklindeki sözlerine katıldıklarını açıkladı.

Elekdağ, "Terörle mücadele politikası yaşamsal önem kazanmıştır. Biz bu konuya canı gönülden destek veriyoruz." dedi.

Elekdağ, tehdidin birinci boyutunun Kuzey Irak'taki PKK güçlerinin olduğunu söyledi. Elekdağ ayrıca ABD'nin uygulamalarının açıklanan politikalarla ters düştüğünü de ifade etti.

Haber7'nin haberine göre, Elekdağ'ın diğer açıklamaları şöyle:

ABD'nin Irak stratejisi Türkiye'nin çıkarlarıyla bağdaşmıyor. ABD'li muhataplarımıza ittifak ilişkilerimizin yara alacağını ilettik. ABD'nin iki yönlü politikası sözkonusu.. Diplomatik nezaket gereği iki yüzlü demiyor iki yönlü diyorum. Soğuk savaş döneminden daha büyük bir tehdit sözkonusudur. Türk kamuoyu tehdidin büyüklüğünün farkında değildir. Türkiye yeni bir Irak politikası uygulama noktasına geldi. Hedef terör örgütünü himaye eden ülkeleri etkisiz hale getirmektir. Kuzey Irak'taki yetkililere bunun çok ağır bir bedeli olacağına anlatmak gerekir. Türkiye caydırıcı bir irade ile sarsılmaz bir güç olmalı.

DTP'nin tezkereye oyu: HAYIR

Sınır ötesi operasyon tezkeresi için yapılan açık görüşmede gruplar adına ilk sözü alan DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, 24 yıldan beri süren terör nedeniyle 40 bine yakın insanın öldüğünü, yüzbinlerce insanın tutuklandığını ve işkenceye maruz kaldığını öne sürerek bütün ülkenin bu krize ağır fatura ödemek zorunda kaldığını ifade etti.

Demirtaş, akan kanın bir türlü durdurulamadığını belirterek, "Çatışmalardan en çok Doğu ve Güneydoğu'dakiler etkileniyor. Çözüm konusunda farklı yaklaşımlar olması doğaldır. Bu çerçevede partimize haksız eleştiriler, hakaretler yapılmaktadır. Eğer hepimiz 'evet' dersek Meclis'in demokratik sesi çıkmış sayılmaz.
Sadece DTP'hayır' derse yine Meclis'te demokratik sesin çıktığını söyleyemeyiz. Şiddeti ve ırkçılığı övmeyen tüm düşünceler serbest olmalı" diye konuştu.

"Güvenlik dışındaki seçenekler de değerlendirilmeli" diyen Demirtaş şöyle devam etti.
"Bölgede yaşanan ekonomik sıkıntı sınır ötesi operasyonla daha da bozulacak, işsizlik daha da artacak, özgürlükler daha da azalacak. Dolayısıyla bu kısır döngüden kurtulup demokrasi içerisinde Ankara'yı aynı zamanda umudun başkenti yapmalıyız. Bizim her koşulda yüzümüz Ankara'ya ve demokrasi ile barışa dönük olacaktır.
Temennimiz bu tezkerenin kullanılmak zorunda kalmadan meselenin bir insanımızın burnu bile kanamadan çözümlenmesidir. Bu konudaki oyumuzun 'Hayır' olacağını bildirmek istiyoruz."

Şükrü Elekdağ özetle, "TSK mensuplarının PKK teröristlerinin yuvalandıkları bölgeye operasyon yapmaları için oylanacak tezkere hakkında konuşmak için buradayım. CHP olarak, hükümetin tezkereyi meclis onayına sunmasını onaylıyoruz. Tezkereye evet oyu vereceğiz." dedi.



Bu haber 941 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,400 µs