Irak'tan yeşil ışık, operasyonun önü açılıyor | " /> Irak'tan yeşil ışık, operasyonun önü açılıyor | "/>

En Sıcak Konular

Irak'tan yeşil ışık, operasyonun önü açılıyor

17 Ekim 2007 10:02 tsi
Irak'tan yeşil ışık, operasyonun önü açılıyor Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi, Irak hükümetinin PKK terör örgütüyle mücadelede sorumluluklarını yerine getirememesi halinde, Türkiye'nin ulusal güvenliğini sağlamasının ve bu konuda gereken tedbirleri almasının meşru olduğunu söyledi. İşte o

Dışişleri Bakanı Ali Babacan tarafından Başbakanlık Resmi Konutunda onuruna verilen akşam yemeğine katılan Haşimi, konakladığı Swiss Otel'e dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Zaman'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmelerde, Türkiye-Irak sınırındaki ''sorun yaratıcı unsurlara'' karşı mücadelede çeşitli seçenekleri değerlendirdiklerini ve yapıcı bir diyalog kurduklarını ifade eden Haşimi, herhangi bir yeni teklifte bulunmadığını belirtti.

Haşimi, Irak hükümetinin, sınırdaki terörist sızmalarla mücadelede kararlı olduğunu vurgulayarak, bu bağlamda Türk hükümetinin Irak merkezi hükümetiyle yakın işbirliği içinde olmasını umduklarını kaydetti.

Sınır ötesi operasyona ilişkin tezkerenin yarın TBMM'de oylanacağına ve tezkerenin hükümete sınır ötesi operasyon konusunda ''yeşil ışık'' yakacağına dikkat çeken Haşimi, Irak'taki bu terörist faaliyetlerle mücadelenin, Irak hükümetinin temel sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Haşimi, ''Ancak eğer Irak hükümeti sorumluluğunu yerine getiremezse, Türkiye'nin, ulusal güvenliğini sağlamak ve ulusal güvenlik çıkarlarını korumak için ne gerekiyorsa yapması meşru hale gelecektir'' dedi. Haşimi, bunun Irak merkezi hükümetiyle yakın işbirliği çatısında yapılması gerektiğini belirtti.

''Daha fazla diplomatik ve siyasi diyalog çağrınıza Türk tarafının yanıtı ne oldu?'' sorusunun sorulması üzerine Haşimi, Türk hükümetinin kızgınlığını ve hayal kırıklığını anladığını söyledi.

Irak'ta şimdi bu konuya ilişkin olarak farklı bir yaklaşımın ve farklı bir mantalitenin bulunduğunu kaydeden Haşimi, ''Irak hükümetinin, her iki ülkenin ulusal güvenliğine zarar veren bu meseleyle mücadelede Türkiye ile güçlerini birleştirmesi için bize zaman verin'' ifadesini kullandı.

Haşimi, bu sorunun sadece Türkiye'yi değil, Irak'ı da yaraladığını belirterek, terörist eylemlerin Irak anayasasına da aykırı olduğunu belirtti.

İki ülkenin güçlerini birleştirmesi ve bu meseleyle mücadelede daha yakından çalışmasının iki tarafın da çıkarına olduğunu söyleyen Haşimi, bugünkü görüşmelerde Türk tarafının tutumuna ilişkin bir soru üzerine, Ankara'daki temaslarında Türk liderleri ''açık fikirli'' olarak gördüğünü, Iraklıların bu konuda daha hızlı adım atması ve sorumluluklarını üstlenmesini arzuladıklarını kaydetti.

Bir soru üzerine, görüşmelerinde herhangi bir ''takvim'' üzerinde durmadıklarını belirten Haşimi, Başbakan Erdoğan'ın, Irak hükümetini PKK ile mücadelede sorumluluklarını yerine getirmeye teşvik ettikleri yönündeki sözlerini hatırlatarak, Irak hükümetinin önünde, Irak'ın olduğu kadar Türkiye'nin de ulusal güvenliği sağlamak için üzerine düşen görevi yapma sorumluluğunun bulunduğunu söyledi.

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Haşimi, bugünkü görüşmeleriyle ilgili olarak Iraklı üst düzey yetkilileri bilgilendirdiğini sözlerine ekledi. 



Bu haber 359 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,485 µs