7 şok fire! | " /> 7 şok fire! | "/>

En Sıcak Konular

Ermeni tasarısına 7 şok fire!

17 Ekim 2007 08:10 tsi
Ermeni tasarısına 7 şok fire!
ABD-Türkiye arasında ilişkileri son yılların en gergin seviyesine getiren Ermeni yasa tasarısı konusunda sağduyu galip geliyor. ABD Temsilciler Meclisi’nde oylanması beklenen Ermeni yasa tasarısına imza koyan 7 vekil dün geri adım attı. İşte son gel

‘Hayır’ oyları çoğunluğa ulaştı

ABD-Türkiye arasında ilişkileri son yılların en gergin seviyesine getiren Ermeni yasa tasarısı konusunda sağduyu galip geliyor. Dün ABD’li 7 vekil Türk dernekleri ve Bush yönetiminin yoğun baskıları sonucunda tasarının altında imzalarını geri çektiğini açıkladı. Tasarının meclisten geçmesi için 435 vekilin en az 218’inin “evet” oyu kullanması gerekiyor. Düne kadar tasarıya destek verenlerin sayısı 225’ti ve Ermeniler tasarının meclisten geçmesine kesin gözüyle bakıyordu. Ancak ne olduysa dün oldu. 6’sı Demokrat biri Cumhuriyetçi Parti mensubu 7 milletvekili imzalarını geri çekme kararı aldı.  Tasarının altında imzası olmasına rağmen Nisan ayında ölen Demokrat Juanita Millender ve Temmuz’da istifa eden Demokrat Marty Meehan’ın da oy hakkı olmayacak. Bu durumda tasarı destekçileri 216’da kalıyor. Yani kabul için gerekli çoğunluğa ulaşamıyorlar. Konuyla ilgili dünya basınına açıklamayı yapan Türk-Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) Başkanı Günay Evinç son gelişmeleri anlattı:
* Biz Pelosi’nin Ermeni tasarısını Temsilciler Meclisi’ne götürmesine hazırız. Burada tam bir ekip halinde çalışıyoruz. Lobi şirketleri, elçilik ve sivil toplum kuruluşları. Kaos yok.
* 7 vekilden sonra arkası gelecek. Biz sadece ATAA olarak bir hafta içinde 150 vekil ile görüştük. 8 binin üzerinde mektup gönderdik.
30 kişilik ekiple çalışıyoruz
* Diğer Türk sivil toplum kuruluşları ile eyaletleri bölüştük. “Sen burada güçlüsün ben burada” diye... Aramızda vekilleri “katı evet” ve “katı hayırcılar” ile ılımlılar olarak ayırdık. Ilımlı olanların üzerine çok çaışıyoruz. California, New York ve New Jersey eyaletlerinde sonuç almamız imkansız. Bu eyaletleri bıraktık çünkü Ermeni nüfusu çok güçlü. Biz diğer eyaletlerle uğraşıyoruz.
* Burada Türkiye’nin çok profesyonel bir lobi ekibi var. 40 kişilik bir grupla çalışıyorlar. Bunun içinde iki lobi şirketinden ve bir halkla ilişkiler şirketinden insanlar var. Kongre tarihçileri, eski kongre üyeleri uğraşıyor.
* Ama biz 25 kişiyle çalışıyorsak, Ermeniler 200 kişiyle uğraşıyor. New York, Massachussets, New Jersey’den Türkler geldi. 30 kişilik bir ekip oluşturduk. Beşerli gruplara böldük ve her birine bir kaptan atadık. Onlar işi götürüyor.
3 argüman sunuyoruz:
1- Osmanlı tarihini bilen profesörlerin araştırmaları. Soykırım olmadığı açıkça ortaya konuluyor.
2- Hukuk ülkesinde meclis, yargıç rolüne soyunamaz. Anketlere göre eğer bu tasarı geçerse Türklerin yüzde 83’ü “ABD ile askeri ve diplomasi faaliyetlerini durdurun” diyor
3- Elçi Oğuz Çelikol’un konuşması. Burada Irak ve Afganistan’daki ABD çıkarları için çok kötü olur deniyor. Bunları sununca şok oluyorlar tabi.

Çoğu Pelosi’nin partisinden

Ermeni tasarısından imzasını çeken 7 vekilden 6’sının Demokrat Parti mensubu olması dikkat çekici. Tasarının oylanıp oylanmayacağına karar verecek olan Meclis Başkanı Nancy Pelosi de Demokrat Parti’den. Pelosi, önceki günkü açıklamasnda “Demokratlar’ın Ermenilerin bu mücadelesine hep destek verdiğini ve vermeye devam edeceğini” söylemişti.

MECLİSTE SON DURUM

ABD’nin Ermeni olaylarını soykırım olarak kabul etmesini destekliyor musunuz?

EVET
216

HAYIR
219

vatan



Bu haber 297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,519 µs