En Sıcak Konular

Kudüs'ü bölme sinyalini verdi

17 Ekim 2007 09:46 tsi
Kudüs'ü bölme sinyalini verdi 
İsrail ile Filistin arasındaki krizin en kilit noktası, Kudüs'ün konumu. İki tarafında başkent kabul ettiği kenti 'bölme' ihtimali İsrail tarafından ilk kez dile getirildi. Başbakan Olmert 'bazı bölgelerin verilebileceğini' söyledi..

İsrail hükümeti, Ortadoğu sorununun en temelinde yer alan Kudüs kentinin bölünmesini bu kez en üst düzey ağızdan dile getirdi. Geçtiğimiz hafta Başbakan Ehud Olmert'in yardımcısından sonra bu kez Başbakan'ın kendisi, "Kudüs'ün belki bölünebileceğini" ima etti. Başbakan Ehud Olmert, hafta sonunda İsrail Meclisi'nde Doğu Kudüs'teki bazı bölgeler üzerindeki kontrolden vazgeçebileceklerini söyledi.

KÖYLER VE KAMP ŞÜPHELİ
Olmert, Kudüs'ün bugünkü halinin haritasını çizen eski Turizm Bakanı Revaham Zeevi'nin öldürülmesinin altıncı yılı nedeniyle yapılan törende şöyle konuştu: Onun sayesinde şu anda muhteşem ve çok da hareketli komşularımız mevcut. Ancak tüm bu haritaya Filistinlilere ait bazı köyleri ve mülteci kamplarını katmalı mıydık? Onları da Kudüs'ün bir parçası olarak görmeli miydik? İtiraf etmeliyim ki çok da emin değilim..." Olmert, böylelikle ilk kez kamu önünde Kudüs'ü bölmeyi ilk kez dile getirmiş oldu.

'BÖLÜNME HÜKÜMETİ DAĞITIR'
Başbakan'ın konuşmasında dile getirdiği köyler, teknik olarak Araplara ait Doğu Kudüs'ün de dışında kalıyor. Ancak İsrail basını, özellikle önümüzdeki ayki Ortadoğu zirvesi öncesinde ve de ABD Dışişleri Bakanı Rice'ın bölgede olduğu sırada yapılan bu açıklamalar, "Kudüs konusunda hükümet taviz verebilir" yorumunu yaptı. Aşırı sağcı partilerse bu yorumlara tepki göstererek "Kudüs bölünürse Olmert hükümeti dağılır" açıklamasını yaptılar. Geçtiğimiz hafta da Başbakan Yardımcısı Haim Ramon, Kudüs'ün bölünmesini ve doğusunun Filistin'in başkenti yapılmasını destekleyeceklerini söylemişti. Ramon, Batı Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınmasını ise şart olarak koşacaklarını belirtmişti.

Kutsal kent Kudüs

Ortadoğu'nun kalbindeki, üç dinin buluştuğu kent olan Kudüs, bugüne kadarki barış görüşmelerinin hep kilit noktası oldu. Doğu ve Batı olarak ikiye bölünen kentin batı bölümü 1949-1967 yılları arasında İsrail'in başkentiydi. Ancak Birleşmiş Milletler Kudüs'ün statüsünü "uluslararası bir kent" olarak nitelediği için başkent niteliği düştü. Oslo Anlaşması'na göre, kentin nihai statüsüne görüşmelerle karar verilecek. Filistin hükümeti ise, Doğu Kudüs'ün gelecekte kurulacak bir Filistin kentinin başkenti olmasını istiyor.

sabah




Bu haber 238 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,167 µs