En Sıcak Konular

Irak'tan 'birlikte operasyon' önerisi

17 Ekim 2007 14:47 tsi
Irak'tan 'birlikte operasyon' önerisi Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, PKK'nın Kürtlerin çıkarına aykırı davrandığını söyledi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Türkiye'ye ''Bize bir fırsat verin, gerekirse birlikte operasyon yapalım'' dedi.

Maliki, telefonla görüştüğü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığına son vermekte kararlı olduklarını, Kuzey Irak'taki bölgesel yönetime de bu konuda kesin talimat verdiklerini söyledi.


Bunun için yeni bir fırsat verilmesini isteyen Maliki'nin, bu konuda bir heyet oluşturulması talebinde bulunduğu ve "Ne gerekiyorsa birlikte yapalım" dediği bildirildi.


Başbakan Erdoğan'ın da Irak heyeti ile görüşülebileceğini, ancak daha fazla vakit kaybına Türkiye'nin tahammülünün olmadığını vurguladığı belirtildi.

Talabani: "Umarız Erdoğan'ın sağduyusu ağır basar"


Irak Devlet Başkanı Celal Talabani de, terör örgütü PKK'nın faaliyetlerinin önce Kuzey Irak, sonra da Türkiye'nin istikrarına zarar verdiğini söyledi.


Fransa'da bulunan Talabani, "PKK'dan eylemlerine son vermesini, aksi halde Kuzey Irak'ı terk etmesini istedik" diye konuştu. Talabani, terör örgütü PKK'nın eylemlerinin Türkiye'deki demokratikleşme çabalarına zarar verdiğini de ifade etti.


Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonuna ilişkin bir soruya Talabani, "Umarız bu gerçekleşmez. Başbakan (Recep Tayyip) Erdoğan'ın sağduyusu ağır basar" yanıtını verdi.


"PKK'nın faaliyetleri öncelikle Kuzey Irak, sonra da Türkiye'nin istikrarına zarar veriyor" diyen Talabani, sınır güvenliği konusunda Türk, Irak ve ABD'li yetkililerden oluşan komitenin faaliyetlerini yeniden başlatmasını arzu ettiklerini de belirtti.


Türkiye ile Irak arasında bir gerginlik olmadığını söyleyen Talabani, Irak Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık Haşimi'nin Türkiye'ye ziyarette bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye'yi "dost ve iyi ilişkiler içinde oldukları bir ülke" olarak gördüklerini belirtti.


Irak Devlet Başkanı, "Gerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gerekse Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile iyi ilişkiler içindeyim" dedi. Türkiye'yi ziyaret etmeyi planlayıp planlamadığına ilişkin bir soruya da Talabani, "davet geldiği taktirde Türkiye'yi ziyaretten memnuniyet duyacağını" ifade etti.


Kuzey Irak: "Dikkate alınmıyoruz"


Bu arada, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin sözcüsü Cemal Abdullah, "konunun üçüncü muhatabı" olduklarını, ancak dikkate alınmadıklarından kendilerinden yardım beklenemeyeceğini söyledi.


PKK sorununun "askeri yöntemlerle çözülmeyeceğini" iddia eden sözcü, 1980'li yıllardan bugüne kadar 24 kez operasyon yapıldığını, ancak sonuç alınamadığını belirtti.


Sözcü, "PKK oluşumu siyasi sorundan kaynaklanan bir iç meseledir" diye konuştu.


Abdullah, Bağdat yönetimiyle ittifak halinde olduklarını, Irak hükümetinin de bölgedeki güvenliği tehdit eden hiçbir gruba topraklarında izin vermemeye yönelik çaba içinde olduğunu ifade etti.


"Teröre yönelik sorunların çözümünde bizim de içinde yer aldığımız bir diyalog cephesi oluşturulmalıdır" diyen sözcü, "Ankara, 'Kürt taraflarıyla hiçbir zaman masaya oturmayız' diyor. Biz konunun üçüncü muhatabıyız, niye dikkate alınmıyoruz? Muhatap alınmayan bir kesimden yardım beklemek mantıklı değil" dedi.


Abdullah, ortak zeminde buluşulursa, o zaman kendilerinin de anlaşmaya varılan noktalarda üzerlerine düşeni güçlerinin yettiğince yerine getirmeye çalışacaklarını söyledi.


Abdullah, olası bir müdahalede Bağdat ile ortak hareket edeceklerini, "çünkü kendi güçlerinin Irak ordusunun bir parçası olduğunu" belirtti.


Cemal Abdullah, terör örgütü PKK'nın elebaşılarından Murat Karayılan ve Cemil Bayık'ın Irak topraklarında olup olmadığı yönündeki bir soruyu, "Topraklarımızda olup olmadıklarını bilmiyoruz. Bağdat hükümeti bu isimleri bize bildirmedi" diye yanıtladı.

Haber 10



Bu haber 183 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,564 µs