En Sıcak Konular

34 yıldan sonra tekrar kadın başkan!

16 Ekim 2007 21:36 tsi
34 yıldan sonra tekrar kadın başkan! CHP milletvekili Güldal Mumcu, TBMM'yi, Türkiye'nin ve ulusun çıkarları doğrultusunda, kürsü masuniyeti (dokunulmazlığı) çerçevesinde, tam bir tarafsızlık içinde yöneteceğini ifade ederek, "Bu tarafsız yönetimin dayanakları; Cumhuriyetin temel değerler

Mumcu, TBMM'yi, Türkiye'nin ve ulusun çıkarları doğrultusunda, kürsü masuniyeti (dokunulmazlığı) çerçevesinde, tam bir tarafsızlık içinde yöneteceğini ifade ederek, "Bu tarafsız yönetimin dayanakları; Cumhuriyetin temel değerleri, Atatürk devrimleri, demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkeleri olacaktır" dedi.
Aktifhaber'in verdiği bilgiye göre TBMM Başkanvekili Mumcu, TBMM Genel Kurulunda, 34 yıl aradan sonra ilk kez bir kadın milletvekili olarak Meclisi yönetti.
Mumcu, TBMM katip üyeleri Yusuf Coşkun ve Fatma Salman Kotan ile Genel Kurul Salonuna girerken, başta CHP'li milletvekilleri olmak üzere milletvekillerince alkışlandı.
Kürsüde, gündeme geçmeden önce bazı düşüncelerini ve duygularını milletvekilleriyle paylaşmak istediğini belirten Mumcu, kendisini TBMM Başkanvekilliğine seçen milletvekillerine teşekkür etti.
Mustafa Kemal Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşı sırasında, "önce meclis" diyerek TBMM'nin kurulmasını sağladığını, "TBMM Reisi" olarak mazlum milletlere ilham kaynağı olan bağımsızlık savaşını Meclisten yönettiğini ifade eden Mumcu, şunları söyledi:
"TBMM, saltanata ve hilafete son veren, egemenliği kayıtsız şartsız millete tanıyan demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında, ulusumuzu çağdaş yaşam biçimine kavuşturan devrim yasalarının kabul edilmesinde, geniş halk kesimlerine ulaşan sosyal politikaların hayata geçirilmesinde temel bir rol oynamıştır.
Tarihi boyunca üstlendiği onurlu görevini başarıyla yerine getiren TBMM'nin, geçmişte olduğu gibi, bugün ve gelecekte de bu görevini yerine getireceği inancındayım."
Mumcu, TBMM'nin, kadını toplumun eşit ve özgür bireyi yapan Atatürk devrimlerini yaşatacağına, kadını tekrar ikinci sınıf vatandaşlığa mahkum etmek isteyenlere asla izin vermeyeceğine ve kadını eşit haklar ve fırsatlar açısından daha da ilerleteceğine inandığını ifade ederek, bu makamda bulunuşunun, bu açıdan da özel bir anlam taşıdığını belirtti.
Mumcu'nun konuşmasının ardından, 21 Ekimde referanduma sunulacak anayasa değişikliği paketinde yer alan ve 11. Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin geçici 18 ve 19. maddelerin metinden çıkarılmasını öngören anayasa değişikliği teklifinin 2. tur oylamasına geçildi.


Bu haber 499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,292 µs