En Sıcak Konular

AB'den Ermeni çıkışı: Almanya'yı örnek alın

16 Ekim 2007 09:31 tsi
AB'den Ermeni çıkışı: Almanya'yı örnek alın Ermeni "soykırımı" tartışmalarında taraf olmaması ile bilinen Avrupa Birliği (AB) Komisyonu dün ilginç bir yaklaşım sergiledi.

Avrupa Ermeni Federasyonu tarafından Avrupa Parlamentosu'nda düzenlenen konferansa katılan AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Franco Frattini, Ermeni meselesinde Türkiye'ye Almanya'yı emsal gösterdi. Brüksel'i son bir haftada ikinci defa ziyaret eden Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan ise soykırımı tanımasının Türkiye'nin AB üyeliği için bir önşart haline getirilmesini talep etti. İki gün sürecek konferansa AP üyelerinin fazla rağbet etmediği gözlenirken, Sosyalist, Yeşiller ve Liberal grup daha önce girişime soğuk baktıklarını ifade etmişlerdi. AP'nin Ermeni "soykırımı"nı kabul edişinin 20. yıldönümü vesilesi ile düzenlenen konferansa ev sahipliğini Hıristiyan Demokratlar yapıyor. Konferansı da Hıristiyan Demokrat Grup Başkanı Joseph Daul açtı.

Konferansın açılış konuşmalarından birini yapan Komisyon Başkan Yardımcısı Franco Frattini, AP'nin 20 yıl önce soykırımı tanıdığını; ancak farklı üyelerin farklı yaklaşımları olduğunu ve komisyonun bu farklı tavırlara saygılı olması gerektiğini söyledi. Ancak Frattini, konuşmasının ardından Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Ermeni meselesinde dışarıdan zorlanmasına karşı olmakla birlikte, Almanya'nın iyi bir model teşkil ettiğini söyledi. "Benim için önemli olan bu konuda fikirlerin netleşmesi. Dışarıda kanunlar çıkarmak doğru değil. Tanıma içeriden gelmeli. Almanya bu konuda iyi bir emsal." diyen Frattini, Türkiye ile Ermenistan arasında uzlaşmanın ilk adımının Türkiye'nin Ermeni "soykırımı"nı tanıması olduğunu kaydetti. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso geçen hafta yaptığı açıklamada tarihin siyasete alet edilmesine karşı olduklarını açıklamıştı. Genişleme komiseri Olli Rehn de ilerleme raporlarında "soykırım" meselesine girilmemesine dikkat gösteriyor. Ancak Frattini'nin açıklamaları komisyonun içinde de farklı yaklaşımlar olduğunu ortaya koydu.

Oskanyan: Tanıma, üyelik şartı olsun

29 farklı ülkeden gelen Ermenilerin doldurduğu AP salonuna ateşli bir hitapta bulunan Oskanyan, Türkiye'nin soykırımı tanımasının üyeliği için önşart olması gerektiğini iddia etti. Türkiye'nin 'tarihçiler teklifi'nin ciddiye alınamayacağını ifade eden Oskanyan, sebep olarak da TCK'nın 301. maddesini gösterdi. Bugünkü Türklerin 1915 olaylarından sorumlu olmadığını kaydeden Oskanyan güvenlik endişelerinin olduğunu; zira büyük bir komşularının hâlâ 1915 olaylarından nedamet duymadığını savundu.

AP, dün Ermeni konferansının yanı sıra 1860'larda Rusların tehcir ettiği Çerkezlerin de faaliyetine ev sahipliği yaptı. AP'de düzenlenen II. Çerkez Günü'nde, Çerkez halk dansları büyük beğeni toplarken, 12 ülkeden gelen Çerkezler, 1860'larda yaşadıklarının dünyada hiç bilinmemesine öfkeliydi. AP üyeleri Cem Özdemir ve Vural Öger'in himayesinde gerçekleştirilen Çerkez Günü'nde AP Başkan Yardımcısı Luisa Morgantini'ye Çerkez bayrağı hediye edildi.
 
zaman



Bu haber 476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,081 µs