En Sıcak Konular

'Irak'a girmek hiçbir fayda getirmeyek'

17 Ekim 2007 11:59 tsi
Londra merkezli saygın ekonomi ve politika dergisi The Economist'in Avrupa Editörü John Peet, Türkiye'nin Kuzey Irak'a girmesinin Türkiye'ye hiçbir fayda sağlamayacağını savundu.

Peet, PKK terörü, Türkiye'nin olası Kuzey Irak operasyonu, Ermeni olayları ve Türkiye'nin AB üyeliğini anlattı.

Türkiye'nin Kuzey Irak'a asker gönderme planına bir anlam veremediğini söyleyen John Peet, "Kuzey Irak'ta PKK üyelerinin konuşlanmış olduğunu biliyoruz. Türkiye'nin de bu yönde haklı korkuları vardır. Ancak Türk askerinin Kuzey Irak'a girmesi hiçbir fayda getirmeyecektir. Bunun yanında Irak'ı iyice istikrarsızlaştırır bu hareket. Bunun sonuçlarını da ne olur tahmin edemeyiz. Bazen istediğiniz sonuçları alamazsınız. Bence en iyi yol Kürtlerle birlikte Irak yönetimi ve Amerika'nın PKK terörüne karşı çıkmasıdır. Amerika ve Kürtlere baskı yapmaları daha iyi sonuçlar verecektir."dedi.

Bazı Avrupa ülkelerinin PKK'yı tanımadığı ve destek verdiği yönündeki iddialara katılmadığını anlatan Peet şöyle konuştu: " PKK Avrupa'ya göre terörist bir organizasyondur. Bu bildiğim kadarıyla Danimarka'da bile böyledir. Ancak ifade özgürlüğü nedeniyle bazı ülkelerin medyası bu konuda daha rahat bir tavır sergileyebiliyor. Ancak herşeye rağmen PKK Avrupa tarafından terörist bir örgüt olarak biliniyor."

"ÜÇÜNÇÜ ÜLKELERİN ERMENİ OLAYLARINA KARIŞMALARI DOĞRU DEĞİLDİR"

Üçüncü bir ülkenin Ermeni olayları için Türkiye'ye çağrıda bulunmasının doğru olmadığı belirten Johp Peet, ancak Türkiye'nin de bu olayla yüzleşmesi gerektiğine işaret etti. Başka bir ülkenin bu konuda bir girişiminin soruna yardımcı olmayacağının altını çizen Peet, "Geçmişte Fransa'nın yaptığı ve Amerika'da dış ilişkiler komitesinde kabul gören bu tasarının hiç bir şekilde konuya fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Ancak Türkiye bu olayın üzerine gitmeli.Türkiye, tarihinde vuku bulmuş bu olayla kendisi yüzleşmeli. Tabii ki Ermeni olaylarında en iyi yol tarihçilerin olayı araştımasıdır. Ancak şunu da kabul etmek gerekir ki Türk hükümeti bu konuda yeterince üzerine düşeni yapmadı. Bazı konferansların iptal edilmesi ve vatandaşlara karşı bazı baskılar oluşturuldu. Bu sorunun çözümüne yardımcı olmaz. Daha açık ve tarafsız bir şekilde bu konu tartışılmalı." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE SONUNDA AB'YE TAM ÜYE OLACAKTIR."

Türkiye'nin en sonunda Avrupa Birliği'ne tam üye olacağını söyleyen John Peet, bunun için Türkiye'nin kararlı olması gerektiğini anlattı. Bu yolun uzun olacağını ve bu süreç içinde AB'den cesaret kırıcı açıklamaların gelebileceğini belirten Peet, herşeye rağmen Türkiye'nin reformlarına devam ederek ilerleme kaydetmesi gerektiğini söyledi.

Zaman 



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,002 µs