En Sıcak Konular

Merkezden beklenen haber geldi

16 Ekim 2007 19:55 tsi
Merkezden beklenen haber geldi Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmesi için yapılan çağrı, Banka'dan da kabul gördü. Beklenen faiz oranı indirimi bugün gerçekleşti. Borç alma faizleri 50, borç verme faizleri ise 75 baz uan indirildi. İşte MB'nın faiz oranlarına uyguladığı indir

Bankalararası Para Piyasası'nda saat gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0.50 puanlık indirimle 13,25'den 12,75'e, borç verme faiz oranı 1.25 puanlık indirimle yüzde 25,25'den 24,50'ye, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı 0.75 puanlık indirimle yüzde 21,25'ten 20,50'ye çekildi.

Haber7'den alınan haber göre, Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası gecelik borçlanma faizlerinin 0.50 puan, borç verme faiz oranlarının ise 0.75 puan indirilmesine karar verdi. Merkez Bankası bünyesindeki Para Politikası Kurulu’nun bugünkü toplantısı sonrası yapılan açıklamaya göre Kurul, gecelik borçlanma faiz oranını 0.50 puan indirerek yüzde 17,25’ten 16,75’e, borç verme faiz oranını ise 0.75 puanlık indirimle yüzde 22,25’ten 21,50’ye indirdi.

Bankalar arası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı 0.50 puanlık indirimle yüzde 13,25’ten 12,75’e, borç verme faiz oranı ise 0,75 puanlık indirimle yüzde 25,25’ten 24,50’ye düşürüldü. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı da 0.75 puanlık indirimle yüzde 21,25’ten 20,50’ye çekildi.

Açıklamada, son dönemde açıklanan iktisadi faaliyete ve enflasyona ilişkin verilerin Temmuz Enflasyon Raporu’nda ortaya koyulan görünümle uyumlu olduğu belirtildi. Bu kapsamda, özel kesim yatırım ve tüketim talebinde toparlanma işaretleri görülürken, dış talebin büyümeye katkısının azaldığı ve toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüş sürecine verdiği desteğin sürdüğü anlatıldı.

Hizmetler sektöründeki enflasyonun olumlu seyrini sürdürdüğü, enerji ve gıda fiyatları ile yönetilen/yönlendirilen fiyatlara ilişkin risklere rağmen güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle enflasyonun düşmeye devam etmesinin beklendiği ifade edildi.

Kurul, uluslararası likidite koşulları ve kredi piyasalarındaki gelişmeleri yakından izlediği, geçen ayki toplantıda faiz indirim sürecinin erkene alınmasının orta ve uzun vadeli faizlerin belirgin şekilde düşmesine yol açtığı ve yüzde 4’lük enflasyon hedefine ulaşılmasına ilişkin küresel ekonomideki gelişmelerden kaynaklanabilecek aşağı yönlü riskleri azalttığını kaydetti.

-“ENFLASYON ORTA VADELİ HEDEFE YAKIN GERÇEKLEŞECEK”

Bu doğrultuda Kurul’un, kısa vadeli faiz oranlarındaki “ölçülü indirim süreci”ne bu toplantıda da devam edilmesine karar verdiği bildirildi. Bu karardan sonra da kısa vadeli faizlerin seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklemeye devam ettiğini vurgulayan Kurul, faiz indirimlerinin temkinli ve ölçülü tutulduğu mevcut duruş çerçevesinde enflasyonun orta vadeli hedefe yakın gerçekleşme olasılığının yüksek olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Bundan sonraki olası faiz indiriminin zamanlaması ve miktarının küresel piyasalardaki gelişmelere, dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere bağlı olarak belirleneceği kaydedildi.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik duruşunu gözden geçirmesine neden olacağı vurgulandı.

Kurul, YTL faizlerindeki düşme eğilimini dikkate alarak, gecelik vadedeki faizlerin potansiyel oynaklık aralığının daraltılması amacıyla borç alma ile borç verme faiz oranları arasındaki farkın kademeli bir şekilde azaltılmasını gerekli gördüğü ifade edildi. Bu doğrultuda borç alma faizlerinin 50 baz puan, borç verme faizlerinin ise 75 baz puan indirildiği. Ancak, borç verme faizlerindeki bu ilave indirimin teknik bir ayarlama olduğu vurgulandı.



Bu haber 602 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,586 µs