En Sıcak Konular

Gül rötuşuyla paket, 386 oyla geçti!

16 Ekim 2007 19:31 tsi
TBMM Genel Kurulu, referanduma sunulacak anayasa paketinden Gül’ü etkileyecek düzenlemeleri çıkardı. Cumhurbaşkanı’nın onayından sonra Yüksek Seçim Kurulu toplanarak referandumu erteleyip ertelememeye karar verecek.

TBMM Genel Kurulu’nda, pazar günü referanduma sunulacak anayasa değişikliği paketinde değişiklik öngören teklifin tümü, 386 oyla kabul edildi.

NTVMSNBC'de yer alan habere göre, 11 Eylül’de gümrük kapılarında oya sunulan anayasa paketinin geçici 18 ve geçici 19. maddeleri, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görevini sürdürmesini engelleyeceği gerekçesiyle yenilendi.

Paketin Gül TBMM’de cumhurbaşkanı seçilmeden önce hazırlanan şekli şöyleydi:

GEÇİCİ MADDE 18 - Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 67 nci maddesinin son fıkrası, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılabilmesi için; çıkarılması gereken kanun hükümleri ile seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler bakımından dikkate alınmaz.

GEÇİCİ MADDE 19 - Onbirinci Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, bu Kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden kırkıncı günden sonraki ilk Pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci Pazar günü yapılır.

Yeni düzenlemeyle referandumda bu maddelerin yerine girecek düzenleme şöyle:

GEÇİCİ MADDE 19: 11. Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, bu Kanunun Resmi Gazetede yayımını takip eden 40. günden sonraki ilk pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci pazar günü yapılır.

GEÇİCİ MADDE 18: Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 67. maddesinin son fıkrası, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılabilmesi için; çıkarılması gereken kanun hükümleri ile seçim kanunlarında yapılacak değişiklikler bakımından dikkate alınmaz.

Yüksek Seçim Kurulu, bu düzenlemenin Cumhurbaşkanı tarafından onaylanıp Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra toplanarak, iki farklı metnin oya sunulmasının hukuki olup olmadığını tartışacak; hukuki olmadığı kararına varırsa pazar günü yapılacak referandumu erteleyecek. Böylece gümrük kapılarında kullanılan oylar da geçersiz sayılacak.



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,359 µs