En Sıcak Konular

Yeni doğu bloku

16 Ekim 2007 09:45 tsi
Yeni doğu bloku 
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sovyetler Birliği lideri Josef Stalin’den sonra Tahran’ı ziyaret eden ikinci Rus lider oldu.

1943 yılında Tahran’daki müttefik kuvvetler zirvesine katılmak üzere İran’ı ziyaret eden Stalin’den 64 yıl sonra gerçekleşen bu ziyaret pek çok açıdan büyük önem taşıyor. Başta Çek Cumhuriyeti ve Polonya’yı da kapsayan füze savunma sistemi projesi, İran’ın nükleer faaliyetleri ve Kosova’nın bağımsızlığı gibi konular yüzünden ABD ile pek çok konuda kriz yaşayan Putin’in tarihi ziyareti, Washington’a karşı Rusya-Çin-İran stratejik ortaklığı projesini yeniden gündeme taşıyacak gibi görünüyor. ‘Yeni Doğu Bloku’ olarak tanımlanabilecek ittifakın, soğuk savaş dönemini tekrar canlandıracağı yorumları yapılıyor. Rusya’nın geçtiğimiz aylarda soğuk savaş sonrasında Antarktika üzerinde durdurduğu devriye uçuşlarını başlatarak tekrar süper güç olma yolundaki ilk adımı attığı ileri sürülüyor.

İRAN’A DESTEK MESAJI VERDİ

Putin, ABD’nin ve bazı Batılı ülkelerin nükleer faaliyetlerinden ötürü yeni yaptırımlarla tecrit etmeye çalıştığı İran’a Almanya’dan yaptığı açıklamayla desteğini gösterdi. Putin, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile yaptığı basın toplantısında, İran krizinin barışçı yoldan çözülmesi için çabaların sürdürülmesi gerektiğini belirterek, “Baskı bir işe yaramaz. İran halkı hiçbir şeyden korkmaz. Bu konuda sabırlı olmamız lazım”diyerek İran’a operasyon düzenleme planları yapan ABD’ye mesaj gönderdi.

‘Türkiye’nin blokta yer alması zor gibi

YENİ Doğu Bloğu’nun adımları atılırken, ABD ve AB ile ilişkileri gerilen Türkiye’nin, bu oluşuma yakınlaşıp yakınlaşmaması konusu gündeme geliyor. Strateji uzmanları, “Yeni Doğu Bloğu’nun kısa vadede oluşacağı” senaryosuna fazla şans tanımıyorlar. Uzmanlar, yeni bloğun kurulması halinde Türkiye’nin nerede duracağı konusunda da aynı ortak görüşü seslendiriyorlar, “Türkiye’nin Batı’dan ayrılıp olası Doğu Bloğu’na geçmesi oldukça zor”.

Putin’in İran ziyaretinin görünen gerekçesi, iki ülke arasındaki bölgesel sorunlar, Hazar Havzası’nın paylaşımı, nükleer enerji konusu ve Rusya’nın by-pass edildiği doğalgaz boru hattı anlaşması.

Prof. Hasan Köni, ziyaretinin tamamiyle yeni enerji hatlarıyla ilgili olduğunu belirtirken, emekli tümgeneral Armağan Kuloğlu da, Türkiye’nin bir bloktan ayrılıp bir başka bloğa geçmesinin çok kolay olmadığına dikkat çekti. ASAM İran Masası Uzmanı stratejist Arif Keskin ise, yeni doğu bloğunun oluşmasının önünde ciddi engeller bulunduğunu ve Türkiye’nin böyle bir bloğun içinde yer almasının olası gözükmediğini ifade etti.

akşam



Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,407 µs