En Sıcak Konular

Euro'yu evirip çevirmece

16 Ekim 2007 09:54 tsi
Euro'yu evirip çevirmece 
AB'de 'euro'nun tek tip yazımı, kriz çıkardı. Sofya, 'euro'yu 'ebpo' diye yazıp 'evro' diye okuması engellenirse, anlaşmaları veto tehdidi savurdu. Brüksel geçici çözüm buldu: Bulgarca çeviride EUR kısaltması kullanılsın.

AB'de Babil Kulesi boyutlarına varan dil sorunlarına bir yenisi eklendi. Her konunun 27 üye ülkenin dillerine çevrilmesi gerekli olsa da, taze üye Bulgaristan'ın AB'nin ortak para birimi 'euro'yu 'evro' diye telaffuzu büyük krizlere gebeydi ki, son dakikada geçici bir uzlaşmaya varıldı.

'Euro'nun yazılışı konusunda aşırı titizlenen AB, Latin alfabesi kullanan 25 üyesiyle fazla sorun yaşamazken, Grek alfabesi kullanan Yunanistan'dan sonra Kiril alfabesi kullanan Bulgaristan'la da takıştı. Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev, ülkesinin 'evro' kullanımı tanınmazsa, dünkü AB-Karadağ İstikrar ve Ortaklık Anlaşması'nı (SAA) imzalamamakla tehdit etti. Stanişev, 27 üyenin binbir kavgayla üzerinde anlaştığı, AB Anayasası'nın yerini alacak Reform Anlaşması'na da aynı muameleyi yapacaklarını söyledi.


Evro diyerek üye olmuş
Avrupa Merkez Bankası 'euro'yu marka görüp tek yazılış biçiminde ısrar ediyor. Euro'yu farklı yazma mücadelesini düne dek altı ülke kaybetmiş, sadece Yunanistan muzaffer çıkmıştı. Dün Sofya'nın tehdidi karşısında Brüksel yelkenleri indirdi. Avrupa Komisyonu'nun Bulgaristan'la dilbilimsel bir sorun olduğunu kabulü, çözüm bulunacağı sözünü vermesi ve Karadağ anlaşmasında geçici çözüm uygulamasıyla, kriz şimdilik aşıldı. Zaten Brüksel'in fazla seçeneği bulunmuyor. Zira vakti zamanında Sofya'ya yapılan katılım anlaşmasında ortak para biriminin geçtiği her yere 'evro' yazılmış.
AP muhabirinin 'Derdiniz nedir' diye sorduğu Bulgar yetkililer şunları anlattı: "Euro'nun Kiril alfabesinde 'Eypo' diye yazılması gerekiyor, ama o zaman biz 'Ah-yu-roh' diye okuyoruz. Oysa biz 'Ebpo' diye yazıp 'Ev-roh' diye okuruz, çünkü Bulgarca'da Avrupa kelimesinin kökeni böyle."
İlkesi uzlaşmayla çözüm olan AB, dün SAA'nın yürürlüğe girebilmesi için geçici çözüme gitti. Bulgarca tercümede 'euro' yerine, kısaltması 'EUR'u kullanan komisyon, böylece ortak para biriminin Bulgarca'ya nasıl çevrileceği meselesinden yan çizdi. "Karadağ'a sorun yaratmak istemedik. Müzakere sürecinin tüm zorluklarını bilen bir ülke olarak sorumlu davranmayı tercih ettik. Aralıkta imzalanması gereken Reform Anlaşması'nı veto etmek de aşırı bir hareket olur" diyen Stanişev, şu uyarıyı ihmal etmedi: "Sorunun kasım sonuna dek çözüleceğini umuyoruz. Tüm akademik ve bilimsel savların dinlenebilmesi için uzmanlardan bir çalışma grubu oluşturulmalı. Farklı alfabelerin varlığı dikkate alınmalı." Alfabe ateşkesiyle, aday ülke statüsünün ilk adımı olan SAA, Karadağ'la imzalanabildi. En yeni bağımsız ülke olan 650 bin nüfuslu Karadağ, Mayıs 2006'daki halkoylamasıyla Sırbistan'la birlikteliğini bitirmişti. Karadağ 2008'in ilk yarısında üyelik için resmi başvuru hazırlığında.

radikal



Bu haber 330 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,578 µs