En Sıcak Konular

Bankamatik cihazları bayramda tatil yaptı!

16 Ekim 2007 09:57 tsi
Ramazan Bayramı tatilinde para çekmek için bankamatiklere (ATM) koşan vatandaşlar, 'teknik arıza' engeline takıldı. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere pek çok şehirde ATM cihazlarının önemli bölümü çalışmadı.

Kalanlarında da erkenden para bittiği için vatandaşlar işlem yapamadı. Binlerce banka müşterisini çileden çıkaran 'teknik arıza' veya 'para yok' mazereti mahkemelik oluyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Avukat Bülent Deniz, bankaların "7 gün 24 saat hizmet" sloganının altını dolduramadıklarını belirterek, ortada çok ciddi bir hizmet kusuru bulunduğunu öne sürdü. Teknik sorunlardan ötürü birçok müşterinin mağdur olduğunu söyleyen Deniz, tüketicileri haklarını aramak üzere tüketici hakem heyetlerine başvurmaya davet etti. Bankaların operasyonel verimlilik sağlamak için kredi kartı ödemelerini ATM üzerinden aldığına dikkat çeken Deniz, bankamatiklerde meydana gelen kusurlar nedeniyle temerrüde düşen tüketicilerin de bu parayı yargı yoluyla geri alabileceğini açıkladı. Tüketiciler Birliği Başkanı, vatandaşların reklâm yoluyla kandırılmasından ötürü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklâm Kurulu'na şikayette bulunacaklarını sözlerine ekledi.

Bayram boyunca bu tür sıkıntılarla karşılaşan müşterilerin çağrı merkezlerini aradıklarında aldıkları "Sorun ATM'lerden kaynaklanıyor" açıklamasının da gerçeği yansıtmadığı anlaşıldı. Bankamatikleri üreten NCR firmasının Türkiye Genel Müdürü Yalçın Orhon, sorunun makinelerden değil, bankaların imzaladığı bakım sözleşmelerinden kaynaklandığını açıkladı. "Biz bankalara ATM ve bunun işletim sistemini satıyoruz. Bankalar bunları istediklere yere koyuyor ve müşterilerinin hizmetine sunuyorlar." diyen Orhon, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anlaşma yaptığımız bankalardan bazıları 7 gün 24 saat servis hizmeti alıyor, ancak ekserisi verilen hizmetin pahalı olduğunu düşünerek 7 gün 12 saat hizmetini alıyor. Dolayısıyla hizmet kalitesinin sürekliliğini biz değil, bankaların tercihleri belirliyor." NCR Genel Müdürü Orhon, halen 22 banka ile çalıştıklarını ve bunlardan sadece ikisinin 7/24 hizmeti aldığını vurgularken, "Teknik arıza nedeniyle hizmet veremiyoruz." yazısının çoğu zaman bankaların teknik altyapısından kaynaklandığını ifade etti.

"Telekomünikasyon altyapısı çoğu zaman sorunların gerçek nedeni oluyor. Şubeye girip, sorun nedir diye sorduğunuzda 'sistem arızası' cevabını alıyorsanız durumu anlıyorsunuz." diyen Orhon, bankamatiğin neden arızalandığını ekrana yansıyan yazıdan anlamanın mümkün olmadığını kaydetti. NCR Genel Müdürü, "Ekranda para sıkıştı yazıyor ve hemen ardından bankamatik devre dışı kalıyor. Sanmayın ki, ATM bu yüzden çalışamaz hale geldi. Bunun muhakkak başka nedenleri vardır, bunu da ancak uzman teknisyenler anlayabilir." uyarısında bulundu. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre 2007 Ağustos ayı itibarıyla ülke genelinde 17 bin 953 bankamatik makinesi hizmet veriyor.
 
zaman



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,688 µs