En Sıcak Konular

Komplo: ‘Tasarı geçmeyecek, operasyon yapılmayacak!’

16 Ekim 2007 12:18 tsi
Komplo: ‘Tasarı geçmeyecek, operasyon yapılmayacak!’ Ermeni tasarısı ve sınırötesi operasyon… Bu iki konu sadece Türkiye’nin değil, dünyanın gündeminde artık… Peki, bu iki konunun geleceği ne olacak? Prof. Dr. Hasan Köni’ye göre ABD tasarıyı büyütüp sonra geri çekecek, Türkiye’

Tarihi bir kırılmadan geçen Türk-Amerikan ilişkileri düzelecek mi? Uzman görüşler artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak diyor ancak yine de ilişkilerde belli bir yumuşama yaşanacağı söylenebilir.

Bunun ilk işaretleri geliyor. Şu anda ikili ilişkilerde yaşanan gerilim Ermeni tasarısı ve Kuzey Irak’taki PKK varlığından kaynaklanıyor. Batı basını bu iki konunun üst üste gelmesinin tansiyonu yükselttiğini vurgularken Amerikan yönetiminin Ermeni tasarısının geçmemesi için çalışmalarını arttırdığı haberleri geliyor. Dün gece gelen bir son dakika haberi Temsilciler Meclisi’nin yedi üyesinin Ermeni tasarısına yönelik desteklerini çektikleri yönünde. Tasarıdan desteğini çeken 7 üyenin isimleri ve hangi partiden oldukları açıklanmadı. 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde Ermeni tasarısını onaylayan 225 üye vardı. Bu sayı 218'e geriledi. Bu sayı tasarının geçmesi için hala yeterli.

Bu gelişme Ermeni tasarısının Temsilciler Meclisi’nden geçmeyeceği anlamına şimdilik gelmiyor. Tasarının düşmesi için bir üyenin daha desteğini çekmesi gerekiyor. İyibilgi’nin görüşlerine başvurduğu Prof. Dr. Hasan Köni’ye göre o üye bulunacak ve tasarı geçmeyecek.

Ancak sorun bu kez farklı bir boyuta varıyor. Dün iyibilgi.com’da az da olsa tasarının geçmeme olasılığının bulunduğu, böyle bir durumda Türkiye’den PKK konusundaki “sınırötesi” tutumundan şimdilik vazgeçmesinin bekleneceği yazılmıştı. Prof. Dr. Hasan Köni de benzer bir olasılığa dikkat çekiyor ve Ermeni tasarısı ve Türkiye’nin sınırötesi operasyon ihtimali üzerine ilginç açıklamalar yapıyor:

Bu müttefikliğin ruhuna uymaz

Normal olarak Amerika’nın aklı çalışıyorsa bu tasarıyı geçirmez. Hem Kürt meselesinde hem de Ermeni konusunda Türkiye’yi sıkıştırmak müttefiklik değil. Tasarının çıkmayacağını düşünüyorum. Ancak ABD’nin de Kürt ve Kuzey Irak konusunda taviz vermesi mümkün değil gibi geliyor bana. İsrail lobisini karşısına almış olur çünkü. Bunu göze alamaz.

Tasarıyı büyütüp geri çekecekler

Ermeni tasarısı işini çok büyütüp oradan bir çıkış yapacak ve Türk halkının gönlünü kazanmak isteyecekler. O yüzen bunu gündemde tutup tansiyonu yükseltiyorlar. Türk basını da alttan alta bunu yapıyor gibi geliyor bana. Amerikalılar tasarıyı geri çekince basında şunlar yazılacak: Beyaz Saray Meclis’in üzerine giderek Ermeni tasarısını durdurdu ama Ortadoğu’da ne yapsın, terör var. Halbuki terörü yapan Amerika’nın ta kendisi.

Türkiye sınırötesi operasyonda geri adım atacak

Bunun üzerine Türkiye PKK ve sınırötesi operasyon konusunda geri adım atar yahut gösteri mahiyetinde giriş çıkş yapar. Yeni konuşma tarzına bakıyorum ‘zamanı geldiğinde ve mevsim uygunsa’ deniyor. Tasarının geri çekilmesiyle Amerika bir özür sağlamış olacak. Hem de Ortadoğu’da işini kolaylamış olacak. Hükümet rahatlayacak, ordu Kuzey Irak’a girmek zorunda kalmayacak. Herkes yüzünü kızartmadan bu işten çıkacak yani… Ama Kürt sorunu devam edecek.

www.iyibilgi.com



Bu haber 3,001 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,636 µs