En Sıcak Konular

Barajlarda su seviyesi yükselmeye başladı

17 Ekim 2007 09:37 tsi
Birkaç ay öncesine kadar İstanbul'a su sağlayan 10 baraj arasında yer alan Alibey, Pabuçdere ve Kazandere'de su seviyesi yükselmeye başladı.

Uzun bir aradan sonra bayramda yağan yağmur, kente 12 günlük su sağlarken üç barajı da kuraklıktan kurtardı. Bunlardan biri, suyu tamamen tükenen ve Mimar Sinan'ın eseri olan Mağlova Kemeri'nin ortaya çıkmasıyla kuraklığın sembolü haline gelen Alibey Barajı.

Barajda, yağışlarla birlikte su birikmeye başladı. 40 milyon metreküp kapasitesi olan barajda su seviyesi henüz kemerin ayaklarına ulaşamasa da İstanbul için umut oldu. Diğer kuruyan barajlardan 100 milyon metreküp kapasiteli Kazandere ve 60 milyon metreküp kapasiteli Pabuçdere Barajı da su tutmaya başladı. Hava sıcaklıklarının artmaması ve yağışların devam etmesi halinde barajların tekrar İstanbul'a su verecek seviyeye ulaşabileceği tahmin ediliyor.

İstanbul'da barajlardaki suların çekilmesi çevre felaketini de gözler önüne sermişti. Elmalı, Ömerli ve Alibey'den 200 ton çöp çıkarılmıştı. Su seviyesinin düşmesi sebebiyle baraj havzalarında temizlik çalışması başlatan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ, içler acısı durumla karşılaşmış, şehrin içme suyu ihtiyacını karşılayan göllerde araba lastiğinden kanepeye, bisiklet parçalarından pet şişelere kadar birçok eşya bulunmuştu.

Mimar Sinan'ın dehası

Mağlova Kemeri, Mimar Sinan tarafından 1554-1562 yılları arasında İstanbul'da Alibey Deresi vadisi üzerinde yapılmıştır. 36 m yüksekliğinde ve 258 m uzunluğunda. İki katlı kemerin alt katında 8 büyük, üst katında da 8 küçük gözü bulunuyor.

Kemer, yapısı itibarıyla çeşitli kaynaklarda Mimar Sinan'ın sadece bu kemerde gösterdiği dehasının bile tarihe geçebileceği kaydediliyor. Su kemerleri, kaynak sularının İstanbul'a taşınmasında kullanıldı. Hâlâ da bu görevini sürdürüyor.

Zaman

 



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,552 µs