En Sıcak Konular

Kürt aydınlar DTP'ye tepkili: Terör örgütüne tavır alın

17 Ekim 2007 10:06 tsi
Kürt aydınlar DTP'ye tepkili: Terör örgütüne tavır alın Meclis'te yer almasına rağmen terör örgütüyle arasına mesafe koymayan DTP'ye her kesimden tepki yükseliyor. Partinin PKK'ya karşı net bir tavır takınmaması Kürt siyasetçiler tarafından da eleştiriliyor. Üstelik sert bir şekilde...

Abdülmelik Fırat, Fehmi Işıklar, Feridun Yazar ve Altan Tan, Parlamento'ya girerek büyük bir fırsat yakalayan DTP'nin 'hiçbir politika üretemediği' konusunda birleşiyor: "Terör örgütüne karşı tavır alamıyor. Zaman'ın haberine göre Kürt sorununun çözümü için çalışmak yerine, günlük polemiklerle gündeme geliyor. Tavırlarıyla, Türkiye'nin demokratikleşmesine engel olmak isteyen çevrelerin ekmeğine yağ sürüyor."

Zaman'ın sorularını cevaplayan kapatılan Halkın Emek Partisi'nin eski genel başkanlarından Feridun Yazar, DTP Meclis'e girdikten sonra Kürt sorununun çözümsüzlüğe doğru gittiğini söyledi. PKK ile paralel hareket ettiği müddetçe DTP'nin başarılı olamayacağını vurgulayan Yazar, "Siyaset, sorunları çözme sanatıdır. Ancak bunların ortaya koyduğu bir proje yok. Başkasının oluşturduğu gündem konularıyla ilgili görüş belirtmekten öteye gidemiyorlar." dedi.

ABDÜLMELİK FIRAT: PKK'dan gelen talimatları uyguluyorlar.
ALTAN TAN: Demokrasi karşıtlarının ekmeğine yağ sürüyor.
FEHMİ IŞIKLAR: DTP irade gösterip özgürlüğünü ilan etmeli.
FERİDUN YAZAR: Bir projeleri yok, ortamı gerginleştiriyorlar.

DTP'lilerin ortamı sakinleştirici değil aksine gerginleştirici açıklamalar yaptığını öne süren Yazar, yeni süreçte Kürt sorununun daha da karmaşıklaşacağını savundu. Yazar, "DTP'lilerin son günlerdeki açıklamaları, Kürt sorununu dağdakilerle bütünleştirmeye çalışma anlamına geliyor. Demokratik alanla silahı kullanan alanı birbirinden ayırmak gerekiyor. DTP, baştan itibaren bu kulvarı ayırmalıydı." şeklinde konuştu. DTP'nin Kürt sorununun çözümünü AB süreci, uluslararası hukuk ve Türkiye'nin demokratikleşme sürecinde araması gerektiğine işaret eden Yazar, "DTP'liler, sorunları çözmüyor; ortalığı daha da karıştıran demeçler veriyor. Bu şekilde verdikleri mücadeleden sonuç alamazlar." ifadelerini kullandı. DTP'nin terör örgütü PKK tarafından kurulduğunu belirten Şeyh Sait'in torunlarından eski HAK-PAR Genel Başkanı Abdülmelik Fırat, bu partiden Kürt sorununun çözümüne ilişkin bir çalışma beklemenin yanlış olacağını belirtti. "DTP için Kürt sorununu çözme iddiası bir garnitürdür. Asıl olan Kürtleri oyalamaktır." diyen Fırat, parti yönetiminin kendi iradesiyle bir iş yapamadığını, terör örgütünden gelen talimatlara uyduğunu savundu. Fırat, sözlerini şöyle sürdürdü: "DTP'lilerin büyük bölümünü iyi tanırım. Aslında bir kısmı PKK'ya inanmıyor, iyi niyetli insanlar; ancak oraya sürüklendiği için buna mecbur kalıyor. Önümüzdeki dönemde Abdullah Öcalan'ın bir oyun oynayıp bu partinin başına bela getireceğini düşünüyorum. Çünkü Öcalan, kendi dışında kimsenin isminin bile duyulmasını istemiyor. Eğer parti kapatılırsa veya üyeleri hapse gönderilirse bunun mimarı Öcalan olur."

Çeşitli partilerde siyaset yapan yazar Ümit Fırat, PKK'yı reddetmediği sürece DTP'nin Kürt sorununun çözümüne katkı sunamayacağını belirtti. DTP yönetiminin birçok konuda inisiyatif alamadığını kaydeden Fırat, "DTP'lilerin Meclis'e girmesini sağlayan siyasi güç, onların çözüm için bir adres olmalarına izin vermeyecektir. Çünkü, partinin üzerindeki iradeler 'sorunun muhatabı biziz' diyor. 'Ahmet Türk'ü gönderdik, onunla konuşun' diyen olmuyor. Öcalan da, 'çözümün muhatabı benim' diyor." diye konuştu. Ümit Fırat, son günlerde DTP'li milletvekillerinin toplumu geren açıklamalarıyla ilgili olarak da "DTP'liler AK Parti ile polemiğe girerek 1,5 yıl sonraki yerel seçim için tabana mesaj vermeye çalışıyor. Çünkü Doğu ve Güneydoğu'daki yerel seçimler iki parti arasındaki yarışa sahne olacak." ifadelerini kullandı. Çeşitli partilerde siyaset yapan Kürt kökenli yazar Altan Tan da Türkiye'nin demokratikleşmesini engellemeye yönelik bir çalışma yürütüldüğünü, DTP' nin buna alet olduğu görüşünde. Parti yönetiminin 'ne yaptığını bilmez halde' bir siyaset yürüttüğünü belirten Tan, şunları kaydetti: "Ne yazık ki, DTP'de kayalar yerli yerinde duruyor. Yapılan açıklamalarla gerilimi tırmandırma yöntemini öne çıkarıyor. DTP'nin yapması gereken şey, hükümete destek olarak Türkiye'nin demokratikleşme sürecine katkı vermesidir. Öncelikle her türlü şiddetin bitmesi için DTP'nin elinden geleni yapması gerekir. Ancak bunu göremiyoruz. Demek ki, birileri DTP'nin böyle yapmasını istemiyor."

Eski HEP milletvekillerinden Fehmi Işıklar, DTP'nin devlet ile terör örgütü arasında sıkışıp kaldığı için başarılı olamadığını söyledi. Partinin terörle arasına net bir mesafe koyması gerektiğini belirten Işıklar, şöyle konuştu: "DTP iki arada bir derede sıkışmış durumda. 'Böyle yaparsam devlet, şöyle yaparsam falan gücenecek' anlayışındalar. Artık bir çizgi tutturmaları gerekir. Her türlü şiddete karşı olduklarını açık ve net bir dille göstermeliler. Bence artık bir yol belirlemeleri gerekir. Bir siyasi partinin her anlamıyla bağımsız olması gerekir ve özgür iradesiyle politika üretmesi gerekir. DTP, bir yerlere bağımlı kaldıkça başarı sağlayamaz." 



Bu haber 377 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,073 µs